"Φωτογραφικό Ταξίδι"

Ελληνική Λέσχη Φωτογραφίας

Τα EXIF δεδομένα σε μια φωτογραφία, είναι επιπρόσθετες πληροφορίες που αφορούν τη λήψη.
Πληροφορίες όπως ταχύτητα λήψης, διάφραγμα, ISO, και φυσικά με ποια μηχανή τραβήχτηκε η σκηνή, που είναι χρησιμότατες σε νέους φίλους και απαντά σε ερωτήματα στυλ «πως την έβγαλες».

Οι πληροφορίες αυτές διατηρούνται κατά μεγάλο ποσοστό στη φωτογραφία που παρουσιάζουμε η χάνονται είτε εν αγνοία μας θα εξηγήσω γιατί.

Για τους χρήστες του Adobe Photoshop, το EXIF διατηρείται στην αποθήκευση με save as, και χάνεται μόνο στην αποθήκευση με την εντολή save for web.

Πως μπορούμε να εμφανίσουμε τα EXIF δεδομένα μιας εικόνας; (εφόσον φυσικά περιέχονται σε αυτή)

Για να σας κάνω τη ζωη εύκολη, όσοι χρησιμοποιείτε Mozilla Firefox με τη χρήση του FxIF addon μπορείτε με δεξι κλικ και ιδιότητες / properties πάνω στη φωτογραφία να δείτε αμέσως τα EXIF Data της.

Το FxIF μπορείτε να το εγκαταστήσετε άμεσα κάνοντας κλικ εδώ.

Η σελίδα του κατασκευαστή για μελλοντικές εκδόσεις και πληροφορίες βρίσκεται εδώ.


Ενας εναλλακτικός EXIF Viewer και πάλι για τον Firefox είναι και αυτός.


Προσωπικά προτιμώ τον 1ο καθώς είναι πιο ελαφρύς και ουσιαστικός, με τη μόνη διαφορά ότι ο 2ος δείχνει περισσότερα και πολλές φορές περιττά στοιχεία.

Άλλος τρόπος μέσω των windows αφού έχουμε αποθηκεύσει την υποψήφια φωτογραφία, επιλέγοντας τη και πάλι, δεξί κλικ πάνω της και πατάμε ιδιότητες / properties.
Στην καρτέλα που εμφανίζεται επιλέγουμε σύνοψη (αν τα ελληνικά μου είναι σωστά) και μετά το κουμπί για προχωρημένους, ώστε να εμφανιστούν οι πληροφορίες EXIF.

Προβολές: 1697

Απάντηση σε αυτό

Απαντήσεις σε αυτή τη συζήτηση

Δεν κατάλαβες Στέλιο.. Εγώ τα χρησιμοποιώ για να βλέπω κυρίως το εστιακό βάθος καθώς και τους άλλους παράγοντες που ανέφερες γιατί έτσι μπορείς να καταλάβεις περισσότερο και τις συνθήκες που επικρατούσαν.. Αν τραβήξω εγώ μια φωτογραφία πχ. με έναν f/1.2 και ταχύτητα 1/30 και iso 3200 και φαίνεται σχεδόν ίδια με μια άλλη αντίστοιχη αλλά τραβηγμένη άλλη ώρα με f/8 κτλ δεν θα θέλεις να το ξέρεις ?

Επίσης χωρίς το EXIF μπορεί ένα πορτραίτο να φαίνεται σχεδόν ίδιο με ένα άλλο, αλλά το ένα να είναι τραβηγμένο με f/1.8 50mm και το άλλο να είναι με f/5.6 στα >200mm. Βέβαια και που το ξέρω θα μου πεις τι αλλάζει? Άλλα δεν μπορώ να μην είμαι περίεργος :)

Stelios Kritikakis είπε:
Δημήτρη, εχει μια ευκολία το plugin, αλλα τα EXIF ειναι άχρηστα. Ο μόνος τρόπος που το χρησιμοποιώ ειναι για να δίνω συμβουλές στο τί έγινε λάθος, και για κάποια copyright στοιχεία.

Το να μάθει κάποιος απο EXIF το θεωρώ αστείο, δε μαθαίνεις προπαίδεια ούτε αρχαία ιστορία. Η φωτογραφία σαν τέχνη ειναι μεταβλητή και αόριστη, εμεις την κάνουμε συγκεκριμένη, δεν μαθαίνεται παπαγαλία και αυτή ειναι η μαγεία της.

Αν εχεις γρήγορο θέμα και το θες ακίνητο, χρησιμοποιείς αργή ταχύτητα.
Αν εχεις βάθος και θες ολο το βαθος νετ χρησιμοποιείς κλειστά διαφράγματα.
Αν δε σε φτάνει ουτε το ενα ούτε το άλλο, ανεβάζεις ISO.
Το πόσο, στηρίζεται στο φως που έχεις, στις αντοχές του μέσου και φυσικα στη κρίση σου.

Αν ξέρεις καλά αυτα τα 3 εργαλεία και τους συνδιασμούς αυτών, δεν χρειάζονται καν τα EXIF.

Dimitris Lantzounis είπε:
Ωραίο το add-on. Μέχρι πρότινος, αποθήκευα την φωτογραφία και έκανα δεξί κλικ για να δω το EXIF.. :)
Αν θές να δείς πως φλουτάρει ο 50αρης στο 1.8 σε σχέση με εναν 200αρη στο 5.6 και γενικότερα ο κάθε φακός ναι έχει μια λογική και μπορω να πω οτι και εγω το ίδιο περίεργος ήμουν μερικές φορές παλιότερα :)

Επίσης, κατι αλλο που πολλοί ξεγελιούνται.
απο τη στιγμή που υπάρχει επεξεργασία, τα EXIF αναιρούνται., ποιος μου λεει εμενα οτι δεν πείραξες exposure ή blur στο φόντο και εριξες και θόρυβο και μια λήψη με f/8 και ISO 100 δε την έκανες να μοιάζει με f/2.8 και ISO 3200.

Αυτο που λεω ειναι οτι πολλοί βλέπουν τι EXIF εχει μια φωτο, πανε βάζουνε τα ιδια και τρώνε τα μούτρα τους γιατι αλλιως φωτομετρεί η μια μηχανή αλλιώς η αλλή, περα απο το διαφορετικό φως που εχει η μια σκηνή με την άλλη.
Από τα exif data μπορεί να πάρει κάποιος μια πληροφορία πολύ σημαντική, κατά τη γνώμη μου, για νέους φωτογράφους: την εστιακή απόσταση του φακού.
Γρηγόρη σωστά
με την εστιακή απόσταση και το διάφραγμα πες μπορεί να δεί κάποιος πως φλουτάρει ενας φακός.

Αρκεί να μην εχει πέσει blur με το κιλό στην επεξεργασία χε χε :)
Γιώργος (όχι Γρηγόρης...)

Είναι και αυτό που σημειώνεις. Αυτό που κυρίως έχει σημασία, είναι η γωνία με την οποία "βλέπει" ο φακός ανάλογα με την εστιακή απόσταση. Η διαχείριση στο κάδρο του πρώτου πλάνου και του φόντου είναι τελείως διαφορετική μεταξύ ενός ευρυγώνιου και ενός τηλεφακού.
Σχετικά με την πιθανή ακραία επεξεργασία, όταν αυτή μπορεί να προκαλέσει "σύγχυση", καλό είναι να αναφέρεται από το "δράστη". Σ΄αυτή την περίπτωση ενδεχομένως να είναι πιο "έντιμο" να διαγράφει κανείς τα exif data... ;-)

Stelios Kritikakis είπε:
Γρηγόρη σωστά
με την εστιακή απόσταση και το διάφραγμα πες μπορεί να δεί κάποιος πως φλουτάρει ενας φακός. Αρκεί να μην εχει πέσει blur με το κιλό στην επεξεργασία χε χε :)
correct!!!

Μία ωραία επέκταση που μου αρέσει πολύ τελευταία, υπάρχει στον Chrome και είναι αυτή :

https://chrome.google.com/webstore/detail/lplmljfembbkocngnlkkdgabp...

Όχι μόνο φαίνονται τα εξίφ των φωτογραφιών, αλλά παρουσιάζεται η φωτογραφία της μηχανής, και ακόμα και το ιστόγραμμα των χρωμάτων.

Αξίζει να το εγκαταστήσετε όσοι τον χρησιμοποιείτε.

Απάντηση σε συζήτηση

RSS

Χορηγοί

ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΣΕ
ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τηλ. 2321085880
PhotoSTAR.gr


ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ

Γυναικεία - Ανδρικά Υποδήματα

tsoumpas.gr

Γενέθλια

Δεν υπάρχουν γενέθλια σήμερα

© 2024   Created by G.D.Christoloukas.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης