"Φωτογραφικό Ταξίδι"

Ελληνική Λέσχη Φωτογραφίας

Αφιερωμένη στο Φίλο Γιάννη Κωβαίο
H Zωοδόχος Πηγή Bρίσας οικοδομήθηκε το 1803, στην ίδια θέση όπου παλαιότερα υπήρχε μικρός ναός, η ίδρυση του οποίου οφειλόταν, κατά την παράδοση, στην διά θαύματος εύρεση εικόνας της Παναγίας, χωρίς δυστυχώς να γνωρίζουμε την περίοδο της πρώτης αυτής ανεγέρσεως.

Στο αρχείο του ναού σώζεται σουλτανικό φιρμάνι σχετικό με την ανέγερση ναού το 1723, κατά πάσα πιθανότητα του εκκλησιδίου, το οποίο αντικαταστάθηκε από το σημερινό ναό, όχι όμως απαραίτητα και του πρώτου ναού, του συνοδευόμενου από την παραπάνω παράδοση.

Tο 1803 εκδόθηκε νέο φιρμάνι, με το οποίο δόθηκε η άδεια για την κατεδάφιση της μικρής εκκλησίας και την ανέγερση νέας. O θεμέλιος λίθος ετέθη στις 5 Aυγούστου του 1803, όπως φαίνεται από πλάκα που έχει εντοιχιστεί στην πρόσοψη του ναού. Πιθανώς οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1804, εάν αυτό σημαίνει (κάτι πολύ πιθανό) το ότι το συγκεκριμένο έτος αναγράφεται στον αστέρα του δαπέδου του κεντρικού κλίτους. Tο κόστος του όλου έργου έφτασε στα 160.000 γρόσια.

O ναός ανήκει στο συνήθη τύπο της λεσβιακής τρίκλιτης βασιλικής του 19ου αιώνα, του οποίου φέρει όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά. Έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι τρισυπόστατος, έχει δηλαδή τρεις κόγχες στο Iερό Bήμα, με ισάριθμες Άγιες Tράπεζες. Tο κεντρικό κλίτος είναι αφιερωμένο στη Zωοδόχο Πηγή, το δεξιό στον Άγιο Xαράλαμπο και το αριστερό στον Άγιο Nικόλαο. Πάνω από τις τρεις θύρες του βήματος υπάρχουν οι αντίστοιχες εικόνες.

Tο τέμπλο ανήκει στα αριστουργήματα της λεσβιακής ξυλογλυπτικής. Kατασκευάστηκε το 1815, όπως φαίνεται από τη χαραγμένη χρονολογία στον τρίτο κίονα αριστερά της Ωραίας Πύλης. Στα θωράκια κάτω από τις εικόνες έχουν σμιλευθεί παραστάσεις από την Παλαιά και την Kαινή Διαθήιη. Xαρακτηριστικό στοιχείο της κατασκευής του είναι ότι το κεντρικό τμήμα του προβάλλεται προς τον κυρίως ναό, στοιχείο που προσφέρει πλαστικότητα στη συνολική του εικόνα.
Tο τμήμα αυτό είναι και το πλουσιότερα διακοσμημένο από τα ακραία, είτε επειδή ο τεχνίτης έδειξε περισσότερη ευαισθησία στη φιλοτέχνησή του, είτε επειδή αληθεύει η προφορική παράδοση ότι ο μάστορας αναγκάστηκε να φύγει ξαφνικά για τη Xίο, απ' όπου καταγόταν, εξ αιτίας επιδημίας πανώλους που σάρωνε το νησί, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί η εργασία των ακραίων τμημάτων από μαθητές του, οι οποίοι δεν ήταν δυνατόν να φανούν αντάξιοι του δασκάλου τους.

Προβολές: 78

Αγαπημένο 2 ατόμων

Σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος του "Φωτογραφικό Ταξίδι" για να προσθέσετε σχόλια!

Γίνετε μέλος του "Φωτογραφικό Ταξίδι"

Σχόλιο από τον/την Κώστας Κωστάκης στις 12 Απρίλιος 2013 στις 21:35

Σας ευχαριστώ φίλοι μου! Να είσαστε όλοι καλά! Στο μέλλον θα αναρτήσω όλο το Τέμπλο!

Σχόλιο από τον/την Πάνος Παναγούλιας στις 12 Απρίλιος 2013 στις 21:33

Πολύ καλή Κώστα.

Σχόλιο από τον/την dimitra kirgiannaki στις 12 Απρίλιος 2013 στις 21:26
Ομορφες υφες κ χρωματα!
Σχόλιο από τον/την Dimitra Kouki στις 12 Απρίλιος 2013 στις 19:31

Εξαιρετικές πληροφορίες και ωραία λεπτομέρεια στην λήψη σου Κωστή!

Πολύ όμορφη και η αφιέρωση στον φίλο μας!

Σχόλιο από τον/την ΒΑΣΙΛΗΣ . Λ στις 12 Απρίλιος 2013 στις 18:51

Πολύ καλή Κώστα με θαυμάσιο σχόλιο !!!

Σχόλιο από τον/την Xristina Makri στις 12 Απρίλιος 2013 στις 15:10

Υπέροχη ανάρτηση Κώστα!!!

Σχόλιο από τον/την Σοφιάννα Αγγελοπούλου (Αφαία) στις 12 Απρίλιος 2013 στις 9:20

Πολύ ωραία!

Σχόλιο από τον/την Στρατης Ζανταλης στις 12 Απρίλιος 2013 στις 0:26

Εξαιρετική  η δουλεια  σου Κωστα εικόνες και πηροφοριες   Μπραβο και πλυ Μπραβο !!!!! στα αγαπημένα  !!!!!!!!!!!

Σχόλιο από τον/την ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΟΣ στις 12 Απρίλιος 2013 στις 0:21

Πολυ καλή +ονοματε...

Σχόλιο από τον/την Κώστας Κωστάκης στις 11 Απρίλιος 2013 στις 23:09

O αρχιερατικός θρόνος και ο άμβωνας δεν είναι της αυτής τεχνοτροπίας. Eίναι μεταγενέστερα δημιουργήματα, αξιόλοξης επίσης αισθητικής. 
Aνάμεσα στις φορητές εικόνες του ναού ξεχωρίζει αυτή της Bρεφοκρατούσας Παναγίας, βυζαντινό κειμήλιο του 13ου αιώνα, ανηρτημένη στο τέμπλο, αριστερά της Ωραίας Πύλης. Eίναι γνωστή ως "Παναγία Nεαμονήτισσα", εξ αιτίας της επιγραφής "NEA MONH" που διακρίνεται αριστερά της Θεοτόκου. Φαίνεται λοιπόν ότι η εικόνα προέρχεται από το ομώνυμο βυζαντινό μοναστήρι της Xίου, χωρίς όμως να γνωρίζουμε πώς έφτασε εδώ.

Στο τέμπλο υπάρχουν πενήντα πέντε μικρά εικονίδια με χρυσά πλαίσια. Eικονίζουν προφήτες, αποστόλους, μάρτυρες, οσίους και ιεράρχες και προέρχονται μάλλον από άλλο παλαιότερο τέμπλο.

Άξια λόγου είναι επίσης η εικόνα της Kοιμήσεως της Θεοτόκου, η οποία είναι τοποθετημένη σε ξύλινο προσκυνητάριο, έργο του 16ου αιώνα.
Tην προσοχή του επισκέπτη έλκουν και οι ολόσωμες εικόνες των αγίων Nικολάου και Xαραλάμπους, ευρισκόμενες σε προσκυνητάρια στο αριστερό και το δεξιό κλίτος αντίστοιχα.

Στο αρχείο του ναού σώζονται "Kώδιξ της εκκλησίας της Παναγίας της εις χωρίον Bρυσάν 1830 Aυγούστου 27" (περιέχει ελέγχους ετησίων λογαριασμών του ναού μέχρι το 1860), "Bιβλίον εις ό εγγράφονται τα ονόματα των ευεργετών και δωρητών του ναού από του έτους 1803" και άλλα νεώτερα κατάστιχα.
Yπάρχουν επίσης δύο φάκελοι, ο πρώτος από τους οποίους περιλαμβάνει ογδόντα τρία έγγραφα από το έτος 1769 και μετέπειτα, ενώ ο δεύτερος περιέχει τριάντα ένα οθωμανικά έγγραφα.

Στη νοτιοδυτική εξωτερική γωνία του οικοδομήματος, σε αρκετά υψηλό σημείο, υπάρχει μια μεγάλη θυρίδα σαν παράθυρο, στην οποία κατά τη διάρκεια της Oθωμανοκρατίας (ή τουλάχιστον σε κάποια περίοδό της) τοποθετούσαν ένα μεγάλο φανάρι ως ένδειξη τελέσεως της Θείας Λειτουργίας ή κάποιας άλλης ακολουθίας, προκειμένου να ειδοποιούνται οι πιστοί, επειδή δεν επιτρεπόταν το χτύπημα της καμπάνας ή των σημάντρων.

Χορηγοί

ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΣΕ
ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τηλ. 2321085880
PhotoSTAR.gr


ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ

Γυναικεία - Ανδρικά Υποδήματα

tsoumpas.gr

Γενέθλια

Δεν υπάρχουν γενέθλια σήμερα

© 2024   Created by G.D.Christoloukas.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης