Ελληνική Λέσχη Φωτογραφίας
MHXANH: CANON EOS 5D
ΦΑΚΟΣ: OLYMPUS OM-SYSTEM ZUIKO 50mm f2 MACRO
ΕΚΘΕΣΗ: f16 / 1.6sec
ISO: 50
OLYMPUS M-1 (red line - red dot)
Είναι πολύ πιθανό, οι φωτογράφοι (επαγγελματίες και ερασιτέχνες) που έχουν ασχοληθεί με φιλμ, να έχουν πιάσει με τα χέρια τους, να έχουν χειριστεί ή τουλάχιστον να έχουν ακούσει λίγα λόγια για την Φωτογραφική μηχανή OLYMPUS ΟM-1.
Πόσοι όμως γνωρίζουν την ύπαρξη της OLYMPUS M-1;
Εταιρεία κατασκευής: Olympus Optical Company.
Σχεδιαστής της ήταν ο Yoshihisa Maitani. Με πρότυπα τις τηλεμετρικές Leika θέλησε να κατασκευάσει μια ρεφλέξ μηχανή με εξίσου ομαλή λειτουργία. Πράγματι η Μ-1 (το Μ από το Maitani) ήταν κατά 35% μικρότερη και αρκετά ελαφρύτερη από οποιαδήποτε ανταγωνιστική ρεφλέξ μηχανή της εποχής (βάρος σώματος 520 γρ). Άλλα χαρακτηριστικά της ήταν η στιβαρή κατασκευή, ο χυτοπρεσαριστός σκελετός από αλουμίνιο, οι υφασμάτινες κουρτίνες φωτοφράχτη με αντοχή για τουλάχιστον 100.000 λήψεις και ειδικό χειρουργικό ενισχυμένο νήμα ραμμάτων για τον μηχανισμό κίνησής τους, η αθόρυβη λειτουργία χάρη σε ένα αεροϋδραυλικό αμορτισέρ που απορροφούσε τους κραδασμούς του καθρέφτη, το φρένο στο κλείστρο για τη ομαλή απόσβεση της κίνησης των κουρτινών και άλλα.
Η Μ-1 πρωτοπαρουσιάστηκε από την OLYMPUS το 1971, λανσαρίστηκε στην photokina του 1972 και η παραγωγή της διακόπηκε τον Φεβρουάριο του 1973 γιατί μπροστά στις απειλές που διατύπωσε η εταιρεία Leika (η οποία παρήγαγε τη σειρά τηλεμετρικών Μ), η OLYMPUS αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομα της μηχανής από Μ-1 σε ΟΜ-1 (το γράμμα Ο από το OLYMPUS και το Μ από το Maitani). Έτσι προέκυψε η σειρά ΟΜ. Πρόλαβε όμως να πουληθεί στην Ιαπωνία ένας αριθμός μηχανών Μ-1 και κάποια ποσότητα φακών και αξεσουάρ της σειράς Μ - SYSTEM, μερικά από τα οποία είναι αρκετά μεγάλης συλλεκτικής αξίας.
Να σημειωθεί ότι πάρα πολύ λίγα σώματα Μ-1 αντί για μια κόκκινη τελεία στο μοχλό απελευθέρωσης του φιλμ για την επαναφορά του στην κασέτα, έχουν μια κόκκινη γραμμή. Αυτή η πολύ μικρή διαφορά κάνει τα σώματα με την κόκκινη γραμμή (red line) αρκετά δυσεύρετα και μεγαλύτερης συλλεκτικής αξίας από τα σώματα με την κόκκινη τελεία (red dot). Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπετε ένα σώμα Μ-1 red line και ένα σώμα Μ-1 red dot. Ακόμη μεγαλύτερης συλλεκτικής αξίας είναι τα σώματα με μαύρο φινίρισμα.
Μερικοί από τους φακούς του Μ – SYSTEM έχουν επίστρωση από ραδιενεργό οξείδιο του θορίου για αποφυγή της χρωματικής εκτροπής, το οποίο τους δίνει μια χαρακτηριστική κίτρινη όψη. Σε κάποιους από αυτούς τους φακούς έχει μετρηθεί εκπομπή ραδιενεργής ακτινοβολίας πολλαπλάσια από την δόση που επιτρέπεται να δέχεται το ανθρώπινο σώμα.
Οι πληροφορίες προέρχονται κυρίως:
1. Από το περιοδικό ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ τεύχος 126 σελ. 111
2. Από το βιβλίο THE COLLECTOR'S GUIDE TO JAPANESE CAMERAS (The Rosetta Stone to Japanese Cameras) σελ. 213
3. Από την ιστοσελίδα του Mark Dapoz The Olympus M-1 Information page (http://olympus.dementix.org/M-1/)
και
4. Από τον κατάλογο του Mc Keown PRICE GUIDE TO ANTIQUE AND CLASSIC CAMERAS (12η έκδοση 2005-2006 σελ. 755).
Ετικέτες;
Άλµπουµ: ΔΙΑΦΟΡΑ 1
Σχόλιο
Πολύ καλή παρουσίαση και πληροφορίες Διονύση !!!
Πολύ όμορφη η λήψη σου αλλά και πάρα πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που παραθέτεις! Σε ευχαριστούμε Διονύση!
Η Ε-500 ήταν σύστημα 4/3 με αισθητήρα 13.0 x 17.3mm.
Ουπς...κατά λάθος έσβησα την πρώτη μου απάντηση...
Κυκλοφορούν συνεχώς φήμες εδώ και χρόνια για ψηφιακό σώμα full frame...
Γιάννη, το παράπονο των απανταχού χρηστών OLYMPUS OM -SYSTEM φακών προς την εταιρεία είναι ότι δεν έβγαλε ένα ψηφιακό σώμα full frame που να τους δέχεται. Μερικοί από αυτούς είναι πάρα πολύ καλοί έως εξαιρετικοί.
Στην ομάδα με τις παλιές μηχανές έχω προσθέσει ακόμη μία φωτογραφία με OLYMPUS M-1 αν θέλεις να την δεις.
ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΣΕ
ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Τηλ. 2321085880
PhotoSTAR.gr
Δεν υπάρχουν γενέθλια σήμερα
© 2025 Created by G.D.Christoloukas. Με την υποστήριξη του
Πρέπει να είστε μέλος του "Φωτογραφικό Ταξίδι" για να προσθέσετε σχόλια!
Γίνετε μέλος του "Φωτογραφικό Ταξίδι"