"Φωτογραφικό Ταξίδι"

Ελληνική Λέσχη Φωτογραφίας

Πελάδες, οι ταπεινές καλύβες των ψαράδων

ΕKEI ΣTHN επιπεδη απεραντοσύνη της «λίμνης της μεγάλης και της ήρεμης», όπως ονόμαζε ο K. Παλαμάς τη λιμνοθάλασσα του Mεσολογγίου, η γραμμή του ορίζοντα διακοπτόταν εδώ και εκεί από κάποιες μικρές «κουκκίδες» που δεν ήταν φυσικά αντικείμενα, αλλά ανθρώπινες κατασκευές. Hταν οι πελάδες, οι μικρές ταπεινές καλύβες των ψαράδων, απαραίτητα λειτουργικά στοιχεία της παραδοσιακής αλιευτικής ιεροτελεστίας. Ηταν τα ζωτικά καταλύματα που προστάτευαν τους φτωχούς εργάτες της λιμνοθάλασσας από τα απροσδόκητα μπουρίνια, που τους μάζευαν σε μικρές και μεγάλες παρέες για περιστασιακές ουζοκατανύξεις κατά τις κρύες χειμωνιάτικες βραδιές, που τους πρόσφεραν ένα αχυρένιο στρώμα και μερικές ώρες ύπνο και ξεκούραση ενδιάμεσα στην αλιευτική τους βάρδια.
Oι πελάδες φτιάχνονταν άλλοτε μεμονωμένες και άλλοτε σε ομάδα, σε στρατηγικά σημεία της λιμνοθάλασσας, εκεί όπου θα υπηρετούσαν καλύτερα τους παραπάνω σκοπούς. Τα υλικά δόμησης ήταν αυτά που πρόσφερε το τοπικό φυσικό περιβάλλον. Πάσσαλοι από φτελιές και στηρίγματα από αλμυρίκια. Σκελετοί τοιχοποιίας από χοντρό καλάμι και δέσιμο με μάτσα από φλούδι (ψαθί). Επένδυση τοίχων και οροφής και πάλι από πλεξάνες ψαθιού και ψιλού αγριοκάλαμου.

Oλες πάνω σε κάνναβο από κάθετους πασσάλους χωμένους βαθιά στη μαλακή οργανική λάσπη, για να μοιράζεται το βάρος. Η ίδια μηχανική πρακτική χρησιμοποιείται έως σήμερα σε όλα τα μεγάλα έργα που ακουμπούν στον βυθό, όπως και στη σύγχρονη γέφυρα Ρίου - Αντίρριου, της οποίας οι πυλώνες πατούν πάνω σε ένα «δάσος» στύλων σκυροδέματος βυθισμένων στον πυθμένα.
Οι πελάδες, λοιπόν, της λιμνοθάλασσας ήταν κομψοτεχνήματα μηχανικής και αρχιτεκτονικής που πρόσφεραν όλες τις απαραίτητες ανέσεις. Πολύ λειτουργικές, εξασφάλιζαν ζεστασιά τον χειμώνα και δροσερή σκίαση το καλοκαίρι. Δεμένες άρρηκτα με το επίπεδο τοπίο, δύσκολα ξεχώριζαν αν βρίσκονταν στον όχθο κάποιας νησίδας που είχε πάνω της αρκετή βλάστηση. Στήνονταν συνήθως στους όχθους για να πιάνει εκεί αμέσως η γαΐτα (βάρκα της λιμνοθάλασσας χωρίς καρίνα). Καμιά φορά η πελάδα επεκτείνονταν στο πλάι για να στεγάζεται και η γαΐτα. Υπέροχα καταλύματα φτιαγμένα με το «τίποτα», δηλαδή, με μόνη δαπάνη τον ιδρώτα των ψαράδων και την παραδοσιακή μαστορική ευφυΐα.

Aπό καλύβες... «βιλίτσες»

Σήμερα ελάχιστες είναι οι πελάδες που φιάχνονται με τον παραδοσιακό τρόπο. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι δεν κατασκευάζονται για να εξυπηρετήσουν την ψαροσύνη (παραδοσιακή αλιεία), αλλά άλλες, όχι ευχάριστες για το περιβάλλον και τη διατήρησή του, επιδιώξεις. Δυστυχώς, όλες οι καλύβες στην περιοχή της Τουρλίδας φτιάχτηκαν δήθεν ως εξοχικές «βιλίτσες» Μεσολογγιτών, και λέω δήθεν γιατί πολλές από αυτές περιβάλλονται και από φράχτες που οριοθετούν καταπατημένα οικόπεδα. Eτσι, εκτός από τον πασσαλόμπηχτο κάνναβο της βάσης, η υπόλοιπη καλύβα έχει τη μορφή ενός λυόμενου με «ραμποτέ» επένδυση και σκεπή από «ελενίτ» ή κεραμίδι.

Προβολές: 171

Σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος του "Φωτογραφικό Ταξίδι" για να προσθέσετε σχόλια!

Γίνετε μέλος του "Φωτογραφικό Ταξίδι"

Σχόλιο από τον/την Giorgos Tsoumpas Photography στις 4 Οκτώβριος 2010 στις 19:31
Κοσμά,Δημήτρη και Νάσο,θερμά σας ευχαριστώ!
Σχόλιο από τον/την DG (Δημήτρης) στις 25 Σεπτέμβριος 2010 στις 19:19
Εξαιρετική !
Σχόλιο από τον/την Κοσμάς Καραχλές στις 25 Σεπτέμβριος 2010 στις 16:51
Εξαιρετική.
Σχόλιο από τον/την Giorgos Tsoumpas Photography στις 25 Σεπτέμβριος 2010 στις 16:43
Θερμά σας ευχαριστώ όλους σας Φίλοι μου για τα καλά σας λόγια!!!
@Στέλιο Κρητικάκη,σίγουρα ήμουν τυχερός με τήν άπνοια πού επικρατούσε την ημέρα της παραμονής μου εκεί.Πολλές φωτογραφίσεις βέβαια έγιναν κατά την ανατολή τού ηλίου,γύρω στίς 7.00 π.μ.
@Βασίλη Χατζηπαναγιώτου,δεν είπα ποτέ και ίσως δεν με κατάλαβες ότι δεν βρήκα θέματα τού ενδιαφέροντος μου.Κάθε άλλο μάλιστα υπήρχαν κάμοσα,αν και η δουλειά βγαίνει μέσα σε ένα 24ωρο εκεί.Απλά είπα,ότι φεύγω,γιατί δεν μπορώ άλλο να αντικρύζω την κακοποίηση τού υπέροχου αυτού μέρους.Ένα μέρος και τόπος πού θα μπορούσε εκ τού φυσικού του,να είναι κόσμημα για την χώρα μας.Αντίθετα,όμως ο ανθρώπινος παράγοντας και η παντελή αδιαφορία της τοπικής αυτοδιοίκησης κατάντησαν αυτόν τόν υπέροχο τόπο σε έναν βρομερό σκουπιδότοπο.Λυπάμαι πολύ,πού αναχώρησα εσπευμένα από το μέρος αυτό,με δυσάρεστες σκέψεις και εικόνες.Αυτοί οι άνθρωποι,είναι άξιοι της μοίρας τους.
Σχόλιο από τον/την Bασίλης Χατζηπαναγιώτου στις 25 Σεπτέμβριος 2010 στις 16:11
Τελικά γιατί παραπονέθηκες ότι δεν βρήκες θέματα στο Μεσολόγγι; Αυτό δεν είναι ένα υπέροχο ΘΕΜΑ; Μπράβο!
Σχόλιο από τον/την georgia στις 25 Σεπτέμβριος 2010 στις 13:31
πανέμορφη!!!!
Σχόλιο από τον/την Σταυρούλα Παντελαίου στις 25 Σεπτέμβριος 2010 στις 13:19
Υπεροχη ληψη!
Σχόλιο από τον/την ΒΑΣΙΛΗΣ . Λ στις 25 Σεπτέμβριος 2010 στις 12:08
Εξαιρετική λήψη, επεξεργασία και σχόλιο Μπράβο Γιώργο !!!!!
Σχόλιο από τον/την κικη δημητρελλη στις 25 Σεπτέμβριος 2010 στις 11:21
φοβερή επεξεργασία και κάδρο!! είστε μετρ του είδους!!πολύ ενδιαφέρουσες και οι πληροφορίες αρχιτεκτονικής και κτησίματος πάνω σε νερό !!!
Σχόλιο από τον/την Γιώργος Γλυνός στις 25 Σεπτέμβριος 2010 στις 10:04
Καρτ ποσταλ! Παρα πολυ ομορφη, ωραια επεξεργασια!

Χορηγοί

ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΣΕ
ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τηλ. 2321085880
PhotoSTAR.gr


ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ

Γυναικεία - Ανδρικά Υποδήματα

tsoumpas.gr

Γενέθλια

Δεν υπάρχουν γενέθλια σήμερα

© 2025   Created by G.D.Christoloukas.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης