"Φωτογραφικό Ταξίδι"

Ελληνική Λέσχη Φωτογραφίας

(c) 2007 Stavros Markopoulos / Getty Images

Η φωτογραφία αυτή έχει διακριθεί ως "Nominee in Wildlife" στον διεθνή διαγωνισμό έγχρωμης φωτογραφίας 3rd Annual Photography Masters Cup.

Απεικονίζει ένα σαμιαμίδι του είδους Tarentola mauritanica, "κολλημένο" με τα απίστευτα πόδια του στην άλλη πλευρά του παραθύρου. Αν έχετε δει σαμιαμίδι (gecko), σίγουρα θαυμάζετε την ικανότητά τους να τρέχουν γρήγορα πάνω στους τοίχους ή ακόμη και στο ταβάνι! Πως αλήθεια μπορούν να προσκολλούνται ακόμη και στις πιο λείες επιφάνειες (όπως τα τζάμια); Δεν χρησιμοποιούν νύχια, δεν θα μπορούσαν άλλωστε με αυτά να πιαστούν στο γυαλί. Αλλά ούτε και βεντούζες έχουν, αφού μπορούν να προσκολληθούν σε μια κάθετη επιφάνεια ακόμη και σε κενό αέρος. Το γεγονός ότι μπορούν να κρεμαστούν και στο ταβάνι αποκλείει και την τριβή ως πιθανή εξήγηση. Επίσης χωρίς αδένες στα πόδια τους, δεν είναι δυνατό να παράγουν κάποια φυσική κολλώδη ουσία. Τότε, πώς τα καταφέρνουν;

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι ελκτικές δυνάμεις που κρατούν το σαμιαμίδι σε μια οποιαδήποτε επιφάνεια, είναι οι ασθενείς δυνάμεις van der Waals, οι οποίες δρουν μεταξύ μορίων (εμφανίζονται κατά τη διάρκεια ανομοιόμορφων ηλεκτρικών φορτίσεων που δημιουργούνται γύρω από τα μόρια και προκαλούν την αλληλεπίδραση τους). Ονομάζονται ασθενείς επειδή είναι σχετικά αδύναμες και συνήθως υπερνικούνται από τις υπόλοιπες δυνάμεις που υπάρχουν στην φύση, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να μην γίνονται αντιληπτές.

Όπως είδαν οι επιστήμονες σε ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, τα σαμιαμίδια έχουν εκατομμύρια τριχίδια (setae) στα δάκτυλα τους τα οποία με την σειρά τους είναι διαιρεμένα σε εκατοντάδες με χιλιάδες μικροσκοπικές δομές σαν σπάτουλες (spatulae). Κάθε μια από αυτές τις "σπάτουλες" αλληλεπιδρά με τα μόρια της επιφάνειας που ακουμπούν και η αθροιστική επίδραση των δισεκατομμυρίων από αυτές που βρίσκονται σε κάθε πόδι, δίνει μια δύναμη ικανή να συγκρατήσει πολλαπλάσιο του βάρους του μικρού ερπετού. Πέραν αυτού, τα σαμιαμίδια έχουν αναπτύξει έναν μοναδικό τρόπο να περπατούν, κυλώντας στην ουσία τα δάκτυλά τους, με αποτέλεσμα τα τριχίδια από την μια να εφάπτονται σταδιακά στην επιφάνεια ενώ από την άλλη αποκολλώνται. Η όλη διαδικασία μοιάζει σαν να κυλάς ένα κομμάτι κολλητική ταινία σε έναν τοίχο. Μόνο που ενώ η κολλητική ταινία θα αχρηστευθεί σύντομα από τη σκόνη και τα σκουπίδια που προσκολλούνται, τα πόδια των ερπετών αυτών είναι αυτοκαθαριζόμενα με αποτέλεσμα οποιαδήποτε βρωμιά κόλλησε σε αυτά, να αφαιρείται μέσα στα επόμενα βήματα που θα κάνει!

Φανταστείτε τις δυνατότητες... Κάποιοι ήδη προσπαθούν να τα μιμηθούν:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/5217240.stm
http://nanotechweb.org/cws/article/tech/17603
http://nanotechweb.org/cws/article/tech/22893

Προβολές: 107

Σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος του "Φωτογραφικό Ταξίδι" για να προσθέσετε σχόλια!

Γίνετε μέλος του "Φωτογραφικό Ταξίδι"

Σχόλιο από τον/την Paul στις 1 Οκτώβριος 2009 στις 21:58
εντυπωσιακή εικόνα !!!!!!!!!
Σχόλιο από τον/την Μαγδαληνή Πούγγουρα στις 1 Οκτώβριος 2009 στις 20:45
Εντυπωσιακή η φωτογραφία και ενδιαφέρουσα η περιγραφή. Είναι κάτι που ειλικρινά δεν είχα μάθει μέχρι τώρα - αν και συμπαθώ ιδιαιτέρως τα σαμιαμίδια.
Σχόλιο από τον/την Geps στις 1 Οκτώβριος 2009 στις 19:55
Απίστευτη φωτογραφία όπως εξαιρετική και η περιγραφή σου, εντυπωσιακή δε η ικανότητα που έχουν αναπτύξει οι σαυρούλες να υπερνικούν τη βαρύτητα. Έξοχο θέμα και έξοχη φωτογραφία, συγχαρητήρια.
Σχόλιο από τον/την ΒΑΣΙΛΗΣ . Λ στις 1 Οκτώβριος 2009 στις 12:55
Πολύ καλή Φ και υπέροχο το σχόλιο Σταύρο
Σχόλιο από τον/την Σία Χαλικιά στις 1 Οκτώβριος 2009 στις 11:25
αψογος!
Σχόλιο από τον/την Αφροδίτη Μαυροειδή στις 1 Οκτώβριος 2009 στις 10:49
περιττά τα σχόλια, νομίζω :)

Χορηγοί

ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΣΕ
ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τηλ. 2321085880
PhotoSTAR.gr


ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ

Γυναικεία - Ανδρικά Υποδήματα

tsoumpas.gr

Γενέθλια

Δεν υπάρχουν γενέθλια σήμερα

© 2024   Created by G.D.Christoloukas.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης