Ελληνική Λέσχη Φωτογραφίας
του λαμπρότερου αστέρα του νυχτερινού ουρανού...
Στη δεύτερη φωτογραφία βλέπουμε το αστροΐχνος του αστέρα Μπετελγκέζ (Βetelgeuze) που ανήκει στον αστερισμό του Ωρίωνα. Το πορτοκαλί του χρώμα υποδηλώνει ότι η επιφανειακή του θερμοκρασία είναι περίπου 3.200 βαθμοί Κελσίου.
Ειλημμένες από Περιστέρι Αττικής (03-01-2017, 22:21΄ & 22:25΄)
Ετικέτες;
Άλµπουµ: Κοσμοθεωρός
Αγαπημένο 1 ατόμου
Σχόλιο
Η ματιά σου πάντα ξεχωριστή και διεισδυτική dear Croli!! Χαίρομαι να διαβάζω τις ερμηνείες σου, ξέρω πόσο καλά αντιλαμβάνεσαι αυτού του είδους τις λήψεις, χαίρομαι ιδιαίτερα που σου αρέσουν!! Σ΄ευχαριστώ πολύ!! Καλή σου εβδομάδα!!
Thanks dear Christos for the explanations! I could not imagine the cause of those strange moves... guessed that they were made by yourself.
Good idea: It does not only show the main colors but also that Betelgeuze emit a monochrmatic orange light and the white light emitted by Sirius is made of many colors!
The main value of the Betelgeuze picture certainly is the scientifical, but the track by Sirius looks like a multicolored necklet and is also very beautiful!!
Great job!!
Καλό Σ/Κ!
Πολύ όμορφα μας παρουσίασες το αγαπημένο σου θέμα... ο πρώτος μοιάζει με κολιέ !
Εντυπωσιάστηκα με το πως εργάστηκες!
Πολύ ευχαρίστως Croli και Μιχαήλ να πω μερικά πράγματα γι' αυτές τις λήψεις:
Ξεκινάω λέγοντας ότι και οι δύο λήψεις έγιναν με χρήση τριπόδου, με την Pentax K-5, f/6.7, ISO 200, focal length 200mm και είχαν διάρκεια 10 sec. Σε αυτόν τον μικρό χρόνο είναι αδύνατον να έχουν καταγραφεί τέτοιες μεγάλες τροχιές. Επίσης θα ήταν εντελώς αφύσικο οι τροχιές να είναι σπείρα όπως στην πρώτη λήψη ή να είναι αναρχοαυτόνομη τροχιά (δεύτερη λήψη) όπως πολύ εύστοχα σημειώνει ο Astrojoggi! Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν τέτοιες τροχιές. Αν είχα επιλέξει χρόνο π.χ. 5 min τότε λόγω της περιστροφής της Γης, συνεπώς λόγω κίνησης του σταθερού σημείου έδρασης του τριπόδου, θα είχε αποτυπωθεί μια μικρότατη ευθεία γραμμή. Αν αυτός ο χρόνος ήταν π.χ. 30 min, το μήκος της γραμμής θα ήταν αρκετά μεγαλύτερο. Για να μπορέσω λοιπόν να αποτυπώσω τα χρωματικά ίχνη των αστέρων γρήγορα, έκανα το εξής: έβαλα μέσα στο κάδρο μου τον αστέρα και πάτησα το κλείστρο. Στο χρόνο που είχα στη διάθεσή μου (10 sec που είχα επιλέξει), έπιασα τον μοχλό που κινεί την κεφαλή του τρίποδα και άρχισα να εκτελώ ελαφρές κινήσεις. Στην περίπτωση του Σείριου (Sirius) το χέρι μου εκτέλεσε περιστροφικές κινήσεις (προσπαθώντας να μην μου ξεφύγει ο αστέρας από το κάδρο), οπότε είχα το αποτέλεσμα της σπείρας που βλέπετε, ενώ στην περίπτωση του Μπετελγκέζ (Βetelgeuze) το χέρι μου κινήθηκε "αναρχοαυτόνομα", οπότε είχα αυτή την τρελή "τροχιά"!
Μεγάλο θέμα Παναγιώτη, εγώ πάντως το μεγαλείο το βλέπω και στο ορατό και στο αόρατο!
Ελπίζω να έγινα κατανοητός! Στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινήσεις.
Χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν και τις βρήκατε ενδιαφέρουσες!
Σας ευχαριστώ πολύ όλες κι όλους!!
!!!!!! τι να πώ ...αφωνος Το μεγαλειο είναι στο αορατο και το μη αντιληπτο .Οπως η Σκοτεινη Υλη κυριαρχει .....
Πολύ όμορφες λήψεις και οι δύο. Παράξενες οι τροχιές τους. Πόσο χρόνο χρειάστηκες Χρήστο για να τις καταγράψεις;
Ωωωω!!! Θαύμα!
Πολύ καλές και οι δυο αλλά και οι πληροφορίες σου...Μπράβο σου!!!
Μπράβο Χρήστο !!!!
Δεν υπάρχουν γενέθλια σήμερα
© 2025 Created by G.D.Christoloukas.
Με την υποστήριξη του
Πρέπει να είστε μέλος του "Φωτογραφικό Ταξίδι" για να προσθέσετε σχόλια!
Γίνετε μέλος του "Φωτογραφικό Ταξίδι"