"Φωτογραφικό Ταξίδι"

Ελληνική Λέσχη Φωτογραφίας

νομίζω ότι τα exif φαίνονται. Είναι άνευ επεξεργασίας. Το ζητούμενο πριν τη λήψη ήταν ένα καθαρό πρόσωπο με ένα σωστά φωτισμένο φόντο. Όχι δηλαδή καμμένα σημεία. Για βοήθεια επέλεξα να συμπληρώσω φως και απότο φλας. Το focus point είναι ακριβώς πάνω στο πρόσωπο.

Τι πήγε όμως στραβά ;;;;

Προβολές: 216

Συνημμένα:

Απαντήσεις σε αυτή τη συζήτηση

Παύλο είσαι άτυχος εδω.

ξεγελάστηκε και το focus point που στο σκοτάδι δεν νετάρει σωστά

αλλα μεγάλο πρόβλημα αποτελούν οι ρυθμίσεις για τη λήψη

flash mode = mode"BL" (Background Light)

focal length = 48mm (35mm equivalent: 72mm)
exposure = 0.700 s
f/4,8
iso 200
metering = Matrix

στα 48mm με ταχύτητες κάτω απο 1/50 δεν έχεις net κάδρο, σε καμία περίπτωση και ειδικά σε αυτό το mode το φλάς που εβγαλε ελάχιστη δέσμη φωτός. (θα δεις στο 100% zoom της φώτο οτι και το πίσω μέρος δεν είναι νετ)

Το πρόβλημα σου εδώ ειναι η matrix φωτομέτρηση. Για να σου βγεί πιο φωτισμένο το πρόσωπο ήθελες spot, πράγμα που θα σου κατέβαζε και άλλο τη ταχύτητα και θα είχες ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στο νετάρισμα.

Η matrix όμως χώρισε το κάδρο σε ζώνες, μέτρησε το φόντο σου ως το πιο φωτεινό σημείο στο καρέ λόγω όγκου και έδωσε στο φλάς εντολή να μην "ανάψει" πολύ και έτσι την πλήρωσε το θέμα σου μπροστά.

Προσωπικά θα έπαιζα εντελώς αλλιώς εδω, γιατι έπεσες στον χαζό αυτοματισμό των μηχανών που δεν σκέφτονται όπως θέλουμε, αλλα νομίζουν.

manual program

iso 400-640 για να ρουφήξει το φόντο πίσω αλλα και ενα ποσοστό απο τον ήδη υπάρχοντα φωτισμό μπροστά

f/ lowest (για ρηχό βάθος πεδίου).

shutter speed = 1/50 1/60 ή 1/40 αν είχα παγώσει απο το κρύο και ήμουν ακίνητος και εγω και το μοντέλο ;)

flash iTTL σε 45 μοίρες στριμμένο επάνω με την λευκή ανάκλαση, και αν έβλεπα οτι παραφώτιζε μπροστά θα το κατέβαζα στο -1 ή στο -2

2 ή 3 λήψεις ωστε να σιγουρευτώ οτι μια θα είναι νετ, καθώς το auto focus τη νύχτα δεν είναι άγιο, απεναντίας, αμαρτωλό είναι :)

Paul, γεια. Καταρχήν να σας ευχαριστήσω (εσένα και το Βασίλη): παρακολουθώντας τη συζήτηση κατάλαβα ορισμένα πράγματα - και πολλά περισσότερα πού δεν γνωρίζω και θα με ενδιέφερε να ψάξω. Βλέπω στη φωτό σου ένα τυπικό παράδειγμα "σπαζοκεφαλιάς": κοντινό θέμα και φωτισμένο υπόβαθρο. Αν αφήσουμε το πεδίο post-processing, καταλαβαίνω πως το πρόβλημα της λήψης είναι πώς να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του φλας - ότι είναι αυτό. Όσο το έχω κοιτάξει, οι ρυθμίσεις τύπου BL είναι για να αντιμετωπίσει κανείς το αντίθετο: σκοτεινό υπόβαθρο που χρειάζεται "γέμισμα" με κάποια μέθοδο παρατεταμένης έκθεσης. Εδώ το ζητούμενο είναι: (1) μέγιστη φωτεινότητα του φλας εστιασμένη στο θέμα σε συνδυασμό με (2) βέλτιστη ένταξη της "φλασαρισμένης" περιόδου λήψης στο χρόνο έκθεσης για τη μέγιστη αποτύπωση στο φίλμ.
Τείνω να συμφωνήσω με το Βασίλη: ο μεγάλος χρόνος έκθεσης (χαμηλό iso) μάλλον εξουδετέρωσε τη (χρονικά περιορισμένη) συμβολή του φλας. Ίσως μια απλή (απλοϊκή;) προσέγγιση είναι να εξασφαλίσουμε χρόνο φλας ίσο με εκείνον της έκεθσης (πλήρη κάλυψη δλδ.) και μετά να δοκιμάσου με διαφορετικές εντάσεις φλας - που, σε συνδυασμό με τη συνολική ανακλαστικότητα της σύνθεσης, δίνουν διαφορετική αντίθεση θέματος/υπόβαθρου. Πώς ακούγεται αυτό σαν προσέγγιση; Και - κυρίως - είναι εφικτό; 

Όντως τέτοιες περιπτώσεις είναι δύσκολες γιατί εδώ έχουμε ένα θέμα (ετερόφωτο - άνθρωπος) που θέλουμε να φανεί καθαρά και πίσω στα 800 μέτρα περίπου ένα (αυτόφωτο) που είναι δυνατό με μεγάλη επιφάνεια στο κάδρο και θέλουμε να μην υπερφωτιστεί. Εξωτερικό φως δεν υπάρχει άλλο και το ζητούμενο είναι η χρυσή τομή.

Έβγαλα 7-8 πόζες με διάφορες παραλλαγές αλλά λυπάμαι που θα το πω, εκείνη τη στιγμή είχα κολλήσει ότι με το mode "TTL-BL" το φλας βγάζει δοκιμαστική λάμψη για φωτομέτρηση και παράλληλα υπολογίζει μαζί με τη μηχανη και το φόντο. Οπότε είχα να επιλέξω το είδος του συγχρονισμού της μηχανής με το φλας.

Δείτε τις 3 περιπτώσεις που παραθετω αλλά και τις αλλαγές στο συγχρονισμό του φλας. Η μηχανή είχε τις ίδιες ρυθμίσεις σε ISO, ταχύτητα, διάφραγμα κλπ. Η κεφαλή του φλας σταθερή σε όλες τις λήψεις.

περίπτωση 1η : Εικόνα 6261_2

Συγχρονισμός: REAR CURTAIN SLOW

mode: TTL-BL

flash exposure: +2.7 EV

Εδώ να πω ότι η αρχική εικόνα στη συζήτηση είναι ίδια με αυτή σε όλες τις παραμέτρους εκτός του flash exposure: 0 EV

περίπτωση 2η : Εικόνα 6267_2

Συγχρονισμός: FRONT CURTAIN

mode: TTL-BL

flash exposure: +2.7 EV

περίπτωση 3η : Εικόνα 6266_2

Συγχρονισμός:  SLOW SYNCRONIZATION

mode: TTL-BL

flash exposure: +2.7 EV

Μεταξύ όλων (ακόμη και της αρχικής) τουλάχιστον θέλω να πιστεύω ότι όλη η τεχνική για μια σωστή έκθεση με φλας έχει να κάνει με τον συγχρονισμό μεταξύ φλας και μηχανής.Δηλαδή σε ποια στιγμή και για πόσο χρόνο χρειάζεται το φλας. Στο manual mode αυτά δεν νομίζω ότι εμπλέκονται και τότε η λήψη γίνεται ένας δύσκολος γρίφος.

Το ζητούμενο πλέον είναι να βρω αν υπάρχει ένας κανόνας ή κανόνες που να μας διευκολύνει στην επιλογή του σωστού συγχρονισμού του φλας την στιγμή της έκθεσης. Ας μην βάλουμε κινούμενα αντικείμενα παρά μόνο στατικά για αρχή.

Πάντως χαίρομαι που Στέλιο και Γιώργο το ξαναζεστάνατε το θέμα γιατί όντως είναι μια περίπτωση που συχνά βλέπω σε φωτογραφίες και αν είναι κοντινές λήψεις τότε ΟΚ, αν είναι μακρινές (+ εξωτερικές + νυχτερινές) τότε χωρίς εξτρα προβολείς ή άλλο εξοπλισμό στούντιο δύσκολα θα δω πετυχημένες λήψεις.

Πονεμέμη ιστορία, αγαπητέ Paul. Από μένα, ως τώρα, δεν θα δείς ούτε μια πετυχημένη λήψη αυτού του τύπου :))) Πολύ ενδιαφέρουσα η παράθεση των περιπτώσεων! Ως καλύτερη θα επέλεγα την 4η (slow sync) αλλά δεν έχω να πω παρακάτω - δεν καταλαβαίνω τί ακριβώς κάνει και, ιδίως, αν και πώς προσαρμόζει συνδυασμένα ένταση και  ταχύτητα (παρεμβαίνοντας δλδ στις ρυθμίσεις). Επόμενη καλή η 2η (rear curtain). Εδώ καταλαβαίνω οτι το φλας ενεργοποιείται στο τελευταίο στάδιο της έκθεσης, όταν ο φ/φράκτης είναι πλήρως ανοικτός. Επομένως, το "φίλμ" δέχεται όλη την ενέργεια του φλας - όση είναι. 
Ενδεχομένως, αυτή είναι μια πιθανή ενδιαφέρουσα προσέγγιση. Επιλογή rear curtain και ρύθμιση της έντασης (και προσευχή :) Για τη ρύθμιση της έντασης, αναρωτιέμαι αν μπορεί κανείς να υπολογίσει την απόσταση φωτεινής έντασης ανάμεσα στο (σχετικά σκοτεινό) θέμα και ένα φωτεινό σημείο στο υπόβαθρο (π.χ. ανεβάζοντας το iso, οπότε η φωτομέτρηση  "απλώνει") ως χονδρική αρχική τιμή για τη ρύθμιση του φλας. Πολύ χονδρική, ομως, αφού εμπλέκεται και η απόσταση, η έκταση και η ανακλαστικότητα του θέματος και χίλια άλλα...

Παύλο δε δοκίμασες την ανακλαστική κάρτα και φωτομέτρηση ( με υψηλά iso ) στον πύργο

Η μηχανή θα αδιαφορήσει για το πρώτο πλάνο όχι όμως και το SB 800 που με το φωτισμό υπό γωνία θα φώτιζε το πρώτο πλάνο Μιλάμε για 45 μοίρες γωνία η κεφαλή και ρύθμιση ομοιόμορφου φωτισμού

Δυο τρεις λήψεις και θα πετύχαινες το επιθυμητό

Βασίλη αυτή η εφαρμογή ίσως να έχει κάποια λύση. Δεν το σκέφτηκα και δεν μπορώ να ξέρω. Είχα διαβάσει το manual του φλας και εφόσον είχα επιλέξει το ttl-bl θα έπρεπε οποσδήποτε τα έχω την κεφαλή εμπρός. Σε i-ttl μπορείς να έχεις και την κεφαλή υπό γωνία με την διαφορά ότι το ambient light δεν συνυπολογίζεται. Πιστεύω όμως ότι κάποιος θα έχει αντιμετωπίσει αυτή την περίπτωση και θα πρέπει να βγάλουμε ένα κανόνα που να λέει

Διαφορές μεταξύ ttl vs ttl-bl

Χρήση και εφαρμογές σε εμπρός και πίσω κουρτίνα, αργό συγχρονισμό κλπ.

Γενικά να έχουμε ένα φλας και πάνω απ' όλα να μπορούμε να το αξιοποιήσουμε όπως πρέπει. Παίρνουμε φλας με δυνατότητες (άρα και υψηλό κόστος) που απ΄ ότι καταλαβαίνω ξέρουμε λίγα πράγματα και πάμε από την απλή πεπατημένη διαδρομή. Το πέρα από το σύνηθες ψάχνω ώστε να το μοιραστούμε εδώ μέσα και να καταλάβουμε γιατί τα ενσωματωσαν οι δημιουργοί τους.

Πάντως ακόμη και έτσι όπως λες, θα πρέπει να κάνω κάποιες δοκιμές ώστε να βγάλω πραγματικά στοιχεία. Υπάρχουν φωτογραφίες με φλας έστω σε πειραματική εφαρμογή ;

RSS

Χορηγοί

ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΣΕ
ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τηλ. 2321085880
PhotoSTAR.gr


ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ

Γυναικεία - Ανδρικά Υποδήματα

tsoumpas.gr

Γενέθλια

Σημερινά γενέθλια

Αυριανά γενέθλια

© 2024   Created by G.D.Christoloukas.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης