"Φωτογραφικό Ταξίδι"

Ελληνική Λέσχη Φωτογραφίας

Η πανοραμικη φωτογραφια ειναι μια τεχνικη, που στις μερες των υπολογιστων και των ειδικων προγραμματων,βρισκει ιδιαιτερη εφαρμογη.ειναι δηλαδη πιο ευκολο να ασχοληθει κανεις.
Για τους επαγγελματιες του ειδους υπαρχουν ειδικα τριποδια ,κεφαλες,μηχανες και συστηματα.

Εδω θα ηθελα να παραθεσω καποιους κανονες βασικους που ισχυουν για ολους και κυριως για μας τους ερασιτεχνες.Προσωπικα οταν φωτογραφιζω για πανοραμα,το κανω στο χερι.
Τα βασικα για ενα καλο αποτελεσμα,που πρεπει να προσεξουμε ειναι:

1ον Την ιδια εστιακη αποσταση για καθε μας ληψη

2ον Το ιδιο διαφραγμα σε ολες μας τις ληψεις(το ιδανικο ειναι να κανουμε ολες τις ληψεις σε μανουαλ λειτουργια,δηλ ταχυτητα και διαφραγμα ιδια σε ολες τις ληψεις)

3ον ΙΣΩΣ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΝΑΤΙΚΟ: στις ληψεις μας θα πρεπει η επομενη φωτογραφια να εχει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ενα κομματι απο την προηγουμενη,ωστε το προγραμμα που θα τις ραψει,να βρει κοινα στοιχεια.
εδω δεν υπαρχει απολυτως κανενας περιορισμος στην ποσοτητα των φωτογραφιων.Μπορει να γινει με 2 ληψεις,μπορει και με 20.Αυτο ειναι καθαρα προσωπικο θεμα.

4ον Οταν φωτογραφιζουμε στο χερι η χωρις τον καταλληλο εξοπλισμο,το ιδανικο ειναι να περνουμε καθετες ληψεις και οσο το δυνατον ,πιο ευρυγωνιες.Ετσι στην συρραφη χανουμε θεμα απο περιοχες που λιγο εως καθολου μας ενδιαφερουν(ουρανος-εδαφος μπροστα μας)

Επεξεργασια:
Υπαρχουν αρκετα προγραμματα με τα οποια μπορουμε να θεσουμε ενα Πανοραμα.Προσωπικα προτιμω το Photoshop CS4 γιατι με εναν πραγματικα μαγικο τροπο ραβει τις φωτο
Υπαρχουν ομως και αλλα δωρεαν στο Ιντερνετ,απο πολυ απλα -φουλ αυτοματισμοι-μεχρι πολυσυνθετα,οπου πρεπει να δωσεις μονος τα σημεια επαφης.Και εδω τα πραγματα ειναι σχετικα,οσον αφορα την μεθοδο,δηλαδη ο,τι ταιριαζει και βολευει τον καθενα απο μας...

καλη επιτυχια στην προσπαθεια μας

Προβολές: 596

Απάντηση σε αυτό

Απαντήσεις σε αυτή τη συζήτηση

Αχιλλέας Γιαννόπουλος είπε:
Η διαφωνία μου δεν έγκειται στο χειροκίνητο ή αυτόματο. Οφείλει να είναι χειροκίνητη. Συμφωνούμε σ' αυτό. Διαφωνώ στο σημείο εστίασης. Αν εστιάσουμε στο άπειρο, τότε κινδυνεύουμε να χάσουμε την ευκρίνεια στο μπροστινό τμήμα του καδρου μας. Η εστίαση πρέπει να είναι στην υπερεστιακή απόσταση για maximum βάθος πεδίου. Από πολύ κοντά, μέχρι το άπειρο...

Stelios Kritikakis είπε:
Αχιλλέας Γιαννόπουλος είπε:
Στέλιο, εδώ νομίζω ότι κάνεις λάθος. Στα πανοράματα, η εστίαση οφείλει να είναι χειροκίνητη, και στην υπερεστιακή. Μόνο έτσι το κάδρο θα είναι πραγματικά ευκρινές απ' άκρη σ' άκρη...
Stelios Kritikakis είπε:
Αντώνη να προσθέσω στο σωστότατο αρθρο σου την αφαιρεση του πολωτικου φίλτρου καθως καθως η γωνία πολωσης αλλάζει απο καρε σε καρε και ο ουρανός κανει καμπύλες στο ραψιμο!

Επίσης η καλύτερη χρήση εστιασης ειναι παλι η manual, εστιασμένη λιιιιιγο πριν το απειρο του ορίζοντα. Τωρα επειδη σε ευρυγώνιο φακό η χειροκίνητη εστίαση ειναι βάσανο, μπορει να γίνει μέσω live view, η με autofocus ωστε να εστιάσει πρωτα και μετα αλλαγη σε manual focus.



μα χειροκίνητη προτείνω μέσω live view παρέα με ενα κλειστό διαφραγματάκι.

για πιο γρήγορες καταστάσεις (χερι + quick) μπορείς να χρησιμοποιήσεις autofocus και αφου εστιάσει κάπου λίγο πριν το άπειρο, γυρνας σε manual focus, και τραβάς ολα τα καρε, με την αρχική af εστίαση. Eτσι αποφέυγεται το λάθος ενα καρέ στα τόσα να βγει ανεστίαστο αν σε καθε κλικ κανει και auto focus.

Αχιλλεα τι εννοεις με την Υπερεστιαση?
Συνήθως στις πανοραμικές δεν υπάρχει θέμα μπροστα για να παιδευτείς με υπερεστιακές αποστάσεις για να βγει νετ και το front και το back. Αλλα οκ, ειναι χρήσιμο αυτο που λες αν τραβάς με πιο zoom-ατο φακό για να αποφύγεις τις παραμορφώσεις πες.

Χοντρικά με εναν ευρυγώνιο φακό σε f/11 f/16 αν εστιάσεις στο 1/3 είσαι οκ.

παλιότερα με τον 18-55 σε f/8 αναρωτιώμουν γιατι νέταρε η σκηνή απ άκρη σε ακρη και δεν φλούταρε το πίσω σε σχέση με το εμπροσθιο θέμα.

Επίσης οσο πιο ευρυγώνιος ο φακός τοσο μεγαλύτερη ανοχή εστίασης καθώς τα αντικείμενα στο κάδρο μικραίνουν και απομακρύνονται. Με λίγα λόγια με εναν υπερευρυγώνιο μπορείς να πιάσεις υπερεστιακή χωρίς να το καταλάβεις!

Τωρα βεβαια για να μη σπάμε και τα κεφάλια μας, το ACR που δουλευω προσωπικά η το Lightroom έχουν sharpness και detail επιλογές που κάνουν την τρίχα τριχιά, εκτός εαν μιλάμε για κανενα τύπωμα αφίσας σε τοίχο που εκεί φαίνονται οι ατέλειες του τραβήγματος.
Πολύ καλές και σωστές οι συμβουλές σου Αντώνη !! εγω προσωπικά εχω ασχολιθεί μονο αναλογικά με την πανοραμική!!! το μόνο δύσκολο κομμάτ για μένα ήταν η εκτύπωση στον σκοτεινό θάλαμο!!!!
Το Photoshop είναι το πρόγραμμα που χρησιμοποιώ κι εγώ για πανοραμικές (επικάλυψη τουλάχιστον 30%). Έχοντας δει βέβαια σε έκθεση τη δουλειά του φωτογράφου Χρήστου Χατζόγλου (http://christosphotos.com/) ο οποίος χρησιμοποιεί αναλογική πανοραμική κάμερα 6x17 τα αποτελέσματα είναι συγκλονιστικά. Δυστυχώς οι πανοραμικές κάμερες και οι φακοί τους είναι πανάκριβοι, το ίδιο ισχύει και για φιλμ (μόλις 4 στάσεις ανά φιλμ), scanning σε υψηλή ανάλυση και εκτύπωση.

Απάντηση σε συζήτηση

RSS

Χορηγοί

ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΣΕ
ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τηλ. 2321085880
PhotoSTAR.gr


ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ

Γυναικεία - Ανδρικά Υποδήματα

tsoumpas.gr

Γενέθλια

Δεν υπάρχουν γενέθλια σήμερα

© 2024   Created by G.D.Christoloukas.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης