"Φωτογραφικό Ταξίδι"

Ελληνική Λέσχη Φωτογραφίας

Παρουσιάσεις νέων μοντέλων και ανάλυση τεχνικών χαρακτηριστικών.
Επίσης προσωπικές γνώμες και απόψεις για αυτές.

Προβολές: 265

Απάντηση σε αυτό

Απαντήσεις σε αυτή τη συζήτηση

Nikon D3s

Η τελευταία προσθήκη της Nikon στα επαγγελματικά σώματα.
Δεν εντυπωσιάζει με την ανάλυση της, αλλά ακολουθώντας άλλο δρόμο από την πεπατημένη, βελτιώνει την ήδη εντυπωσιακή απόδοση σε υψηλά ISO του μοντέλου που αντικαθιστά, την D3.
Από 200 ως 12800 ISO βασική ρύθμιση και επέκταση ISO προς τα κάτω 100 (Low) καθώς και 3 ISO προς τα πάνω 25600 (Hi1), 51200 (Hi2) και το πολύ εντυπωσιακό 102400 (Hi3). Ναι, μιλάμε για εξαψήφιο νούμερο ISO, κάτι που πριν μερικά χρόνια, θα φαινόταν ως επιστημονική φαντασία! Κάτι που δείχνει αν μη τι άλλο, τη πρόοδο που έχει γίνει στους αισθητήρες τα τελευταία χρόνια.
Πολύ γρήγορη μηχανή, με 9 καρέ το δευτερόλεπτο και μεγάλο buffer, θα αποτελέσει κορυφαίο εργαλείο για τους φωτογράφους της άγριας φύσης και των (μηχανοκίνητων κυρίως) σπορ καθώς και οποιονδήποτε άλλο φωτογράφο που θέλει ταχύτητα ή/και κορυφαία απόδοση σε χαμηλό φωτισμό.

Sites με φωτογραφίες τραβηγμένες από την D3s σε πλήρη ανάλυση, για να δείτε την απόδοση της:

http://imaging.nikon.com/products/imaging/lineup/digitalcamera/slr/...

http://blog.warehouseexpress.com/nikon-d3s-sample-images/

http://www.pdngearguide.com/gearguide/content_display/reviews/e3i20...

http://www.imaging-resource.com/PRODS/D3S/D3SA7.HTM

Προσωπικά πιστεύω ότι η Nikon κινείται προς το σωστό δρόμο, γιατί πρέπει κάποτε αυτός ο πόλεμος των Megapixels να τελειώσει γιατί δεν είναι ο μόνος παράγοντας για μια ποιοτική φωτογραφία.
Υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που πρέπει ο υποψήφιος αγοραστής να λαμβάνει υπ' όψιν του, όπως την επίδοση σε υψηλά ISO, τον λόγο σήματος προς θόρυβο (s/n ratio), τη δυναμική περιοχή και άλλα. Πράγματα που τα περισσότερα τμήματα marketing των φωτογραφικών εταιριών δεν θέλουν να γνωρίζουμε....
Γι αυτούς, είναι προτιμότερο απλά να ρωτάμε το νούμερο των Megapixel και να προβαίνουμε στην αγορά της μηχανής.
αυτη η εταιρία νομίζω οτι θέλει να αυτοκτονήσει.

μετα την αποτυχημένη σε ολα της D3000 βγάζει αλλη μια 12 megapixel FULL FRAME μηχανή με τη μόνη διαφορά να μπορεί να τραβάει video.

ποια η λογική στο 2009-2010 να έχεις FULL FRAME μηχανή με 12 megapixels, κατι που πρίν απο 5 χρόνια το κατάφερε επαναστατικά η Canon με την 5D. Τα περισσότερα καρέ; η τα υψηλά ISO;

Τα υψηλά ISO ειναι εφικτά με τα έξυπνα λογισμικά που αναβαθμίζουν στις μηχανές και ναι το 102400 μετα απο φιλτράρισμα και σε 12 megapixel FF αισθητήρα ναι ειναι εφικτότατο, οπως και το αθόρυβο και αξιοζήλευτο 1600αρι της 5D για την εποχή της μη πω μέχρι και σήμερα.

Σε RAW με μηδενικές τιμές φαίνονται το ποσο βελτιώθηκαν οι αισθητήρες. αν μπορεσεις και βρείς RAW της D3s και το ανοίξεις στο LR ή στο Photoshop ACR, και κατεβάσεις στο 0 τα μπαράκια του noise reduction (χρωματικού και κόκκου), τοτε θα δεις πραγματικά αν οι αισθητήρες κάνουν δουλειά.

Επειδή παραλίγο να πέσω στη παγίδα απο τη 450D να μεταβω στην 500D λογω μείωσης θορύβου, όταν είδα RAW της 500αρας που είχαν περισσότερο θόρυβο απο της 450D επανήλθε η ηρεμία μου!

Όλα ειναι θέματα φυσικής. τσιτώνουν απο εδω τραβάνε απο εκεί. βάζουν και ενα video και λενε επανάσταση, και παραπάνω απο 20-30 δευτερολεπτα δεν μπορεις να τραβήξεις και αυτό με σπασίματα (δες d90)!!!!!

κατι πραγματικά επαναστατικό οπως multiexposure σε ενα καρέ και ευρύτερο dymanic range, και ουσιαστική συγκράτηση highlights που θα μπορούσαμε να έχουμε, εστω και αν αλλάξει εντελώς η λογική του αισθητήρα.
Σύντομα; δε νομίζω!
Αγαπητέ Στέλιο
Απολαμβάνω κάθε μορφή επικοινωνίας μαζί σου, ακόμη και τις διαφωνίες μας!
:)

Είναι προφανές ότι εδώ διαφωνούμε....
Ας πάρουμε τα πράγματα όμως με τη σειρά. Ποιο πιστεύεις ότι είναι το όριο που θα πεις ότι δεν χρειάζεσαι άλλα megapixels? 10? 15? 20? 30? 40? 100? 1000? Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να συνεχίσω.... Από κάποια στιγμή και μετά, η αύξηση της ανάλυσης δεν βοηθάει σε τίποτα στην αύξηση της ποιότητας της φωτογραφίας. Ωραία, μπορείς να κάνεις μεγάλες μεγεθύνσεις..... Πόσες εκτυπώσεις έχεις κάνει, σε διαστάσεις του μισού μέτρου και πάνω? Συνήθως η απάντηση (από ερασιτέχνη, όχι από επαγγελματία) είναι μία ή καμία..... Προσωπικά μιλώντας, έχω δει εκτύπωση 6 megapixel (από Nikon D40) σε διάσταση 70x50 εκατοστά και έδειχνε υπέροχη! Καλό θα είναι να αναλογιστούμε τι μας χρησιμεύουν όλα αυτά τα megapixels, πέρα από το να αυξάνουν τον όγκο του φωτογραφικού αρχείου (γεμίζοντας γρηγορότερα τους σκληρούς μας δίσκους). Μπορούμε να κάνουμε μεγάλα crop μπορεί να πει κάποιος. Σωστό αυτό, αλλά από κάποιο σημείο και πάνω καταντάει ανούσιο.....
Εκτός και αν ΔΕΝ μπορώ να κάνω ένα κάδρο της προκοπής και το παιδεύω μετά στον υπολογιστή. Αυτά είναι αστεία πράγματα για κάποιον που ασχολείται με τη φωτογραφία και αγαπά αυτό που κάνει.
Προσωπικά μιλώντας, έχω χάσει πολλές φωτογραφίες γιατί δεν είχα τη δυνατότητα να ανεβάσω περισσότερα ISO.
Ποτέ δεν έχασα φωτογραφία, γιατί χρειαζόμουν περισσότερα megapixels!
Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία στα διάφορα τεχνικά χαρακτηριστικά του αισθητήρα, το να βελτιώνουμε μόνο το ένα (αύξηση megapixels) αγνοώντας όλα τα υπόλοιπα (και μερικές φορές χειροτερεύοντας τα) δεν νομίζω ότι μας δίνει την καλύτερη ποιότητα.
Προτιμώ έναν αισθητήρα 12 megapixels με 1 στοπ μεγαλύτερη δυναμική περιοχή (να αντέχει ένα διπλασιασμό φωτεινότητας παραπάνω από τους άλλους αισθητήρες χωρίς να καίει τα λευκά) παρά έναν αισθητήρα 24 megapixels. Η διαφορά στη ποιότητα του αρχείου (και όχι στη ποσότητα) είναι κάτι παραπάνω από αισθητή.
Επίσης τη βελτίωση στα υψηλά ISO τη θεωρώ εξίσου σημαντική.

Προσπάθησε να συγκρίνεις έναν αισθητήρα 12 megapixels από compact μηχανή με έναν αισθητήρα από D-SLR.
Η ποιότητα του αρχείου που παράγει ο μεγαλύτερος αισθητήρας, είναι αδιαμφισβήτητη! Γιατί όμως?
Για τον απλούστατο λόγο ότι έχει μεγαλύτερη φωτοσυλλεκτικότητα ανά pixel. Τι σημαίνει τώρα αυτό?
Σημαίνει ότι περισσότερα φωτόνια πέφτουν πάνω στο κάθε pixel του αισθητήρα, δίνοντας με μεγαλύτερη ακρίβεια (και λιγότερο θόρυβο) την τονική διαβάθμιση της φωτεινότητας και του χρώματος.
Ας δούμε όμως τώρα το αποτέλεσμα αντίστροφα!
Ας πάρουμε ένα δεδομένο μέγεθος αισθητήρα και ας αυξήσουμε το μέγεθος των megapixels. Αυτόματα μειώνουμε τη φωτοσυλλεκτικότητα του κάθε pixel (αφού για να χωρέσουν περισσότερα pixels στην ίδια επιφάνεια, πρέπει να είναι μικρότερου μεγέθους) δίνοντας με μικρότερη ακρίβεια (και περισσότερο θόρυβο) την τονική διαβάθμιση της φωτεινότητας και του χρώματος.
Αυτός ήταν και ο λόγος που η Canon αντί να αυξήσει την ανάλυση του αισθητήρα των 14 megapixels της G10 στο μοντέλο που την αντικαθιστά (την G11), την μείωσε στα 10 megapixels!
Ο πόλεμος των megapixels είχε νόημα όταν οι αναλύσεις ήταν μικρές.
Τώρα που οι αναλύσεις μεγάλωσαν, νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε να βελτιώσουμε και τα άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά των αισθητήρων.
Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη.

Επειδή είμαι ανοιχτός στο διάλογο, κάθε άλλη σκέψη και άποψη επί του θέματος είναι φυσικά ευπρόσδεκτη!

(Αν και δεν είμαι σίγουρος αν είναι αυτό το κατάλληλο thread, για να συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση..... )
Νικόλα δεν πολυδιαφωνούμε, ή μάλλον να διατυπώσω τις δικές μου απόψεις εν τάχει :)

στο σημείο που λές

"Προσωπικά μιλώντας, έχω χάσει πολλές φωτογραφίες γιατί δεν είχα τη δυνατότητα να ανεβάσω περισσότερα ISO.
Ποτέ δεν έχασα φωτογραφία, γιατί χρειαζόμουν περισσότερα megapixels!"

η απάντηση ειναι οφθαλμοφανέστατη για τον λογο που περιγράφεις πιο κάτω στην απάντηση σου περι μεγέθους αισθτήρα και pixels!

αν οι φωτογραφίες με τον υψηλό θόρυβο ειναι μεγάλες σε megapixel, ρίξε μια αποθορυβοποίηση και κανε resize σε μικρότερο μέγεθος! θα εκπλαγείς!

οσο αφορά τα megapixels, απο τα 8 πήγα στα 12, και ναι ειναι αναλυτικά παναθεμά τα, σε macro crop ειναι σωτήρια, τωρα σε ευρυγώνιες δε θα διαφωνήσω καθόλου, τι 8 τι 12, τι 6!

οκ στη περίπτωση που θέλω να βγάλω αφίσσα θα χρειαστώ megapixels, αλλα εκεί νομίζω οτι παμε σε phase one p65
αν και η 5D MK II ή η D3X νομιζω με τα 24 megapixels τους ειναι εξαιρετικές αν χρειάζεσαι μεγάλα τυπώματα και δεν θελεις να κουβαλάς εξοπλισμό με 5ψήφιο αριθμό ευρω στα χέρια :))) (μπορεί και 6ψήφιο)

Συμφωνω απόλυτα στο γεγονός οτι ο απλός χρήστης δε χρειάζεται πανω απο 10mpxls σε καμία περίπτωση.
ΟΜΩΣ η διαφωνία μου δεν εχει να κάνει με τον φωτογράφο αλλα με την εταιρία.

Μια αξιοσέβαστη εταιρία οπως η Nikon οταν έρχεται φέτος με μια D3000 που δεν έχει ουτε live view!
και με μια σοβαρότατη D3s που εχει ίδια megapixel με τη προηγούμενη της και οταν η canon αποτελεσματικα δίνει αισθητήρες με 18 και 24 megapixel και λεει οκ τσαμπα ειναι, και που αν θες βαζεις sRAW 1 sRAW 2 και τραβάς σε λιγοτερα megapixels με λιγότερο θόρυβο απο εναν καλοφτιαγμένο αισθητήρα παρεα με ολες τις αναβαθμήσεις (video, live view, περισσότερα κλικ, κτλπ κτλπ) πως να μη γελαω με αυτα που βλέπω απο τη Nikon? και το κορυφαίο;
η 1000D της Canon εχει και live view και κοστίζει και φτηνότερα, ΚΑΙ! βγήκε και πριν 1 χρόνο περίπου!!!

δεν το βλέπω προσωπικά ουτε επειδη εχω Canon να υπερασπιστώ τον εξοπλισμό μου, ομολογώ οτι οταν βγήκε η D90 και πρίν λιγο καιρο ειχα παρει την 450D κατσούφιασα καθως η D90 εχει περισσότερες δυνατότητες, ασχετα αν ειχα επενδύσει σε canon! στη πορεία ομως νοιωθω ολο και πιο υπερήφανος για τον εξοπλισμό μου, και η αναβάθμηση απο την 350D στη 450D ηταν ουσιαστικότατη!!! ενδεικτικά αναφέρω λίγα για να δεις και τι με ενδιαφέρει τεχνολογικά.

- live view (οι νυχτερινές μου, θα παρουσάσω αυριο μια να δεις, χωρίς κατσαρίδα story αυτη τη φορά χα χα) αει να νετάρεις με ευρυγώνιο νύχτα και με ανοιχτά διαφράγματα που χιλιοστό αν αλλαξεις εστίαση η εμπιστευθείς το παράλυτο το autofocus νύχτα ξαναλέω, κάηκες!

- highlight tone priority (αν και θελει και αλλη βελτίωση ειναι effective,δε σου καει λευκά ρίξε μια ματιά εδω οπου με ενα κατέβασμα του exposure πήρα την υφή που βλεπεις στο κανονικό post. αν θέλεις σου στέλνω τη raw για δοκιμές.

- auto lighting optimizer (αυτο κανει το ίδιο στα μάυρα ισσοσταθμίζει το φωτισμό χρησιμότατο σε skintones παρεα με το highlight tone priority που προανέφερα κάνουν δουλειά. ρίξε μια ματιά σε αυτή εδώ παρα πολυ δύσκολη με αυτο το κόντρα φως αλλα αυτο ήθελα, δεν εχω studio flash και ελεγχόμενο περιβάλλον, φωτογραφίζω έξω απαντες :))

- σημαντικά βελτιωμένο white balance καθως το dynamic range αυξήθηκε στα 14bit !!!!! και οι φωτογραφίες δεν δείχνουν άρρωστες πλέον

- 3.0" inch LCD απο 1.8" που είχε η 350D (που οκ, δεν νομίζω να χρειαστώ παραπάνω απο 3" lcd ποτε, και στραβός να εισαι βλέπεις παναθεμα το! τεράστιο ειναι! χα χα)

- πιο φωτεινό και μεγαλύτερο viewfinder

- μεγαλύτερη αυτονομία. 5 μερές αθήνα κάλυψα photovision, με flash + live view και εξορμήσεις με το κουμπάρο και δεν χρειάστηκε να τις φορτίσω 2 batteries σε grip!!! θα μου πείς κοπος ηταν το βράδυ πριν κοιμηθείς να τις φορτίσεις; χα χα οχι, αλλα εκείνα τα βαρέλια μπαταρίες που ειχε η 350 και κρατάγαν λιγότερο; εε μου κακοφαίνεται :-}

- 12mpixles, οπως προανέφερα στα macro crop-αρεις άφοβα :))

αυτα η 350D δεν τα κανει ουτε στον ύπνο της, και τα χρειαζόμουν ολα αυτά καθώς ειμαι τελειομανής. Αρα σε οποιαδήποτε νεα μηχανή το video δε μου λεει κατι απο μόνο του, θελω περισσότερη ανάλυση/καλύτερες φωτομετρήσεις, αρα δε βρίσκω ουτε εναν λογο να κάνω αναβάθμηση σύντομα.


Απο την άλλη οσο αφορά τα megapixels το βλέπω σαν την ιπποδύναμη στα αυτοκίνητα,
αν ειναι να δωσεις τον ίδιο αριθμό χρημάτων, καλύτερα να πάρεις ενα γρηγορο αυτοκίνητο και να σου σώσει τη ζωή σε μια επικύνδυνη προσπέραση, παρα ενα χλιδάτο περιορισμένο που θα σε αναγκάσει να μη μπορείς να βγαλεις προσπέραση.
και αν θες να πας συντηρητικά πας και με τα 2.

αυτα τα ολίγα αγαπητέ φιλε :)
Παιδιά συγνώμη δεν διάβασα αυτά τα κατεβατά και μπορεί να επαναλαμβάνομαι αλλά από το λίγο που ξεφύλλισα η γνώμη μου είναι ότι η NIKON αντί να αναλώνεται στο πως να συσσωρεύσει περισσότερα MP σε ένα 35mm αισθητήρα κοιτάει το πως θα βελτιώσει την ποιότητα των ήδη υπάρχων και αυτό εμένα σαν "φωτογράφο" που αναζητώ την ποιότητα με ικανοποιεί πλήρως. Απόδειξη οι φωτογραφίες που παραθέτει ο Νίκος που είναι απόλυτα χρησιμοποιήσιμες παρά την τεράστια τιμή ISO. Ναι μακάρι να είχε και ένα μοντέλο στο στύλ της 5D MII μια D700x π.χ. αλλά δεν είναι και μεγάλο πρόβλημα αυτό. Με καλή ποιότητα 12MP φωτογραφία με ένα προσεκτικό upsizie 40% μπορείς να φτάσεις σε μεγέθη 24 MP και παραπάνω. Το μόνο που δεν έχει καταφέρει να βρει η NIKON είναι οι τιμές της. Είναι εντελώς εξωπραγματικές τουλάχιστον στα ακριβά της μοντέλα.

Και θα συμφωνήσω με τον Στέλιο σε ένα πράγμα, ότι τα μικρότερα μοντέλα θέλουν και αυτά το LIVE VIEW τους.

Επίσης να πω ότι μην απαξιώνεται το βίντεο τόσο πολύ. Από εμπειρία να πω ότι στην αρχή πολύ το μίσησαν αλλά στην συνέχεια όλο και πιο συχνά ξέφευγε η φράση "Τι ωραία που μπορώ να το καταγράψω και σε βίντεο."
Γιώργο καλως ήρθες στο Φ. Τ. και στη κουβέντα μας,
Θα σε παρακαλούσα όμως να διαβάσεις πιο προσεκτικά την απάντηση μου καθως αυτά που με ρωτάς τα εχω ήδη απαντήσει.

Δεν ειμαι αγανακτησμένος φιλε μου με τη Nikon δεν εχω τίποτα με τη μάρκα, αγανακτησμένος ειμαι με την τεχνολογική εξέλιξη του hardware. 12 megapixels σε full frame ειτε ποιοτικά είτε όχι ξαναλέω τα είχαμε πριν 5 χρόνια για να τα έχουμε σαν επανάσταση το 2009-2010. (που και το 2005 στη 5D ηταν καρα ποιοτικά!)

Live view σε μικρά μοντέλα δεν υπάρχει, και μη μου πείς δεν χρειάζεται γιατι υπάρχει κοινό που δεν το θέλει. Θα πω οκ φανατικός εισαι αρα δεν υπαρχει λογος να συνεχίσω το διάλογο.

Να ξεκαθαρίσω κατι που ισως να εγινα λιγο κουραστικός με τη μεγάλη μου απάντηση πριν. Καλό είναι να έχεις ένα δυνατό hardware και να χρησιμοποιείς οσα megapixel και ΑΝ θες ΚΑΙ live view, παρα να εχεις αγοράσει κάτι με τα ιδια λεφτά που να μη σου δίνει καν αυτές τις δυνατοτητες.

Και να στο πω ακομα πιο απλά: Εσυ μπορεί να θες να βγάζεις αφίσες, γιατι θα έπρεπε να αγοράσεις την D3X αποκλειστικά με τα 24mpixels από την εταιρία σου, και όχι μια αντιστοιχη 24αρα πιο φτηνή με τσεκουρεμένες άλλες δυνατότητες όπως πολλαπλές λήψεις ανα δευτερόλεπτο;

Επίσης δεν κατάλαβα γιατι το προσωποποίησες, αλλα θα σου εξηγήσω και εδώ.
Λές σε ένα σημειο «Αν ειχες την προηγουμενη D3 και περιμενες κατι καινουργιο οπως εγω θα σε καταλαβενα καπως»
Και
«Το αλλο που δεν καταλαβα με εσενα ειναι οτι απο την μια μας λες οτι θες πολλα μεγκαπιξελς αλλα απο την αλλη δεν αγορασες μηχανη μεπολλα μεγκαπιξελς.»

Ξαναλέω, οι αναβαθμήσεις στο hardware μου φαίνονται αστείες για την εποχή, μη κοιτάς που ετυχε στη Nikon, το πιο πιθανό όπως φαίνεται είναι να γελάω με την επόμενη μηχανή που θα βγάλει η canon αν δεν εχει να προσφαίρει τίποτα ουσιαστικότερο από αυτές που έχει ήδη.

Επίσης για τη δουλειά που τη θελω προσωπικά τα 12mp στο APS-C είναι μια χαρά, αλλα ο ιδιος λες πιο κάτω, τα 12 είναι λίγα αν εισαι φωτογράφος φύσης. Στο macro που ειπα εγώ κόλλησες; αν δεν εχεις φακό macro cropareis και αν εχεις λήψεις που το θέμα σου είναι μακριά γιατι αν πήγανες κοντά θα εφευγε, εκει δεν είναι χρήσιμο το crop;

οσο αφορά 450D vs D90 ναι η D90 είναι καλύτερη σε αρκετά σημεία το ειπα και πιο πάνω, αλλα βγήκε πιο μετα από τη 450D την οποία ειχα αγοράσει ήδη!!!!! Συν τη κληρονομιά EF φακών που έχω για Canon, άχρηστοι και αυτοι;

Highlight priority ειδες το παράδειγμα που παραθέτω; Για δες το σε, κάθε άλλο παρα μαιμουδίστικο μου φαίνεται εμένα. Δε νομίζω ότι τα 14 bit στη 450D είναι παιδικά.

Μπές λιγο στη θέση μου όμως. Η προκάτοχος 350D που είχα δεν ειχε ουτε στον ύπνο της αυτές τις δυνατότητες και νοιωθω super που με την αναβάθμιση.
Όπως είπες όμως αν ειχα D3 και η αναβάθμηση της D3S μου έδινε μονο το video, εε ναι θα μου κακοφαινόταν. Πώς να μη βάλω λοιπόν τα γέλια;

Nothing personal, αν θελεις να το συζητήσουμε περαιτέρω, προτείνω με PM μη κουράσουμε και τους υπόλοιπους εδώ ;)
Για να επανέρθουμε στο θέμα μας που είναι η Nikon D3s, να προσθέσω τα εξής.
Η Nikon D3s δεν κατασκευάστηκε για να εντυπωσιάσει με την ανάλυση της αλλά με την απόδοση της σε πολύ υψηλά ISO.
Μας έχουν μάθει ότι βελτίωση και εξέλιξη είναι ΜΟΝΟ τα περισσότερα megapixels. Εδώ η Nikon πάει κόντρα στο ρεύμα και ΔΕΝ ενδιαφέρεται για βελτίωση της ανάλυσης, αλλά για βελτίωση της συνολικής απόδοσης και ειδικότερα για βελτίωση στα υψηλά ISO. Επανάσταση ήταν το 2005 που παρουσίασε η Canon την 5D και είχε καθαρά 1600 ISO, επανάσταση είναι τώρα στο τέλος του 2009, που παρουσίασε η Nikon τη D3s και έχει καθαρά 12800 ISO. Δεν βελτίωσε την ανάλυση, βελτίωσε όμως (εντυπωσιακά θα έλεγα) την απόδοση του ISO! Κάτι που -προσωπικά μιλώντας- το θεωρώ πιο σημαντικό!
Και για αυτούς που προτιμούν τα πολλά megapixels, υπάρχει και η Nikon D3x με τα 24 megapixels (υπάρχουν φήμες ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κυκλοφορήσει και πιο φτηνό μοντέλο από τη Nikon με την ίδια ανάλυση, με πιθανή ονομασία D700x).
Γιώργο συγνώμη αλλά το να διπλασιάσεις τα MP όπως έκανε στην D3x και να διπλασιάσει αυτόματα και την τιμή δεν το θεωρώ καθόλου λογικό. Νομίζω ότι είναι υπερβολικότατο ειδικά όταν μια αύξηση στο μέγεθος εκτύπωσης από 12MP σε 24MP γίνεται εύκολα με ένα πρόγραμμα των 10 ευρώ. Και ας μήν ξεχνάμε ότι η D3x μπορεί να έχει αρκετές καινοτομίες της D3 αλλά της αφαίρεσαν αρκετά πράγματα όπως ευαισθησία, frame rate κ.τ.λ.

george stamos είπε:
Αν η νικον εβγαζε μια μηχανη οπως η 5D MII εγω προσωπικα δεν θα την αγοραζα και αν σε περιπτωση αυτη η μηχανη ειταν καλυτερη απο αυτες που εχει η νικον σημερα δεν θα με σταματουσε και τιποτα να την αγοραζα .
Οσο για την τιμη που λες η νικον τα παει μια χαρα το θεμα ειναι οτι παντα το καλο ειναι και ακριβο.
Αν παρεις μια 5D MII και την προσθεσεις αυτα που δεν εχει και εχει η D700 τοτε η 5D MII θα κοστιζε 5 φορες περισσοτερο ετσι μην το βλεπουμε οτι σων και καλα η κανον δινει πολυ καλο πραγμα και φθηνο .
Η κανον εναν ξερο αισθητηρα με μπουκομενα πιξελς εριξε και ο κοσμακης νομιζει οτι περνει πολυ πραμα αλλα δεν ειναι ετσι το πραγμα αν το δεις σε ολες της πλευρες .


Κωνσταντίνος Βασιλάκης είπε:
Παιδιά συγνώμη δεν διάβασα αυτά τα κατεβατά και μπορεί να επαναλαμβάνομαι αλλά από το λίγο που ξεφύλλισα η γνώμη μου είναι ότι η NIKON αντί να αναλώνεται στο πως να συσσωρεύσει περισσότερα MP σε ένα 35mm αισθητήρα κοιτάει το πως θα βελτιώσει την ποιότητα των ήδη υπάρχων και αυτό εμένα σαν "φωτογράφο" που αναζητώ την ποιότητα με ικανοποιεί πλήρως. Απόδειξη οι φωτογραφίες που παραθέτει ο Νίκος που είναι απόλυτα χρησιμοποιήσιμες παρά την τεράστια τιμή ISO. Ναι μακάρι να είχε και ένα μοντέλο στο στύλ της 5D MII μια D700x π.χ. αλλά δεν είναι και μεγάλο πρόβλημα αυτό. Με καλή ποιότητα 12MP φωτογραφία με ένα προσεκτικό upsizie 40% μπορείς να φτάσεις σε μεγέθη 24 MP και παραπάνω. Το μόνο που δεν έχει καταφέρει να βρει η NIKON είναι οι τιμές της. Είναι εντελώς εξωπραγματικές τουλάχιστον στα ακριβά της μοντέλα.
Και θα συμφωνήσω με τον Στέλιο σε ένα πράγμα, ότι τα μικρότερα μοντέλα θέλουν και αυτά το LIVE VIEW τους.
Επίσης να πω ότι μην απαξιώνεται το βίντεο τόσο πολύ. Από εμπειρία να πω ότι στην αρχή πολύ το μίσησαν αλλά στην συνέχεια όλο και πιο συχνά ξέφευγε η φράση "Τι ωραία που μπορώ να το καταγράψω και σε βίντεο."
Γιώργο δεν ειναι έτσι, η 450D με τη 350D σαν δυνατότητες ειναι η μέρα με τη νύχτα. τις ανέλυσα πιο πάνω, δε θες να τις καταλάβεις. Προφανως γιατι δεν τις εχεις δουλέψει και σίγουρα οχι σε extreme σημεία οπως εγω.

Γελας λες για το μπουκωμένο αισθητήρα σε megapixel των canon. iso6400 στη 5D είδες; σε RAW το τσίτωσες στα άκρα;
να σου θυμίσω οτι ειναι +12 megapixel παραπάνω, για κανε τις πράξεις και αν εχεις απορία ρίξε μια ματια και στο dxo που πρότεινες. Δε νομίζω να γέλασε κανείς οταν βγήκε η 5D MK II, απεναντίας, ολοι τοτε θυμήθηκαν υψηλά iso και video πες μου αν ειμαι και σε αυτο λαθος.

αα για τις μικρές της Nikon τη D3000, που δινει τα μισα σε δυνατότητες απ οτι η παιδικη 1000D που βγήκε πριν 1 χρόνο, ουτε λογος ε.
μήπως να σοβαρευτούμε; λεω εγω τωρα, αν και οπως λες φανατικός νικονακιας, μπορεί να δουλεύεις στη Nikon δεκτότατο! αλλα απο τις απαντήσεις σου βλέπεις οτι θελεις να δεις.

Τα 14 bit που λες ειναι αισθητά στην επεξεργασία σε degrade υφές και πολύχρωμο θέμα, και εχω δει σημαντική διαφορά μεταξυ των 2 μηχανών. (350D vs 450D) πχ (white balance, οπου με λιγότερο dynamic range, περιορίζει τα χρώματα) και αυτο φαίνεται στο RAW post processing.

Να ξεκαθαρίσουμε ενα πράγμα δουλευω full manual + RAW, ξεζουμίζω οση περισσότερη πληροφορία υπάρχει στη σκηνή μου, ξέρω τα ορια του αισθητήρα μου, αν δω οτι δεν χωραεί ολη η πληροφορία σε ενα καρέ παίζω με bracketing.

και θα σου πω και το εξής. σύγκρινα το iso 3200 της D300, και κατάλαβα τι έχουν κάνει οι μάγκες Το ίδιο που έκαναν στην Canon 500D. Στο jpeg δειχνει μια χαρα γιατι το jpeg, περνάει απο NR filters και κόβεται ο χρωματικός και ο κοκκος και οι υφές γραφουν σαν λυωμένο κερί, θαμπες και άγχρωμες, αλλα βλέπονται χωρίς ενοχλητικό θόρυβο, (βραδυνή σκηνή).
ε στο RAW δεν ζήλεψα ρε φιλε οταν εβαλα τις τιμες για τον θόρυβο στο 0, ηταν τίγκα, και οταν εκανα fill στα blacks, σηκώθηκε ακομα περισσότερος (λογικο ειναι) και ειπα οκ εκει πονας και εσυ οπως και οι αλλες, δεν ειχε να δωσει καμια απο τις 2 μηχανές υψηλά αποτελέσματα σε υφές + ευκρίνια.

Θα σου πω ομως το εξής: ολα ειναι θέματα marketing, οσο και αν διαφωνούμε, για εμένα αυτή τη στιγμή το καλύτερο RAW το παράγει η D3X και απο canon η 5D MK II και οχι επειδή το λεει το dxo το οποίο το παρακολουθω κατα καιρούς, αλλα επειδή εχω συγκρίνει προσωπικά RAW τους σε υψηλά ISO και εχω δοκιμάσει τις αντοχές αυτών στο photoshop.
Επίσης, επειδή ακούγεται πολύς ντορος περι χαμηλών θορύβων σε υψηλά iso. πάνω απο 6400 θα χρησιμοποιήσει κανείς σας;
προσωπικά δε χρησιμοποιώ ουτε το 1600, που με τις γνώσεις που εχω μπορώ να το κάνω να δείχνει αθόρυβο χωρίς σημαντικό κόστος στις υφές:
Ο λόγος; ναι οκ δε νομίζω να τραβήξω την αρκούδα που τρέχει το απόγευμα στον βόρειο πόλο με 1/4000 για να χρειαστώ iso 1.000.000 ξερω γω.. Αν τύχει και κανω αυτη τη δουλειά ποτε στη ζωή μου, δε νομίζω οτι μπορω να βασιστώ ουτε στη d300 ουτε στη d3s ουτε στη 450D που έχω για να τη κάνω. :))

Για εμένα τεχνολογική επανάσταση θα ήταν η άυξηση του dynamic range ακόμα πιο πολυ σε σημείο ώστε να μη χρειάζεται καποιος να κανει bracketing, επανάσταση στο να πέσουν σε κόστος οι FF μηχανές, και να παράγουν μηχανές FF 10 και 12 mpxel, δε λεω οχι ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΙΤΕΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ.

το video και το υψηλό iso 100.000 οχι δε το θεωρώ επανάταση παιδια sorry δε με πείθει! :))

Νικο δεν θα γράψω κατι περισσότερο στο thread σου, νομίζω το καταχραστήκαμε (ισως εγω πολυ περισσότερο) για τεχνολογικά θέματα και οχι νεες μηχανές ;)
Εμένα πάντως σαν πιθανό αγοραστή δεν με έπεισε ότι αξίζει να πληρώσω τα διπλάσια για την δουλειά που την θέλω. Όπως λες όμως σε ξεχωριστό thread μπορούμε να αναπτύξουμε τις απόψεις μας. Προσωπικά πάντως την D3s την βλέπω σαν πιο ελκυστικό πακέτο και στην Αμερική πωλείται μόνο 200 δολάρια ακριβότερα από την D3

george stamos είπε:
Δεν ειναι καθολου ευκολο σε ορισμενες χρησης και περιπτωσεις να πιασεις την D3x με μια D3 και ειναι νομιζω καλο θεμα να το αναλυσουμε σε καινουργιο νημα .
Ολα ειναι αναλογα σε τι πως και που θα κανεις χρηση το καθε εργαλειο και εκει το καθε εργαλειο λαμπει στον δικο του χωρο .

Κωνσταντίνος Βασιλάκης είπε:
Γιώργο συγνώμη αλλά το να διπλασιάσεις τα MP όπως έκανε στην D3x και να διπλασιάσει αυτόματα και την τιμή δεν το θεωρώ καθόλου λογικό. Νομίζω ότι είναι υπερβολικότατο ειδικά όταν μια αύξηση στο μέγεθος εκτύπωσης από 12MP σε 24MP γίνεται εύκολα με ένα πρόγραμμα των 10 ευρώ. Και ας μήν ξεχνάμε ότι η D3x μπορεί να έχει αρκετές καινοτομίες της D3 αλλά της αφαίρεσαν αρκετά πράγματα όπως ευαισθησία, frame rate κ.τ.λ.
george stamos είπε:
Αν η νικον εβγαζε μια μηχανη οπως η 5D MII εγω προσωπικα δεν θα την αγοραζα και αν σε περιπτωση αυτη η μηχανη ειταν καλυτερη απο αυτες που εχει η νικον σημερα δεν θα με σταματουσε και τιποτα να την αγοραζα .
Οσο για την τιμη που λες η νικον τα παει μια χαρα το θεμα ειναι οτι παντα το καλο ειναι και ακριβο.
Αν παρεις μια 5D MII και την προσθεσεις αυτα που δεν εχει και εχει η D700 τοτε η 5D MII θα κοστιζε 5 φορες περισσοτερο ετσι μην το βλεπουμε οτι σων και καλα η κανον δινει πολυ καλο πραγμα και φθηνο . Η κανον εναν ξερο αισθητηρα με μπουκομενα πιξελς εριξε και ο κοσμακης νομιζει οτι περνει πολυ πραμα αλλα δεν ειναι ετσι το πραγμα αν το δεις σε ολες της πλευρες .

Κωνσταντίνος Βασιλάκης είπε:
Παιδιά συγνώμη δεν διάβασα αυτά τα κατεβατά και μπορεί να επαναλαμβάνομαι αλλά από το λίγο που ξεφύλλισα η γνώμη μου είναι ότι η NIKON αντί να αναλώνεται στο πως να συσσωρεύσει περισσότερα MP σε ένα 35mm αισθητήρα κοιτάει το πως θα βελτιώσει την ποιότητα των ήδη υπάρχων και αυτό εμένα σαν "φωτογράφο" που αναζητώ την ποιότητα με ικανοποιεί πλήρως. Απόδειξη οι φωτογραφίες που παραθέτει ο Νίκος που είναι απόλυτα χρησιμοποιήσιμες παρά την τεράστια τιμή ISO. Ναι μακάρι να είχε και ένα μοντέλο στο στύλ της 5D MII μια D700x π.χ. αλλά δεν είναι και μεγάλο πρόβλημα αυτό. Με καλή ποιότητα 12MP φωτογραφία με ένα προσεκτικό upsizie 40% μπορείς να φτάσεις σε μεγέθη 24 MP και παραπάνω. Το μόνο που δεν έχει καταφέρει να βρει η NIKON είναι οι τιμές της. Είναι εντελώς εξωπραγματικές τουλάχιστον στα ακριβά της μοντέλα.
Και θα συμφωνήσω με τον Στέλιο σε ένα πράγμα, ότι τα μικρότερα μοντέλα θέλουν και αυτά το LIVE VIEW τους.
Επίσης να πω ότι μην απαξιώνεται το βίντεο τόσο πολύ. Από εμπειρία να πω ότι στην αρχή πολύ το μίσησαν αλλά στην συνέχεια όλο και πιο συχνά ξέφευγε η φράση "Τι ωραία που μπορώ να το καταγράψω και σε βίντεο."
Γιώργο σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, με τη πρώτη ευκαιρία θα ετοιμάσω 2 raw απο τις 2 μηχανές. οχι μόνο για σύγκριση, αλλα αρκετός κόσμος δεν ξέρει για ποιο πράγμα μιλάμε, τι ειναι 14 bit, και τι highlight protection. :)

σε αυτο που λες
"Αυτα προς το παρον και θα γραψω περισσοτερα γιατι μια μηχανη με πολυ καλο υψηλο ισο βοηθα σε ληψης χαμηλου ισο , κατι που κανεις δεν εχει σκεφτει μεχρι στιγμης οσο αναφορα ποιοτητα."

Το ειχα σκεφτεί οταν βγήκε η 500D με τον κατα πολλα υποσχόμενο μειωμένο θόρυβο.
αφου εχει 3200 iso με λίγο θόρυβο είπα, στο 400 και 800 που δουλεύω αρκετές φορές θα είναι αθόρυβη.
ο θόρυβος ναι παει γραμμικά. οσο πιο λίγο εχεις στα υψηλά iso, τοσο λιγότερο εχεις στα αντίστοιχα χαμηλά.

Μετα σύγκρινα τα RAW της 500αρας με τα αντίστοιχα της 450D και δεν είχαν διαφορά, και είπα οκ δεν υπήρξε ουσιαστικό upgrade απο τη μια μηχανή στην άλλη.

σωστός για τις συναυλίες, μου έχει τύχει το 1600αρι iso να ειναι λίγο 1/60 καρασταθερο χέρι, f/1.8 με εναν 50αρη φωτεινό που εχω, και ο θεος βοηθός.

να προτείνω μια ομάδα "τεχνικά χαραχτηριστικά ΨΦΜ" να πιάσουμε κουβέντα εκει; γιατι φάγαμε ολο το χώρο του Νίκου με αυτά, και καμια νεα μηχανη εκτος της D2s δεν βάλαμε :))

Απάντηση σε συζήτηση

RSS

Χορηγοί

ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΣΕ
ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τηλ. 2321085880
PhotoSTAR.gr


ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ

Γυναικεία - Ανδρικά Υποδήματα

tsoumpas.gr

Γενέθλια

© 2024   Created by G.D.Christoloukas.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης