"Φωτογραφικό Ταξίδι"

Ελληνική Λέσχη Φωτογραφίας

Φωτοεκδρομή περιπέτειας στό Κουρταλιώτικο φαράγγι για τα μέλη της Κρήτης

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Φωτοεκδρομή περιπέτειας στό Κουρταλιώτικο φαράγγι για τα μέλη της Κρήτης

Ώρα: Σεπτέμβριος 12, 2010 από 7:30am έως 8pm
Θέση: Κουρταλιώτικο φαράγγι,παραλία Πρέβελης,μονοήμερη εκδρομή Φωτογραφικού Ταξιδίου
Αριθμός τηλεφώνου: 6979913008
Τύπος εκδήλωσης: φωτογραφική, εξόρμηση, για, τα, μέλη, της, κρήτης, τού, φωτογραφικού, ταξιδίου
Οργάνωση: Giorgos Tsoumpas-Stavros Zempilis
Πρόσφατη δραστηριότητα: Σεπ 12, 2010

Εξαγωγή σε Outlook ή iCal (.ics)

Περιγραφή εκδήλωσης

Φωτοεκρομή περιπέτειας στό Κουρταλιώτικο φαράγγι για τα μέλη της Κρήτης την Κυριακή 12/09/2010.

Ο ποταμός Κουρταλιώτης ρέει ανάμεσα στα βουνά Κουρούπα (984 μ) και Ξηρό Όρος (904μ). Το φαράγγι του Κουρταλιώτη ποταμού ξεκινάει από το χωριό Κοξαρέ και εκβάλει στην περιοχή Λίμνη, στα νότια παράλια του Νομού Ρεθύμνου, αφού περάσει από την περιοχή της Πρέβελης. Τα νερά του Κουρταλιώτη ή Μεγάλου Ποταμού μετά την έξοδό τους από το φαράγγι κυλούν κάτω από μια εντυπωσιακή παλιά γέφυρα και, αφού διασχίσουν ένα δεύτερο μικρό φαράγγι πνιγμένο στους Φοίνικες, εκβάλλουν στο Λιβυκό.

Το Κουρταλιώτικο φαράγγι έχει εξαιρετική αισθητική, βιολογική και οικολογική αξία. Εκτός από τις συστάδες Φοίνικα του Θεόφραστου (Phoenix theophrastii) που αποτελούν το δεύτερο σημαντικότερο φοινικόδασος της Κρήτης, στις ορθοπλαγιές του φαραγγιού συναντάμε πλούσια βλάστηση, ενώ στις εκβολές του ποταμού υπάρχουν αμμοθίνες και διαπλάσεις ποσειδωνίας (Posidonia oceanica), που είναι από τα πλέον προστατευόμενα θαλάσσια φυτά.

Το φαράγγι διαθέτει εντυπωσιακούς καταρράκτες και φιλοξενεί πολλά σπάνια είδη της Κρητικής χλωρίδας, ενώ είναι επίσης γνωστό για την ορνιθοπανίδα του. Xαρακτηρίζεται από την πυκνή βλάστηση και τους απότομους ψηλούς όγκους πέτρας που φθάνουν τα 600 μέτρα και στις δύο πλευρές του. Είναι ένα αριστούργημα της φύσης που αξίζει κανείς να επισκεφθεί.

Δυτικά από τις εκβολές του Κουρταλιώτη ποταμού, μέσα σ’ ένα καταπράσινο τοπίο αντικρίζεις ξαφνικά το Κάτω μοναστήρι Πρέβελη χτισμένο πλάι σ’ ένα ποταμάκι μ’ ένα γεφύρι. Το μοναστήρι αυτό είναι έρημο σήμερα. Το καθολικό του, είναι αφιερωμένο στον Iωάννη τον Πρόδρομο και η καμπάνα του έχει χρονολογία 1594.

Μετά 3 χλμ. είναι το Πίσω μοναστήρι Πρέβελη, που είναι και το σπουδαιότερο. Το καθολικό του αφιερωμένο στον Iωάννη το Θεολόγο τον Ευαγγελιστή και η καμπάνα του έχει χρονολογία 1629. Είναι χτισμένο σε βραχώδη τοποθεσία με τόσο ωραία θέα ώστε πολλοί περιηγητές ήρθαν να το θαυμάσουν. Η μονή ιδρύθηκε τον 16ο ή 17ο αιώνα. Ο ναός δίκλυτος, κτίστηκε το 1836 στα χρόνια της Ενετοκρατίας. Καταστράφηκε το 1866 και ανακαινίστηκε το 1911. Στα 1900 κατασκευάστηκε το σημερινό ηγουμενείο, που περιβάλλεται από 20 κελιά, ενώ το παλιό μετατράπηκε σε ξενώνα.

Η Μονή έλαβε μέρος σ’ όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες και τις επαναστάσεις των Κρητικών. Στη νεότερη ιστορία, κατά τη μάχη της Κρήτης, ήταν κέντρο φυγάδευσης των συμμαχικών στρατευμάτων. Μέσα στη Μονή υπάρχει ένας ολόχρυσος Σταυρός με τίμιο ξύλο και πολύτιμους λίθους ο οποίος θεωρείται θαυματουργός.

Στην πεζοπορία που θά διοργανωθεί από τα μέλη της Ομάδος της Κρήτης τού "Φ.Τ" τη Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010, θα μπούμε στο φαράγγι από το εκκλησάκι του Οσίου Νικολάου και θα καταλήξουμε στην παραλία της Πρέβελης.


Παρατηρήσεις:

Η ώρα αναχώρησης είναι ακριβώς στίς 07.30 πρωινή,έξω από την πλατεία τού Μουσείου Ηρακλείου,με δικά μας οχήματα.Γιά τούς Φίλους μας από Χανιά και Ρέθυμνο,το ραντεβού μας είναι στό Parking της παραλίας Πρέβελης στίς 09.20 τό πρωί.Ανάλογα με τα άτομα πού θα είμαστε,κάποια αυτοκίνητα,θα τα αφήσουμε στό Parking εκεί,και με κάποια άλλα θα πάμε στήν αρχή τού φαραγγιού.
Η κατάβαση θα διαρκέσει περίπου 5 ώρες,εφόσον θα φωτογραφίζουμε.
Απαραίτητη προυπόθεση είναι να είμαστε κατάλληλα ενδεδυμένοι(μαγιό ή σόρτς,αθλητικά παπούτσια ή ορειβατικά και βαρελάκι ειδικό για τίς φωτογραφικές μας μηχανές,φακούς,χρήματα,κλειδιά αυτοκινήτου κ.λ.π.)
Επίσης αυτοί πού θα συμμετέχουν να ....τό λέει η καρδιά τους....και η αντοχή τους.

Πίνακας σχολίων

Σχόλιο

Απάντηση στην πρόσκληση για τον/την Φωτοεκδρομή περιπέτειας στό Κουρταλιώτικο φαράγγι για τα μέλη της Κρήτης να προσθέσει σχόλια!

Γίνετε μέλος του "Φωτογραφικό Ταξίδι"

Σχόλιο από τον/την Katerina I. Risaki στις 10 Σεπτέμβριος 2010 στις 17:30
Θα ελθω κι εγω!
Σχόλιο από τον/την Giorgos Tsoumpas Photography στις 10 Σεπτέμβριος 2010 στις 0:50
Αφού φέρνεις τόν Ανδρέα,εγώ είμαι καλυμένος,Κουμπάρε μου Λευτέρη!!!!!
Σχόλιο από τον/την Περογαμβρακης Λευτέρης στις 10 Σεπτέμβριος 2010 στις 0:19
θα έρθω με Δημήτρη,Νεκτάριο και Αντρέα κουμπαρε!ο Ζαχάρης παίζεται...
Σχόλιο από τον/την Giorgos Tsoumpas Photography στις 9 Σεπτέμβριος 2010 στις 23:40
Ο.Κ Δημήτρη!!!!Και εγώ θα είμαι με τήν Μαρία!
Σχόλιο από τον/την Giorgos Tsoumpas Photography στις 31 Αύγουστος 2010 στις 16:01

Θα παρευρεθούν (3)

Χορηγοί

ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΣΕ
ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τηλ. 2321085880
PhotoSTAR.gr


ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ

Γυναικεία - Ανδρικά Υποδήματα

tsoumpas.gr

Γενέθλια

© 2024   Created by G.D.Christoloukas.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης