"Φωτογραφικό Ταξίδι"

Ελληνική Λέσχη Φωτογραφίας

Εμβληματικές φωτογραφίες ελληνικών θαλασσών για πρώτη φορά σε έκθεση – Στο Μπενάκη από τον Σεπτέμβριο [εικόνες] Πηγή: Εμβληματικές φωτογραφίες ελληνικών θαλασσών για πρώτη φορά σε έκθεση

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Εμβληματικές φωτογραφίες ελληνικών θαλασσών για πρώτη φορά σε έκθεση – Στο Μπενάκη από τον Σεπτέμβριο [εικόνες]  Πηγή: Εμβληματικές φωτογραφίες ελληνικών θαλασσών για πρώτη φορά σε έκθεση

Ώρα: Σεπτέμβριος 8, 2013 στις 6pm έως Σεπτέμβριος 30, 2013 στις 7pm
Θέση: Μουσείο Μπενάκη
Τύπος εκδήλωσης: έκθεση, φωτογραφίας
Οργάνωση: Μουσείο Μπενάκη
Πρόσφατη δραστηριότητα: Σεπ 17, 2013

Εξαγωγή σε Outlook ή iCal (.ics)

Περιγραφή εκδήλωσης

Εμβληματικές φωτογραφίες ελληνικών θαλασσών για πρώτη φορά σε έκθεση – Στο Μπενάκη από τον Σεπτέμβριο

Το καλοκαίρι θα πάρει παράταση φέτος και η Αθήνα θα γίνει μέσα στο φθινόπωρο παραθαλάσσια... Ολα αυτά θα συμβούν χάρη στην έκθεση με τίτλο Ελληνικές Θάλασσες που θα παρουσιαστεί από στο κτίριο της οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη, παρουσιάζοντα; 350 φωτογραφίες που βρέθηκαν μετά από εντατική έρευνα.

Στο πέρασμα των αιώνων η ελληνική θάλασσα άρρηκτα δεμένη με την ιστορία του τόπου και με τη ζωή των κατοίκων του δεν έπαψε να εμπνέει ποιητές και καλλιτέχνες. Μετά την εφεύρεση της φωτογραφίας στα μισά περίπου του 19ου αιώνα και ως σήμερα, στις ζωγραφικές αναπαραστάσεις του ελληνικού θαλασσινού τοπίου προστέθηκαν αναρίθμητες φωτογραφικές εικόνες του ίδιου θέματος.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 350 περίπου φωτογραφίες χωρισμένες σε 5 χρονολογικές ενότητες: δεύτερο μισό του 19ου αιώνα - οι πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, μεσοπόλεμος - μεταπολεμική περίοδος - εποχή της μεταπολίτευσης έως σήμερα.


Η επιλογή τους πραγματοποιήθηκε από την Φανή Κωνσταντίνου και την Αλίκη Τσίργιαλου (επιμελήτριες του Φωτογραφικού Αρχείου Μουσείου Μπενάκη), καθώς και από τον Κωστή Αντωνιάδη (καθηγητή φωτογραφίας στο Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του T.E.I. Aθήνας) μετά από συστηματική αναδίφηση σε αρχεία και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Κριτήριο αξιολόγησης κάθε επιλεγμένου θέματος υπήρξε αφενός το καθαρά φωτογραφικό του ενδιαφέρον σε σχέση με την εξέλιξη του μέσου και τη διαδοχή των καλλιτεχνικών ρευμάτων στην πορεία της φωτογραφίας, αφετέρου η αντιπροσωπευτική του θέση μέσα στο ιστορικό, ιδεολογικό και αισθητικό πνεύμα της εποχής του. Αν και η θεματογραφία των εικόνων δεν καθόρισε από μόνη της την επιλογή τους, εντούτοις μέσα από το πλούσιο οπτικό θησαυρό που συγκεντρώθηκε ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τη σχέση των ανθρώπων με τη θάλασσα, τον τρόπο ζωής στις παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές, την ανάπτυξη της ναυσιπλοΐας καθώς και τον περίπλου των ελληνικών νησιών από τους πρώτους περιηγητές έως τον μαζικό τουρισμό.

Πίνακας σχολίων

Σχόλιο

Απάντηση στην πρόσκληση για τον/την Εμβληματικές φωτογραφίες ελληνικών θαλασσών για πρώτη φορά σε έκθεση – Στο Μπενάκη από τον Σεπτέμβριο [εικόνες] Πηγή: Εμβληματικές φωτογραφίες ελληνικών θαλασσών για πρώτη φορά σε έκθεση να προσθέσει σχόλια!

Γίνετε μέλος του "Φωτογραφικό Ταξίδι"

Θα παρευρεθούν (1)

Μπορεί να παρευρεθώ (2)

Χορηγοί

ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΣΕ
ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τηλ. 2321085880
PhotoSTAR.gr


ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ

Γυναικεία - Ανδρικά Υποδήματα

tsoumpas.gr

Γενέθλια

Δεν υπάρχουν γενέθλια σήμερα

© 2021   Created by Giorgos Tsoumpas Photography.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης