Ελληνική Λέσχη Φωτογραφίας
.
Παρόλο ότι κάνω την ανάρτηση μεσοπέλαγα προς την Πάρο για οικογενειακές υποχρεώσεις, θέλησα να τιμήσω το έλατο. Και να αφιερώσω το θέμα δικαιωματικά στον φίλο Χρήστο Μαρούλη.
Η Κεφαλληνιακή Ελάτη έχει ως κέντρο καταγωγής της διάφορες περιοχές του ελλαδικού χώρου. Συγκεκριμένα, πληθυσμοί της απαντώνται σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 400 έως 2.300 μ. στο νησί της Κεφαλλονιάς, στα Νότια Βαρδούσια, στην Εύβοια, στην Πάρνηθα καθώς και σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές της Πελοποννήσου. Ακόμα μικτοί πληθυσμοί της βρίσκονται τόσο στον Όλυμπο όσο και στον Άθω.
Όταν αναπτύσσεται στη σκιά άλλων μεγαλύτερων δέντρων, ζει περίπου 100 χρόνια. Ωστόσο, σε συνθήκες πλήρους έκθεσης στο φως, η διάρκεια ζωής της αυξάνεται, μάλλον θεαματικά, φθάνοντας τα 500 περίπου χρόνια!
Ονομάσθηκε cephalonica το 1838 από τoν Βρετανό βοτανολόγο Jonh Claudius Loudon, που ταξινόμησε το είδος, μιας και το 1824 ο τότε Εγγλέζος διοικητής του νησιού Charles Napier είχε καταφέρει να εντοπίσει το μοναδικό στον κόσμο αμιγές δάσος Κεφαλληνιακής Ελάτης, στο όρος Αίνος, και να στείλει σπέρματα του φυτού για καλλιέργεια στη Μεγάλη Βρετανία.
ΠΗΓΗ: www.kalliergeia.com
Πάρνηθα, 25-2-22
.
Ετικέτες;
Άλµπουµ: Ουρανού και Γης
Αγαπημένο 1 ατόμου
Σχόλιο
Χαίρω και ευχαριστώ πολύ για τις ματιές σας, φίλη και φίλοι!!
Χρήστο μου, να είσαι καλά και να μας διαφωτίζεις! Βέβαια, τις πληροφορίες τις άντλησα από την ιστοσελίδα όπου παραπέμπω, δεν ανέφερα αφ' εαυτού μου τις περιοχές :)
Πολύ όμορφη λήψη και εξαιρετική ανάρτηση/αφιέρωση στον φίλο μας Χρήστο Μαρούλη!!Άκρως ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που παραθέτεις Γιάννη!
Πάρα πολύ όμορφη λήψη και εξαιρετική ανάρτηση, φίλε Γιάννη! Σε ευχαριστώ πολύ για την υπέροχη αφιέρωση! Στα αγαπημένα φυσικά!
Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι το πλήρες όνομα του είδους (το οποίο αποτελείται από την ονομασία γένους και την ονομασία είδους) είναι Abies Cephalonica.
Ακόμα, θα πρέπει να συμπληρώσω ότι το είδος αυτό στην Κεφαλλονιά έχει την πιο "καθαρή" μορφή του. Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι η Κεφαλλονιά έχει αποσπαστεί, σε προγενέστερη γεωλογική περίοδο, από τον ηπειρωτικό κορμό της Ελλάδας. Έτσι, το είδος αυτού του ελάτου στο νησί, δεν υφίστανται υβριδισμούς από άλλα είδη ελάτων (αφού δεν υπάρχουν), σε αντίθεση με τις άλλες περιοχές που προανέφερες.
Πολύ ωραία λήψη και πολύ καλές πληροφορίες Γιάννη.
Πολύ όμορφη ανάρτηση και πληροφορίες!
Πολύ όμορφη λήψη και αφιέρωση φίλε μου. Γηράσκω δ΄αιεί πολλά διδασκόμενος !
Πολύ όμορφη λήψη και θέμα Γιάννη !!!
ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΣΕ
ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Τηλ. 2321085880
PhotoSTAR.gr
Δεν υπάρχουν γενέθλια σήμερα
© 2024 Created by G.D.Christoloukas. Με την υποστήριξη του
Πρέπει να είστε μέλος του "Φωτογραφικό Ταξίδι" για να προσθέσετε σχόλια!
Γίνετε μέλος του "Φωτογραφικό Ταξίδι"