"Φωτογραφικό Ταξίδι"

Ελληνική Λέσχη Φωτογραφίας

Χρωματισμένα με λαμπερά χρώματα ήταν αρχικά τα γλυπτά του Παρθενώνα, όπως επιβεβαίωσαν ερευνητές του Βρετανικού Μουσείου.
Μια ομάδα επιστημόνων συντηρητών, χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική, αποκάλυψε αόρατα ίχνη μιας αρχαίας χρωστικής ουσίας, γνωστής ως "Αιγυπτιακό μπλε", πάνω στα γλυπτά.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπό τον Τζοβάνι Βέρι, είναι η πρώτη πέραν πάσης αμφιβολίας απόδειξη πως δεν ήταν ολόλευκα, όπως φαίνονται σήμερα, τα ύψους περίπου δύο μέτρων γλυπτά πάνω στα τριγωνικά αετώματα. Η χρωστική ουσία που χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους Αθηναίους, σύμφωνα με τους βρετανούς ερευνητές, συνέχιζε να βρίσκεται σε ευρεία χρήση μέχρι περίπου το 800 μΧ.
Η βρετανική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο διεθνές χημικό περιοδικό "Analytical and Bioanalytical Chemistry" (Αναλυτική και Βιοαναλυτική Χημεία), έγινε πάνω στα λεγόμενα "Ελγίνεια μάρμαρα" που φυλάσσονται από το 1816 στο Βρετανικό Μουσείο και έχουν αποτελέσει αντικείμενο έντονης διαμάχης σχετικά με την επιστροφή τους στην Ελλάδα, ειδικά μετά την εγκαινίαση του νέου Μουσείου της Ακρόπολης στις 20 Ιουνίου.
Είναι γνωστό εδώ και πάνω από δύο αιώνες ότι οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι χρωμάτιζαν τα αγάλματά τους, αλλά το χρώμα αυτό έχει σχεδόν εξαφανιστεί με το πέρασμα του χρόνου, αν και μικρά στίγματα χρώματος μπορεί ακόμα να διακρίνει κανείς μερικές φορές, αν μελετήσει τα αγάλματα από πολύ κοντά.
Σύμφωνα με τους βρετανούς ερευνητές, κανένα ίχνος χρώματος δεν είχε εντοπιστεί με βεβαιότητα στα γλυπτά του Παρθενώνα, παρά την ενδελεχή ανάλυσή τους, μεταξύ άλλων από το διάσημο βρετανό φυσικό Μάικλ Φαραντέι στη δεκαετία του 1830.
Ο φυσικός Τζοβάνι Βέρι, του τμήματος συντήρησης και επιστημονικής έρευνας του Βρετανικού Μουσείου, ανέπτυξε μια νέα τεχνική, που εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι το "Αιγυπτιακό μπλε" εκπέμπει σχεδόν υπέρυθρη ακτινοβολία, όταν διεγείρεται από το ορατό φως.
Κατασκεύασε έτσι έναν φορητό ανιχνευτή που εκπέμπει μια ακτίνα ερυθρού φωτός πάνω στην επιφάνεια του γλυπτού, ενώ μια κάμερα ανιχνεύει το υπέρυθρο φως που εκπέμπουν τα σωματίδια του "Αιγυπτιακού μπλε".
"Πληροφορήσαμε τους Έλληνες συναδέλφους μας για αυτό που βρήκαμε και ανταποκρίθηκαν θερμά, λέγοντας ότι ενδιαφέρονται να εξετάσουν αυτά τα στίγματα και οι ίδιοι", δήλωσε ο Βέρι, σύμφωνα με το διαδικτυακό τόπο του επιστημονικού περιοδικού "Nature".
"Πάντα πίστευα ότι η ζωφόρος πρέπει να ήταν χρωματιστή. Η νέα μέθοδος δεν αφήνει πλέον καμία αμφιβολία γι' αυτό", δήλωσε ο Ίαν Τζένκινς, έφορος του Τμήματος Ελλάδας και Ρώμης του Βρετανικού Μουσείου.
Ο Βέρι πιστεύει ότι τα στίγματα χρώματος στη ζωφόρο, που έχουν ήδη εντοπίσει οι Έλληνες συντηρητές, μπορεί επίσης να είναι "Αιγυπτιακό μπλε" και εμφανίζεται πρόθυμος να τα εξετάσει με το νέο φορητό ανιχνευτή του, αλλά διευκρίνισε ότι λόγω των "διπλωματικών εντάσεων" που έχουν αναζωπυρωθεί τελευταία, ίσως να μην είναι η κατάλληλη στιγμή.
Σύμφωνα με το New Scientist, οι κύριες χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν στον Παρθενώνα, πιθανότατα ήταν το κόκκινο, το μπλε και το επίχρυσο.
ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΙΛΕΛΕ

Προβολές: 59

Άλµπουµ: ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
Αγαπημένο 1 ατόμου

Σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος του "Φωτογραφικό Ταξίδι" για να προσθέσετε σχόλια!

Γίνετε μέλος του "Φωτογραφικό Ταξίδι"

Σχόλιο από τον/την Paul στις 20 Οκτώβριος 2009 στις 0:34
εξαιρετική λήψη !!
Σχόλιο από τον/την ΒΑΣΙΛΗΣ . Λ στις 18 Οκτώβριος 2009 στις 13:00
Πολύ καλή δουλειά με μεράκι και αγάπη Βασίλη Μπράβο
Σχόλιο από τον/την Μαρία στις 18 Οκτώβριος 2009 στις 3:13
Πάρα πολύ καλή καί τό σχόλιό σου λίαν ενημερωτικό!!!!!!!
Σχόλιο από τον/την Ντίνος Τσαουσέλης στις 17 Οκτώβριος 2009 στις 23:39
Εντυπωσιακή δουλειά Βασίλη το αποτέλεσμα δικαιώνει και την περιγραφή σου, ένα μεγάλο ευχαριστώ.
Σχόλιο από τον/την omixli sti limni στις 17 Οκτώβριος 2009 στις 20:50
πολύ καλή...!
Σχόλιο από τον/την Γιάννης Πράππας στις 17 Οκτώβριος 2009 στις 20:06
Εντυπωσιακός ο επιχρωματισμός. Εξαιρετικό το κείμενο.
Σχόλιο από τον/την Ξάνθος Νεραντζής στις 17 Οκτώβριος 2009 στις 19:32
Δάσκαλοι, σας ζηλεύω !!!!! και μόνο για την περιγραφή, οφείλω να την κρατήσω στα αγαπημένα.
Βασίλη ευχαριστώ για τη ευχή. μακάρι να γίνη.
Σχόλιο από τον/την Στρατης Ζανταλης στις 17 Οκτώβριος 2009 στις 17:43
Ενδιαφέρον και όμορφο το αποτέλεσμα του επιχρωματισμού!!
Σχόλιο από τον/την DimitrisFileles στις 17 Οκτώβριος 2009 στις 16:23
Φίλε μου Βασίλη, αφού πρώτα σε ευχαριστήσω θερμά για την τιμητική σου αφιέρωση, οφείλω να ομολογήσω ότι το χρωστικό σου εγχείρημα είναι, τουλάχιστον, εντυπωσιακό. Είμαι και εγώ ενήμερος για τις απόψεις που αναφέρεις που, όπως φαίνεται, αληθεύουν πέρα για πέρα. Φαίνεται πως η αρχαία Ελλάδα έχει ακόμη να πλουτίσει τις γνώσεις μας με πολλές και ενδιαφέρουσες άγνωστες πτυχές της. Το μόνο που με στενοχωρεί είναι πως όσα θαυμαστά κατά καιρούς έρχονται στο φως δείχνουν περίτρανα πόσο μακριά, εφ' όλης της ύλης, βρισκόμαστε εμείς που θέλουμε να αυτοαποκαλούμαστε απόγονοί τους (ή να τους χαρακτηρίζουμε προγόνους μας) έχοντας κρατήσει μόνο την ίδια γλώσσα και έχοντας βγάλει απ' την καθημερινότητά μας τόσα άλλα ιδανικά εκείνης της κοινωνίας.

Χορηγοί

ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΣΕ
ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τηλ. 2321085880
PhotoSTAR.gr


ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ

Γυναικεία - Ανδρικά Υποδήματα

tsoumpas.gr

Γενέθλια

© 2024   Created by G.D.Christoloukas.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης