Ελληνική Λέσχη Φωτογραφίας
Στην Ελλάδα ζουν κυρίως δύο είδη έχιδνας: (ή οχιάς, όπως είναι γνωστή στον πιο πολύ κόσμο) η έχιδνα η κοινή και η έχιδνα η αμμοδύτης. Η διαφορά ανάμεσα στις δυο αυτές οχιές είναι τόσο στον τρόπο και στο περιβάλλον που ζουν, όσο και στο ότι η οχιά η κοινή έχει στην άκρη του κεφαλιού μικρό δερματικό εξόγκωμα που μοιάζει με μικρό κερατάκι, πράγμα που η οχιά η αμμοδύτης δεν το έχει.
Τα γενικά χαρακτηριστικά και των δύο ειδών, που τα κάνουν να διαφέρουν από τα άλλα μη δηλητηριώδη φίδια, είναι τα παρακάτω πέντε βασικά: το τριγωνικό κεφάλι, το μουσούδι τους που σχηματίζει ευθεία γωνία, η κόρη του ματιού που έχει κάθετη σχισμή (προσοχή όχι βλέφαρο, τα φίδια δεν έχουν βλέφαρο), οι πλάκες στο κεφάλι που μοιάζουν με μεγάλα λέπια και, τέλος, η κοντή ουρά που στενεύει απότομα στην άκρη.
Στη χώρα μας έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι οχιές και τ' άλλα δηλητηριώδη φίδια επιτίθενται στον άνθρωπο χωρίς να προκληθούν. Αυτό όμως δεν είναι σωστό. Η οχιά θα δαγκώσει τον άνθρωπο μόνο όταν δεν έχει άλλη διέξοδο για να φύγει και μόνο όταν ο άνθρωπος πλησιάσει πολύ κοντά (τουλάχιστον σε απόσταση 30 περίπου εκατοστών). Γενικά τα φίδια αποφεύγουν να επιτεθούν στον άνθρωπο και προτιμούν να τρέπονται σε φυγή. Σε μια μόνο περίπτωση είναι δυνατό να επιτεθούν οι οχιές στον άνθρωπο απρόκλητα (και μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις και να τον κυνηγήσουν). Αυτό μπορεί να γίνει την άνοιξη, την εποχή που ζευγαρώνουν. Την εποχή αυτή μαζεύονται πολλά φίδια μαζί, κάποτε και μερικές εκατοντάδες και είναι πολύ επικίνδυνα σε όποιον θα τα πλησίαζε.
Ετικέτες;
Άλµπουµ: Ταξίδι-Φύση
Σχόλιο
Δεν υπάρχουν γενέθλια σήμερα
© 2025 Created by G.D.Christoloukas.
Με την υποστήριξη του
Πρέπει να είστε μέλος του "Φωτογραφικό Ταξίδι" για να προσθέσετε σχόλια!
Γίνετε μέλος του "Φωτογραφικό Ταξίδι"