"Φωτογραφικό Ταξίδι"

Ελληνική Λέσχη Φωτογραφίας

100 χρόνια με τη νόσο Alzheimer
Γράφει η Δρ Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγος - Ψυχίατρος
Πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, Διευθύντρια του Τμήματος Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων Εγκεφάλου - Ιατρείου Μνήμης, Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ
Το 1906 ο Δρ Alois Alzheimer περιέγραψε για πρώτη φορά την ασθένεια που αργότερα έλαβε το όνομά του. Σήμερα, 100 χρόνια μετά, 24 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από Νόσο Alzheimer ή άλλου τύπου άνοιες.
Ο όρος ‘άνοια’ είναι κλινικός και χρησιμοποιείται για να περιγράψει εγκεφαλικές διαταραχές που προκαλούν έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, απαραίτητως καταρχήν της μνήμης και ακολούθως του λόγου, της κρίσης και συνολικά της συμπεριφοράς. Η νόσος Alzheimer είναι μακράν η πιο συχνή μορφή άνοιας (50% του συνόλου) και ακολουθούν η Αγγειακή άνοια, η Άνοια με σωμάτια Lewy , οι μετωποκροταφικές άνοιες κ.α.
Στην Ελλάδα υπάρχουν 160.000 ασθενείς με άνοια. Με δεδομένη την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης , οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν δραματικά στο μέλλον.
Οι άνοιες είναι πολυδάπανες ασθένειες. Στην Ευρώπη σήμερα, το κόστος της περίθαλψης των ανοϊκών ασθενών υπερβαίνει το κόστος των ασθενειών όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Τα τελευταία 20 χρόνια έγιναν τρομακτικές πρόοδοι στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία της άνοιας:Έχουν αυξηθεί σημαντικά οι γνώσεις μας για τους προδιαθεσικούς παράγοντες της νόσου, γεγονός που συμβάλλει στην πρόληψη της. Ο έλεγχος των αγγειακών παραγόντων κινδύνου (αρτηριακή υπέρταση, παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, υπερχοληστεριναιμία, κάπνισμα) είναι ευεργετικός τόσο για τον εγκέφαλο όσο και για το καρδιαγγειακό σύστημα. Δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά, η κατανάλωση ψαριών και η χορτοφαγία συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης νόσου Alzheimer. Η διάγνωση σε πρώιμα κλινικά στάδια είναι εφικτή . Ένας έμπειρος γιατρός μπορεί να διαγνώσει τη νόσο Alzheimer με βεβαιότητα έως και 90%, συνδυάζοντας τα διαγνωστικά μέσα που έχει στη διάθεσή του (νευροαπεικονιστικές μέθοδοι, βιολογικοί δείκτες, γενετικός έλεγχος). Η παθολογική διεργασία στον εγκέφαλο των ασθενών με νόσο Αlzheimer αρχίζει δεκαετίες πριν την εμφάνιση των κλινικών συμπτωμάτων. Η αιτιοπαθογένειά της είναι προφανώς πολυπαραγοντική. Σήμερα αναζητούνται εντατικά τρόποι αναγνώρισης των υποψήφιων ασθενών και διερευνάται η πιθανότητα μη ειδικοί παράγοντες (όπως ορμόνες, αντιοξειδωτικές βιταμίνες ή αντιφλεγμονώδεις ουσίες) να μπορούν να αναστρέψουν ή να καθυστερήσουν την παθογόνο διεργασία. Διαπολιτισμικά, στα άτομα χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου η συχνότητα της άνοιας είναι μεγαλύτερη. Ειδικά σχεδιασμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η συνεχιζόμενη εκπαίδευση στην ενήλικο ζωή αυξάνει τις νοητικές εφεδρείες και πιθανά προστατεύει από την άνοια. Όσοι ασκούνται πνευματικά (σπουδάζοντας, διαβάζοντας, ...παιδεύοντας το μυαλό τους) παθαίνουν νόσο Alzheimer σε μικρότερη συχνότητα ή σε ηπιότερη μορφή. Η σωματική άσκηση και η καλή φυσική κατάσταση συμβάλλουν επίσης σημαντικά στην πρόληψη της άνοιας Σήμερα υπάρχει συμπτωματική θεραπεία της νόσου Alzheimer. Η δεκαετής εμπειρία μας με τα φάρμακα που ονομάζονται αναστολείς των χολινεστερασών (ARICEPT, EXELON, REMINYL) όπως και με τον νεώτερο NMDA ανταγωνιστή (EBIXA) απέδειξε ότι η πρώιμη έναρξη της θεραπείας επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη της νόσου Alzheimer, αλλά και των άλλων ανοϊκών συνδρόμων (Αγγειακής και Μεικτής άνοιας, Άνοιας με σωμάτια Lewy και Άνοιας της νόσου του Parkinson). Καινούργια, περισσότερο αποτελεσματικά φάρμακα είναι έτοιμα να κυκλοφορήσουν στην αγορά τα αμέσως προσεχή χρόνια. Επίσης υπάρχει και η μη φαρμακευτική προσέγγιση των ασθενών που περιλαμβάνει ασκήσεις μνήμης και προσοχής, προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης, θεραπεία δια αναμνήσεων, προσανατολισμό στην πραγματικότητα. Τα προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης στοχεύουν στην αξιοποίηση των γνωστικών λειτουργιών των πασχόντων που παραμένουν σε ικανοποιητικό επίπεδο. Με τη χρήση μιας μεγάλης ποικιλίας ερεθισμάτων και εξειδικευμένων μεθόδων διεγείρεται κατάλληλα ο εγκέφαλο

Προβολές: 101

Σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος του "Φωτογραφικό Ταξίδι" για να προσθέσετε σχόλια!

Γίνετε μέλος του "Φωτογραφικό Ταξίδι"

Σχόλιο από τον/την katerina xatziavramoglou στις 30 Μάιος 2012 στις 15:19

Σ' ευχαριστώ Γιώργο για το πέρασμά σου απ' την ανάρτησή μου, αν και πολύ παλιά! Να είσαι καλά!

Σχόλιο από τον/την Κλεοπάτρα Μανωλιού στις 4 Απρίλιος 2012 στις 23:40

Πάρα πολύ όμορφη ανάρτηση, Κατερίνα, φωτογραφία, σχόλιο και κυρίως το υπέροχο ποίημα σου.   Μπράβο για την ευαισθησία και την ανάδειξη του θέματος.

Σχόλιο από τον/την dimitra kirgiannaki στις 20 Μάρτιος 2012 στις 10:08

δυνατη μοναδικη εικονα...ευχαριστουμε για το μαθημα ζωης

Σχόλιο από τον/την Ted Athan-asopoulos στις 19 Μάρτιος 2012 στις 21:58

Πονεμένη εικόνα, που χτυπά εγερτήριο στη δική μας ανθρώπινη και ανθρωπιστική παρουσία.

Θα το ακούσουμε ;

Τed

Σχόλιο από τον/την DimitrisFileles στις 19 Μάρτιος 2012 στις 20:52

Μπράβο, Κατερίνα! Γιατί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελλάδας είναι ακριβώς αυτή η νόσος : η λησμονιά όσων μας έφεραν στο φως όταν βρεθούν στο έλεός μας. Γιατί χάσαμε την αίσθηση του χρέους και μαζί την ανθρωπιά μας.

Σχόλιο από τον/την katerina xatziavramoglou στις 19 Μάρτιος 2012 στις 20:18

Φίλοι συνταξιδιώτες σας ευχαριστώ για τα πολλά μπράβο σας , πραγματικά όταν σκέφτηκα να αναδείξω απ' αυτή τη σελίδα το πολύ σημαντικό αυτό θέμα, δεν φανταζόμουν ότι θα '' άγγιζε'' πολούς απο εσας ! Ανήκω στο χώρο του LZHEIMER, Θεσσαλονίκης εδώ και 3 χρόνια και γνωρίζω ΄καλά τον αγώνα που δίνουν οι περιθάλποντες στους αγαπημένους τους που δεν θυμούνται πιά.΄Ομως υπάρχει '' ΕΛΠΙΔΑ'' απ' όσο λένε οι επιστήμονες.

Η παρουσίασή μου το πρωΐ, έμεινε ημιτελής δεν ξέρω γιατί, πιθανολογώ επειδή ήταν μεγάλη.

Αφιερώνω σ'ολους εσας τους αφανείς ήρωες που ασχολείστε με ασθενείς με Αlzheimer, ένα ποιηματάκι μου.

                  ALZHEIMER

΄Ορμησαν σαν πειρατές

στο στενωπό σου κελί

απροσκάλεστοι ,

     λαίλαπες ,

στέκουν απέναντί σου και σε χλευάζουν!

           Και σύ

φυλακισμένος στης μνήμης τα σοκάκια

αγωνίζεσαι άνισα.

Με πείσμα αρνείσαι τους εισβολείς...

         Μα

'' εκών άκων ''

ανήμπορος

τους αποδέχεσαι , ως πιράνχας και όρνεα

να ρουφούν των νευρώνων τους χυμούς σου,

αποδιοργανώνοντας

το υπαρκτό  εγώ σου ,σε ανήμπορο ταπεινό σαρκίο.

             Κι έτσι,

χωρίς όργανα πλεύσης,

σκαρί χωρίς πανιά

απομακρύνεσαι διαρκώς απ' όλα.

Βυθίζεσαι αργά...

και φεύγεις.... πρίν φύγεις!

                   Κατερίνα Χατζηαβράμογλου.

 

Σχόλιο από τον/την ΒΑΣΙΛΗΣ . Λ στις 19 Μάρτιος 2012 στις 19:43

Μπράβο Κατερίνα μου για την ανάδειξη του τόσο σοβαρού προβλήματος !!!

Τι να πω για τους ήρωες που περιθάλπουν αυτούς τους συνανθρώπους μας

Απλά υποκλίνομαι

Εύχομαι να έχεις τη δύναμη που απαιτείται Σωτήρη Μπράβο σου

Σχόλιο από τον/την ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ στις 19 Μάρτιος 2012 στις 19:31

μ π ρ α β ο !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Σχόλιο από τον/την Σωτήρης Γκουγκούσης στις 19 Μάρτιος 2012 στις 18:59

Θα ήθελα να στείλω την αγάπη μου και τη συμπαράστασή μου σε όλα τα άτομα που φροντίζουν δικούς τους ανθρώπους με την ασθένεια αυτή. Ανήκω κι εγώ (δυστυχώς) στην κατηγορία αυτή και, πέρα από την κούραση, πέρα από τη φασαρία, πέρα από την ταλαιπωρία, πέρα από τα έξοδα, πέρα απ΄όλα, ξέρω ότι η μεγαλύτερη "δυσκολία" είναι να κοιτάς κατάματα αυτόν που "κάποτε" ήταν πατέρας ή μητέρα σου, να προσπαθείς να δεις βαθιά μέσα στο βλέμμα τους μια σπίθα, μια ακτίνα φωτός και να μη βρίσκεις τελικά τίποτα ...

Ο Θεός να δίνει δύναμη σε όλους μας.

Σχόλιο από τον/την Γιάννης Παπαϊωάννου στις 19 Μάρτιος 2012 στις 18:27

Μπράβο για την αφιέρωση!!!

Χορηγοί

ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΣΕ
ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τηλ. 2321085880
PhotoSTAR.gr


ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ

Γυναικεία - Ανδρικά Υποδήματα

tsoumpas.gr

Γενέθλια

Σημερινά γενέθλια

Αυριανά γενέθλια

© 2024   Created by G.D.Christoloukas.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης