"Φωτογραφικό Ταξίδι"

Ελληνική Λέσχη Φωτογραφίας

.
Από τα πλουσιότερα θεματικά, αλλά και καλύτερα διατηρημένα ψηφιδωτά της Μονής Δαφνίου η Βαϊοφόρος.

Στην εικόνα βλέπουμε τον Χριστό καθισμένο σε υποζύγιο και τους Μαθητές να ακολουθούν, με επικεφαλής τον απόστολο Πέτρο. Η πομπή πορεύεται προς την πύλη της εισόδου της πόλεως, όπου Τον αναμένει πλήθος κόσμου, κρατώντας κλαδιά από βάγια και φοίνικες.

Τα πρόσωπα των ανθρώπων είναι χαρούμενα κι ενθουσιώδη, καθώς θεωρούν ότι ο Χριστός είναι ο αναμενόμενος Μεσσίας που, κατά τις παραδόσεις του ιουδαϊκού λαού, θα ερχόταν Πάσχα στα Ιεροσόλυμα και θα ελευθέρωνε το υπόδουλο έθνος. Με το γεγονός της εισόδου του Χριστού στα Ιεροσόλυμα εκπληρώθηκε η προφητεία του προφήτη Ζαχαρία που λέει: «Χαίρε σφόδρα θύγατερ Σιών˙ κήρυσσε, θύγατερ Ιερουσαλήμ˙ ιδού ο βασιλεύς σου έρχεται σοι δίκαιος και σώζων αυτός, πραΰς και επιβεβηκός επί υποζύγιον και πώλον νέον» (Ζαχ. 9:99).

Η σκηνή χαριτώνεται και πλουτίζεται με την παρουσία και τη χαρούμενη συμμετοχή των «ακάκων παίδων του Ισραήλ», τα οποία είτε ανεβασμένα στα δέντρα για το κόψιμο των κλάδων είτε στρώνοντας τα ιμάτιά τους στον δρόμο για την υποδοχή του Χριστού, εκπροσωπούν τις αγνές και άδολες ψυχές που υποδέχονται τον «Βασιλέα της Δόξης».

Ο Χριστός απεικονίζεται καθισμένος πλάγια πάνω στο υποζύγιο ευλογών. Στο άλλο Του χέρι κρατάει κλειστό ειλητάριο, σύμβολο του νόμου της Καινής Διαθήκης, που πρόκειται να συνάψει με τον άνθρωπο προσφέροντας ως λύτρο το Αίμα Του. Η ελαφρά προς τα πίσω στροφή της κεφαλής Του δίνει την εντύπωση ότι συνομιλεί με τον πρώτο της χορείας των Μαθητών, τον απόστολο Πέτρο. Ο αγιογράφος θέλει μ’ αυτό να επισημάνει ότι ο δοξαζόμενος από το πλήθος ηγέτης, αν και φαίνεται ως βασιλεύς, δεν είναι άλλος παρά ο «Αμνός του Θεού, ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου».
(ΠΗΓΗ: Μετεώρων Λιθόπολις)

Προβολές: 37

Άλµπουµ: Αἰνεῖτε τόν Κύριον!
Αγαπημένο 1 ατόμου

Σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος του "Φωτογραφικό Ταξίδι" για να προσθέσετε σχόλια!

Γίνετε μέλος του "Φωτογραφικό Ταξίδι"

Σχόλιο από τον/την Χρήστος Μαρούλης στις 11 Απρίλιος 2023 στις 12:35

Υπέροχο ψηφιδωτό, ωραιότατη η λήψη σου και πολύ καλές οι πληροφορίες σου, Γιάννη!  Στα αγαπημένα!  Πολύ ενδιαφέρουσα και η απορία του Γιώργου!

Σχόλιο από τον/την ΤΣΕΚΕΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ στις 10 Απρίλιος 2023 στις 19:20

Πολύ καλή συνολικά η ανάρτησή σου Γιάννη ...

Σχόλιο από τον/την Ανδρέας Πολάκις στις 9 Απρίλιος 2023 στις 21:13

Πολύ καλή και επίκαιρη λήψη και ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες!!!

Σχόλιο από τον/την Christos Christodoulou στις 9 Απρίλιος 2023 στις 21:09

Υπέροχο ψηφιδωτό, εξαιρετική η αναπαράσταση και πολύ ωραία η λήψη σου Γιάννη!!Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες στα σχόλια!

Σχόλιο από τον/την katerina xatziavramoglou στις 9 Απρίλιος 2023 στις 19:13

Θαυμάσια η λήψη σου , Γιάννη,

το ψηφιδωτό που αφηγείται μία ολόκληρη σκηνή από την ημέρα αυτή είναι πολύ καλά κατασκευασμένο και σωζόμενο! Πολύ καλή και επίκαιρη ανάρτηση!

Σχόλιο από τον/την ΓΙΏΡΓΟΣ ΑΓΓΈΛΗΣ στις 9 Απρίλιος 2023 στις 14:05

Πάντοτε θα έχω την απορία, γιατί δεν υπάρχουν εικαστικές ή γλυπτές παραστάσεις από την εποχή που ο Χριστό δίδαξε και θυσιάστηκε...    Γιατί Έλληνες, Ρωμαίοι, Ιουδαίοι καλλιτέχνες, δεν ασχολήθηκαν με τη ζωή του Χριστού που τόσο "τάραξε" την εποχή του... Γιατί να είναι μια... νεκρή καλλιτεχνική περίοδος γύρω απ' το πρόσωπο του Χριστού;    Αν είμαι σωστά πληροφορημένος, η μορφή του Χριστού αποτυπώθηκε μετά από διακόσια περίπου χρόνια απ' τη Σταύρωση... (κάπου το είχα διαβάσει).
Τώρα θαυμάζουμε χάρη στη λήψη σου Γιάννη, τη Βαϊοφόρο σε βυζαντινό ψηφιδωτό, που πραγματικά δείχνει ανέπαφο...
Εξαιρετική η ανάρτησή σου από κάθε άποψη!

Σχόλιο από τον/την ΔΙΟΝΥΣΗΣ στις 9 Απρίλιος 2023 στις 13:59

Πολύ ωραία λήψη και ανάρτηση Γιάννη.

Σχόλιο από τον/την ΒΑΣΙΛΗΣ . Λ στις 9 Απρίλιος 2023 στις 11:55

Επίκαιρη και πανέμορφη λήψη Γιάννη !!!

Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου φίλε...

Χορηγοί

ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΣΕ
ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τηλ. 2321085880
PhotoSTAR.gr


ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ

Γυναικεία - Ανδρικά Υποδήματα

tsoumpas.gr

© 2024   Created by G.D.Christoloukas.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης