Ελληνική Λέσχη Φωτογραφίας
Το Μεγάλο Πάπιγκο βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων και το Μικρό Πάπιγκο σε υψόμετρο 980 μέτρων.
H ευρύτερη περιοχή κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους σύμφωνα με ευρήματα, όπως οστέινα εργαλεία και λεπίδες πυριτολίθου. Η ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή είναι συνεχόμενη Μολοσσοί και και Ρωμαίοι κατοικούν έως τις αρχές του 6ου αιώνα μ.Χ. οπότε εγκαθίστανται και σλαβικές φυλές.
Κατά τον 14ο αιώνα μ.Χ. το Πάπιγκο αποτελεί ευρεία αυτόνομη περιφέρεια η οποία συμπεριλαμβανόταν μεταξύ των αυτόνομων χωρών της μεσαιωνικής Ηπείρου.
Ως «Χώρα του Πάπιγκου», διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στους αγώνες του Δεσπότη των Ιωαννίνων, χάρη στη στρατηγική θέση και στη φυσική οχύρωσή του. Στις δύσκολες εποχές, η Ήπειρος καταστρεφόταν από τις τοπικές διενέξεις των φεουδαρχών, τις επιδρομές των Αλβανών, την κάθοδο των Σέρβων και την πρώτη εξάπλωση των Τούρκων. Η τουρκική κατάκτηση βρήκε το Πάπιγκο με καθεστώς ιδιότυπης στρατιωτικής και διοικητικής ημιαυτονομίας. Μετά το 1430 μ.Χ., οι Τούρκοι προκειμένου να εξασφαλίσουν επικυριαρχία στις ορεινές περιοχές εφαρμόζουν μια πολιτική παραχώρησης προνομίων σε κοινότητες ή ομάδες κοινοτήτων, που συνθηκολόγησαν μαζί τους. Έτσι, μέχρι τον 17ο αιώνα μ.Χ. ολόκληρο το Ζαγόρι αποτελούσε αυτοδιοικούμενη ομοσπονδιακή περιφέρεια με το όνομα «Κοινόν» ή «Βιλαέτι» του Ζαγορίου. Σύμφωνα με τα προνόμια αυτά το Ζαγόρι διέθετε αυτονομία και αυτοδιοίκηση, είχε δε πλήρη ελευθερία στην εκτέλεση των θρησκευτικών του καθηκόντων. Τα προνόμια αυτά διατηρήθηκαν μέχρι το 1868 οπότε και καταργήθηκαν. Μετά την κατάργηση των προνομίων, την περιοχή άρχισαν να λυμαίνονται συμμορίες ληστών, με επιπτώσεις τόσο στην οικονομική ζωή όσο και στο ανθρώπινο δυναμικό αφού αυτή η κατάσταση απομάκρυνε από το Ζαγόρι τις περισσότερες οικογένειες αρχόντων, που ήταν ο κύριος στόχος των ληστών. Η περίοδος αυτή διήρκησε ως το 1913, οπότε τα χωριά του Ζαγορίου και το Πάπιγκο απελευθερώθηκαν από τον τουρκικό ζυγό.
Σημαντική ήταν η συμβολή των κατοίκων του χωριού στην εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου αρκετοί έχασαν τη ζωή τους.
Πηγή: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Συρραφή 6 οριζόντιων κάδρων
Ετικέτες;
Άλµπουµ: ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ
Αγαπημένο 3 ατόμων
Σχόλιο
Πωπωπω...υπέροχη λήψη/επεξεργασία φίλε Μιχάλη!!Απόλυτα ταιριαστή και η κορνίζα!!Στα αγαπημένα!!
Πάρα πολύ καλή η ....Γκραβούρα σου Μιχάλη !!!
Η επεξεργασία σου για σεμινάριο φίλε ...
Θαυμάσια και ατμοσφαιρική εικόνα, ωραιότατο κάδρο και πολύ αρεστή η μονή απόχρωση!
Πολύ όμορφες και οι πληροφορίες Μιχάλη!
Αγαπημένη η Ήπειρος!
Υπέροχες λήψεις και εξαιρετική η συρραφή τους Μιχάλη!
Οι δε πληροφορίες για μια ακόμα φορά εξαιρετικά διαφωτιστικές!
Πάρα πολύ καλή εικόνα και επεξεργασία!
Υπέροχη επεξεργασία με ωραίο αποτέλεσμα!
Πάρα πολύ όμορφη λήψη και κυρίως επεξεργασία Μιχάλη.
Υψηλής αισθητικής έργο Τέχνης, φίλε!!! Τα δύο επίπεδα (φυσικό και χτισμένο περιβάλλον) με διαχωριστική γραμμή τη χαμηλή νέφωση οδηγούν το σκηνικό να συνείρεται με την "Έξοδο" του Βρυζάκη!
Οι δε πληροφορίες πολύτιμες και πάλι, αν και πνιγηρές για την περίοδο 1868 - 1913.
Εντυπωσιακότατο αποτέλεσμα, Μιχάλη, σαν εικαστικό έργο η φωτογραφία σου! Μπράβο για την άρτια επεξεργασία σου! Πολύ καλό φως και χρώμα!
{ Α }
ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΣΕ
ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Τηλ. 2321085880
PhotoSTAR.gr
Δεν υπάρχουν γενέθλια σήμερα
© 2024 Created by G.D.Christoloukas. Με την υποστήριξη του
Πρέπει να είστε μέλος του "Φωτογραφικό Ταξίδι" για να προσθέσετε σχόλια!
Γίνετε μέλος του "Φωτογραφικό Ταξίδι"