"Φωτογραφικό Ταξίδι"

Ελληνική Λέσχη Φωτογραφίας

~
Μια μέρα δρόμος από τον Παρθενώνα (της Παρθένου προστάτιδας της Αθήνας και της Γνώσης) έως το «Περιβόλι της Παναγιάς», της Παρθένου Μαρίας, την οποία λάτρεψαν οι Αθηναίοι –μην ξεχνάμε– μετατρέποντας τον Παρθενώνα σε ναό της Παναγίας της Αθηνιώτισσας.
Δεν έγινε, λοιπόν, τυχαία η χθεσινή ανάρτησή μου με τον ναό της Αθηνάς Νίκης από την Ακρόπολη της Αθήνας, δηλαδή από την «καρδιά» του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Θα τη διαδεχόταν η σημερινή, με τη μονή Ξενοφώντος από το Άγιο Όρος, δηλαδή από την «καρδιά» της Ορθοδοξίας. Γιατί σήμερα η Εκκλησία μας και ο Ελληνισμός τιμούν τη μνήμη του Πατριάρχη Φωτίου του Μεγάλου, απότμημα από το ιερό λείψανο του οποίου φυλάσσεται στη συγκεκριμένη μονή.

«Ο Πατριάρχης Φώτιος υπήρξε μία από τις εμβληματικές μορφές της ιστορίας του Βυζαντίου και ένας από τους σημαντικότερους λόγιους του μεσαιωνικού ελληνισμού. Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνεται η “Μυριόβιβλος” ή “Βιβλιοθήκη”, όπου αναφέρεται σε 279 συγγραφείς, παραθέτοντας αποσπάσματα και περιλήψεις από τα έργα τους, που σε άλλη περίπτωση θα είχαν χαθεί οριστικά. Με τη “Μυριόβιβλο”, ο Φώτιος εισήγαγε τον 9ο αιώνα τη νέα στάση της Ορθοδοξίας απέναντι στους Αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, εγκαινιάζοντας τον “Βυζαντινό κλασικισμό”, τη χρησιμοποίηση δηλαδή (και εν μέρει αφομοίωση) ενός μέρους της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στην πνευματική ζωή των Χριστιανών. […]»
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ

Όλο το άρθρο ΕΔΩ: https://www.postmodern.gr/vyzantio-ke-archea-elliniki-logotechnia-i-myriovivlos-tou-patriarchi-fotiou/
.

Προβολές: 63

Σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος του "Φωτογραφικό Ταξίδι" για να προσθέσετε σχόλια!

Γίνετε μέλος του "Φωτογραφικό Ταξίδι"

Σχόλιο από τον/την Croli στις 9 Φεβρουάριος 2020 στις 2:00

Wonderful presentation with beautiful light!! Καλύ δουλειά Γιάννη μου!

Σχόλιο από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ Β. ΚΩΒΑΙΟΣ στις 7 Φεβρουάριος 2020 στις 23:03

Ολόθερμες ευχαριστίες για τη δυναμική και στοχαστική συμμετοχή σας στην ανάρτηση, φίλες και φίλοι! Να είστε όλοι καλά!

Σχόλιο από τον/την Χρήστος Μαρούλης στις 7 Φεβρουάριος 2020 στις 19:23

Πάρα πολύ ωραία λήψη Γιάννη!  Εξαιρετική ανάρτηση και αφιέρωση!  Πολύ καλές οι πληροφορίες σου!  Μπράβο!

Σχόλιο από τον/την Τσακριλής Λάμπρος στις 7 Φεβρουάριος 2020 στις 16:54

Γιάννη όσον αφορά την συμβολή του Πατριάρχη Φώτιου και άλλων πνευματικών Χριστιανών που είχαν γαλουχηθεί με την κλασσική ελληνική παιδεία, δεν χωρά καμιά αμφισβήτηση για την συμβολή τους στην διάσωση τόσων σπουδαίων κειμένων. Για κάποιους Μεγάλους (όπως τους βάπτισε η ιστορία) η ένστασή μου και μόνο!
Ευχαρίστως και με μεγάλη μου χαρά θα ακούσω την ομιλία σου!
να είσαι πάντα καλά!

Σχόλιο από τον/την katerina xatziavramoglou στις 7 Φεβρουάριος 2020 στις 15:41

Θαυμάσια λήψη με φως και χρώματα υπέροχα! Πολύ καλή η αφιέρωσή της ανάρτησης στον Πατριάρχη Φώτιο, τόσο σημαντικό λόγιο, μακάρι και σήμερα να εξακολουθούσαν να υφίστανται όλες οι Αγιορίτικες μονές ως κοιτίδες του μεσαιωνικού και όχι μόνο Ελληνισμού!

Άκουσα με θαυμασμό την ομιλία σου στην Κύπρο!

Σχόλιο από τον/την DG (Δημήτρης) στις 7 Φεβρουάριος 2020 στις 15:39

Πολύ όμορφη ανάρτηση!

Σχόλιο από τον/την Angel P στις 7 Φεβρουάριος 2020 στις 15:31

Έχω διαβάσει πολύ Μέγα Βασίλειο και Ιωάννη Χρυσόστομο... όχι όμως Μέγα φώτιο.  Με χαρά θα ακούσω και όσα ανέλυσες και θα σου πω τις εντυπώσεις μου .. φαντάζομαι γίνεται αναφορά σε όσα είπαμε στα σχόλια!

Σχόλιο από τον/την Angel P στις 7 Φεβρουάριος 2020 στις 15:28

Γιάννη σ΄ευχαριστώ θερμά για το βίντεο και χαίρομαι που σε  βλέπω και σε ακούω έστω και με αυτό τον τρόπο!

Το είπα εγώ και αλλού ότι είμαι ευγνώμων για  την εφαρμογή του youtube και την καλή χρήση γενικά του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων.

Θα πω και εγώ στον φίλο μας Λάμπρο ότι τα κακώς κείμενα πάντα είναι λιγότερα και εμείς δυστυχώς κολλάμε σ΄αυτά. Ένας καλός λογισμός όπως αυτός του Γιάννη που σου απάντησε, διορθώνει χιλιάδες στραβούς.

Σχόλιο από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ Β. ΚΩΒΑΙΟΣ στις 7 Φεβρουάριος 2020 στις 13:38

Λάμπρο, με λίγη καλή θέληση και υπομονή, μπορείς να βρεις απαντήσεις στην ομιλία μου (που έχω ποστάρει πιο κάτω για την Αγγελική). Το ερώτημά σου εύλογο, αλλά μπορεί και να αντιστραφεί: Θα είχε σωθεί έστω και μία αράδα από αρχαία κείμενα, αν δεν τα φύλασσαν και αναπαρήγαν οι μοναχοί σε εκατοντάδες μοναστήρια της βυζαντινής επικράτειας και πέραν αυτής;

Σας ευχαριστώ για τις ματιές σας, φίλοι μου!

Σχόλιο από τον/την astrojoggi στις 7 Φεβρουάριος 2020 στις 13:30
Ομορφια Ιωαννη!

Χορηγοί

ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΣΕ
ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τηλ. 2321085880
PhotoSTAR.gr


ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ

Γυναικεία - Ανδρικά Υποδήματα

tsoumpas.gr

Γενέθλια

Σημερινά γενέθλια

© 2025   Created by G.D.Christoloukas.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης