Ελληνική Λέσχη Φωτογραφίας
Φιλέρημος
Σύμφωνα με την παράδοση, κατά τον 13 αιώνα έφθασε στην περιοχή ένας μοναχός από την Ιερουσαλήμ κουβαλώντας μια θαυματουργή εικόνα, την οποία έβαλε στο εκκλησάκι που έχτισε για χάρη της στην κορυφή του λόφου. Έτσι ο λόφος πήρε το όνομα του μοναχού.
Όταν κατέλαβαν το νησί οι Ιππότες έχτισαν στο ίδιο σημείο ένα μοναστήρι, απέναντι από την είσοδο του οποίου είναι η είσοδος της οδού του Μαρτυρίου. Διαβαίνοντας το λιθόστρωτο δρόμο του, κάτω από τις σκιές των δένδρων, θα αντικρίσετε στα δεξιά τις μπρούτζινες απεικονίσεις των Παθών του Ιησού και της ανάβασης Του στον Γολγοθά. Στη διάρκεια της διαδρομής δεν είναι καθόλου απίθανο να συμπορευτείτε με τα παγώνια και τα μικρά τους που βολτάρουν στην περιοχή.
Το πεύκο με τα παγώνια της φωτογραφίας μου βρίσκεται έξω από την εκκλησία και φύτρωσε μέσα στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολις της Ιαλυσού
Ετικέτες;
Άλµπουµ: ΡΟΔΟΣ
Σχόλιο
Τι απίθανο κάδρο είναι αυτό! Θαυμάσια εικαστική δουλειά Μιχάλη, εξαιρετική ανάρτηση και πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες, όπως και η τοποθέτηση του Γιάννη!
Υπέροχη δημιουργία και πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες , Μιχάλη!!!
Άλλη μία πολύ καλή ανάρτηση Μιχάλη ....
Πανέμορφη εικόνα και δημιουργία Μιχάλη , πολύ θα ήθελα να το δω από κοντά το θέαμα που περιγράφεις!
Θαυμάσιες οι πληροφορίες τόσο οι δικές σου όσο και του Γιάννη!
Υπέροχη εικόνα Μιχάλη!
Και πάρα πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες...
Πάρα πολύ καλή σύνθεση και πληροφορίες Μιχάλη !!!
Αστείρευτος είσαι φίλε μου
Πολύ πολύ όμορφο το κάδρο σου Μιχάλη και άκρως ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που μοιράζεσαι μαζί μας!
Όλα όσα περιγράφεις για όποιον επισκέπτεται τον λόφο του Φιλέρημου, Μιχάλη, τα έχω ζήσει και φωτογραφίσει, αλλά μας έχεις και εσύ "ξεναγήσει" παλαιότερα από εδώ. Στο σημερινό θέμα σου μου αρέσει η "συνομιλία" του αρχαίου πολιτισμού μας -εκπροσωπούμενου από τις ρίζες του πεύκου- με τον χριστιανικό (καθολικό και ορθόδοξο), που εκπροσωπείται από τον σταυρό! Τα παγόνια "άγγελοι" (αγγελιαφόροι) της συνομιλίας αυτής, αφού ο ταώς, όπως ονομάζεται στα αρχαία, είναι πασίγνωστο σύμβολο της χριστιανικής τέχνης όντας ήδη στοιχείο και της δικής μας Μυθολογίας.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Στην Αρχαία Ελλάδα έγινε γνωστό μετά την εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου στις Ινδίες και αναφέρεται από τον Αριστοτέλη ως "περσικό πουλί". Στην ελληνική μυθολογία, εμφανίζεται κατ' αρχήν ως πτηνό του θεού Πάνα, ο οποίος στη συνέχεια το δώρισε στην θεά Ήρα. Κατά τον μύθο, ο υπηρέτης της Ήρας, ο Άργος ο Πανόπτης, ένα θηριώδες δύσμορφο πλάσμα με εκατό μάτια, εκτελούσε χρέη δεσμοφύλακα της Ιούς, ερωμένης του Δία, ώστε να παρεμποδιστεί κάθε συνεύρεσή τους. Μετά τη δολοφονία του Άργου από τον Ερμή, η Ήρα σκόρπισε τα μάτια του αγαπημένου της υπηρέτη στο πτέρωμα του παγονιού και προέκυψε αυτό το μοναδικό μοτίβο της ουράς του. Σε αγγεία παρατηρούμε το άρμα της Ήρας να σέρνεται από παγόνια.
Ακόμη μια πολύ όμορφη δημιουργία.
Δεν υπάρχουν γενέθλια σήμερα
© 2025 Created by G.D.Christoloukas.
Με την υποστήριξη του
Πρέπει να είστε μέλος του "Φωτογραφικό Ταξίδι" για να προσθέσετε σχόλια!
Γίνετε μέλος του "Φωτογραφικό Ταξίδι"