"Φωτογραφικό Ταξίδι"

Ελληνική Λέσχη Φωτογραφίας

Η φώτο είναι τραβηγμένη από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, όπου φιλοξενεί για αυτό το καλοκαίρι μερικά δείγματα δεινοσαύρων από την Παταγονία http://www.dinosincrete.gr/

Τυραννόσαυρος
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Τυραννόσαυρος (Tyrannosaurus, από τα ελληνικά τύραννος και σαύρος) είναι γένος θηριόποδου δεινόσαυρου. Το είδος Tyrannosaurus rex (rex σημαίνει βασιλιάς στα λατινικά) που συχνά αναφέρεται εν συντομία T. rex, είναι αναπόσπαστο τμήμα του λαϊκού πολιτισμού. Έζησε σε όλη την περιοχή της σημερινής δυτικής Βόρειας Αμερικής, με πολύ ευρύτερη κατανομή από τους άλλους τυραννοσαυρίδες. Απολιθώματά του βρίσκονται σε ποικιλία σχηματισμών που χρονολογούνται από τη Μααστρίχτια περίοφο του ύστερου Κρητιδικού, 67 με 65,5 εκατομμύρια χρόνια πριν.[1] Ήταν από τους τελευταίους, εκτός των πτηνών, δεινοσαύρους που έζησαν πριν το συμβάν εξαφάνισης Κρητιδικού-Τριτογενούς.
Όπως και οι άλλοι τυραννοσαυρίδες, ο Τυραννόσαυρος ήταν δίποδο σαρκοφάγο με ογκώδες κρανίο που εξισορροπούνταν από μία μακριά, βαριά ουρά. Σε σχέση με τα μεγάλα και ισχυρά οπίσθια άκρα, τα εμπρόσθια άκρα του Τυραννόσαυρου ήταν μικρά, αν και ασυνήθιστα ισχυρά για το μέγεθός τους, και έφεραν δύο δάκτυλα με νύχια. Αν και άλλα θηριόποδα είχαν συγκρίσιμο ή και μεγαλύτερο μέγεθος από τον Tyrannosaurus rex, είναι ο μεγαλύτερος γνωστός τυραννοσαυρίδης και ένας από τους μεγαλύτερους επίγειους θηρευτές, με μήκος που έφτανε τα 12,8 m,[2] ύψος στο ισχίο 4 m,[3] και βάρος που έφτανε τους 6,8 τόννους.[4] Ήταν με διαφορά το μεγαλύτερο σαρκοφάγο στο περιβάλλον του, και πιθανώς ήταν κορυφαίος θηρευτής, θηρεύοντας αδρόσαυρους και κερατόψια, αν και κάποιοι ειδικοί πρότειναν ότι ήταν κατά κύριο λόγο πτωματοφάγος. Η διαφωνία για το αν ήταν κορυφαίος θηρευτής ή πτωματοφάγος είναι μια από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια διαφωνίες στην παλαιοντολογία.
Έχουν αναγνωριστεί πάνω από 30 δείγματα Tyrannosaurus rex, κάποια από τα οποία είναι σχεδόν ολόκληροι σκελετοί. Έχουν αναφερθεί μαλακοί ιστοί και πρωτεΐνες σε τουλάχιστον ένα από αυτά τα δείγματα. Η πληθώρα απολιθωμένου υλικού έχει επιτρέψει σημαντική έρευνα σε πολλές πτυχές της βιολογίας του, όπως την οντογένεση και τη βιομηχανική. Η διατροφικές συνήθειες, η φυσιολογία και η δυνατή ταχύτητα κίνησής του είναι ακόμα αντικείμενα συζήτησης. Η ταξινομία του είναι αμφισβητούμενη, καθώς κάποιοι επιστήμονες θεωρούν το είδος Tarbosaurus bataar από την Ασία ως δεύτερο είδος Τυραννόσαυρου, ενώ άλλοι διατηρούν τον Ταρμπόσαυρο ως ξεχωριστό γένος. Αρκετά άλλα γένη τυραννοσαυριδών από τη Βόρεια Αμερική θεωρούνται πλέον συνώνυμα με τον Τυραννόσαυρο.

Προβολές: 191

Σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος του "Φωτογραφικό Ταξίδι" για να προσθέσετε σχόλια!

Γίνετε μέλος του "Φωτογραφικό Ταξίδι"

Σχόλιο από τον/την marianto στις 10 Μάρτιος 2012 στις 20:52

Εξαιρετική φωτό και λήψη Δήμητρα!!!

Σχόλιο από τον/την ΒΑΣΙΛΗΣ . Λ στις 8 Μάρτιος 2012 στις 19:36

Πολύ καλή λήψη και επεξεργασία Δήμητρα !!!

Σχόλιο από τον/την ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ στις 8 Μάρτιος 2012 στις 19:32

υπεροχη ληψη κ χρονια πολλα !!!!!!!!!!!

Σχόλιο από τον/την ΔΗΜΗΤΡΑ στις 8 Μάρτιος 2012 στις 13:53

Γιώργο, Γιάννη Π., Γιάννη Β., Δήμητρα, Γιώργο Ν., Παναγιώτη και Δημήτρη σας είμαι ευγνώμων για τη ματιά σας και τα σχόλιά σας!!!!

Σχόλιο από τον/την DG (Δημήτρης) στις 8 Μάρτιος 2012 στις 13:25

Πολύ καλή λήψη !

Σχόλιο από τον/την Γιώργος Νικολαΐδης στις 8 Μάρτιος 2012 στις 10:02

Υπέροχη!!

Σχόλιο από τον/την dimitra kirgiannaki στις 8 Μάρτιος 2012 στις 9:46

πολυ ομορφη ειναι...

Σχόλιο από τον/την Γιάννης Παπαϊωάννου στις 8 Μάρτιος 2012 στις 5:31

Τέλεια λήψη και ενημέρωση!!

Σχόλιο από τον/την ΔΗΜΗΤΡΑ στις 8 Μάρτιος 2012 στις 1:56

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ Ντίνη και Κλεοπάτρα μου!!!! καλή σας νύχτα!

Σχόλιο από τον/την Κλεοπάτρα Μανωλιού στις 8 Μάρτιος 2012 στις 1:46

Εντυπωσιακή!!!

Χορηγοί

ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΣΕ
ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τηλ. 2321085880
PhotoSTAR.gr


ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ

Γυναικεία - Ανδρικά Υποδήματα

tsoumpas.gr

Γενέθλια

© 2024   Created by G.D.Christoloukas.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης