"Φωτογραφικό Ταξίδι"

Ελληνική Λέσχη Φωτογραφίας

ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ
Αφήστε με πια να πεθάνω
ανάμεσα στα ερείπια της θάλασσας
και στου νοσοκομείου τα ψηλά κυπαρίσσια
γεμίζοντας το διάφραγμα της κοιλιάς
και του σκοτεινού του θαλάμου τη νύχτα
βαθύτερα, στην φοβερή απομόνωση
ΝΙΚΟΣ-ΑΛΕΞΗΣ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ
____________
Αφιέρωμα –τιμή ελάχιστη- στη σεπτή μνήμη ενός από τους μεγάλους Δασκάλους της Φωτογραφίας στην Ελλάδα. Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ, συνάδελφος στη ΔΕΗ και φίλος του πατέρα μου, έφυγε χθες. Στο Έπος του ’40-41 και στην Εθνική Αντίσταση βρέθηκε με το φακό του στην πρώτη γραμμή, ενώ έπειτα «όργωσε» όλη τη χώρα απαθανατίζοντας τη ζωή των βιοπαλαιστών της υπαίθρου –και κυρίως της πατρίδας του Ηπείρου. Ανεπανάληπτα ντοκουμέντα άφησε και από τη ζωή στο Άγιο Όρος
Η ιστοσελίδα του
http://www.costasbalafas.gr/
Η είδηση του θανάτου:
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.fwtografia&id=1074
Αυτές τις μέρες στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο πραγματοποιείται έκθεσή του από το Αντάρτικο 1941-44:
http://www.heraklion.gr/agenda/photografia/19798.html

Προβολές: 197

Άλµπουµ: Ανθρωπογεωγραφία
Αγαπημένο 1 ατόμου

Σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος του "Φωτογραφικό Ταξίδι" για να προσθέσετε σχόλια!

Γίνετε μέλος του "Φωτογραφικό Ταξίδι"

Σχόλιο από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ Β. ΚΩΒΑΙΟΣ στις 16 Οκτώβριος 2011 στις 14:57
Να είσαι καλά, Κώστα μου! Τιμή να τιμάς!
Σχόλιο από τον/την Kostas Popis στις 12 Οκτώβριος 2011 στις 23:40

θα ήθελα και γω να προσθέσω κάποια βιογραφικά στοιχεία για τον Αείμνηστο Κώστα Μπαλάφα, που έδωσε πνοή στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες και αφιέρωσε τη ζωή του στο μεγάλο του πάθος, τη φωτογραφία.

Γεννήθηκε το 1920 σε ένα ορεινό χωριό της Άρτας, στη Κυψέλη, από γονείς φτωχούς που εργάζονταν ως αγρότες. Τα παιδικά του βιώματα χαράχτηκαν για πάντα στη μνήμη του αφού από πολύ μικρή ηλικία αναγκάστηκε να φύγει από το σπίτι του για να εργαστεί.

Σε ηλικία 11 χρονών βρέθηκε στην Αθήνα να δουλεύει σε ένα ονομαστό ζαχαροπλαστείο στην οδό Πατησίων όπως πολλά χωριατόπιαδα από την Ήπειρο που έβρισκαν εργασία στην Αθήνα μέσω γνωστών και φίλων. Το πρωί έβγαζε το μεροκάματο και το βράδυ φοιτούσε σε νυχτερινό σχολείο. Σε ηλικία 16 χρονών επιστρέφει στην Ήπειρο για να σπουδάσει στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων. Η πρώτη του επαφή με τη μαγεία της φωτογραφίας γίνεται όταν ήταν μόλις 13 χρονών. Συγγενείς του αφεντικού του ήρθαν από την Αμερική και τον πήραν μαζί τους για να φωτογραφηθούν στα αξιοθέατα της Αθήνας. Είχαν μια μηχανή Μπράουν της Κόντακ, απλή και εύκολη στο χειρισμό. «Όταν κατάλαβα ότι αυτό το μηχάνημα που κρατούσα στα χέρια μου μπορεί να αποτυπώσει σε εικόνα πάνω σε χαρτί ό,τι έχω ζωντανό μπροστά μου, μαγεύτηκα…» θα πει αργότερα ο Κώστας Μπαλάφας ενθυμούμενος την εμπειρία που θα καθορίσει όλη του τη ζωή.
Ως νεαρός φωτογράφος θα «συλλάβει» με τη φωτογραφική του μηχανή στιγμιότυπα από την πορεία του ελληνικού στρατού στην Αλβανία, την Κατοχή και τον αγώνα του ΕΛΑΣ στην Ήπειρο. Εκείνη την εποχή τα φίλμ ήταν δυσεύρετα αλλά η πτώση ενός Ιταλικού βομβαρδιστικού στην Καλούτσιανη Ιωαννίνων το Νοέμβριο του 1940 ήταν γι’ αυτόν ένα δώρο από τον ουρανό. Στα συντρίμμια του αεροπλάνου βρέθηκε ένα μεταλλικό κουτί με πολλά μέτρα αεροπορικό φίλμ που απέκτησε με αντίτιμο μερικές οκάδες καλαμποκάλευρου. Με αυτό το φίλμ αποτύπωσε πολλά από τα εγκλήματα των κατακτητών όχι ως επαγγελματίας φωτορεπόρτερ, αλλά ως αντάρτης τυφεκιοφόρος οπλισμένος με την φωτογραφική του μηχανή.

Χαρακτηριστικό του η παράτολμη ιδιοσυγκρασία του και η ευρηματικότητα του προκειμένου να απαθανατίσει τα εγκλήματα των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής. Το Μάρτιο του 1944 οι Γερμανοί υποχρεώνουν το πλήθος να περάσει μπροστά από τα άψυχα κορμιά των Τόδουλου και Φαρίδη που κρέμονται από δυό πλατάνια στην όχθη της λίμνης των Ιωαννίνων. Ο Κώστας Μπαλάφας με κίνδυνο να συλληφθεί και να τουφεκιστεί θα περάσει μπροστά από τους κρεμασμένους με ένα σάκο κρεμμύδια όπου μέσα είχε τη φωτογραφική του μηχανή. Αυτή ήταν μία από τις πολλές φωτογραφίες που έμειναν στην ιστορία καταγράφοντας εγκλήματα και θηριωδίες της κατοχής. Το αρχείο του από φωτογραφίες εκείνης της εποχής αποτελεί ένα από τα πιο σπουδαία ντοκουμέντα όπως ο ίδιος τα έζησε, ένα μοναδικό ιστορικό ντοκουμέντο μέσα από τα μάτια ενός αντάρτη μαχητή.

Για 6 χρόνια από το το 1945 εργάστηκε ως διερμηνέας της Αγγλικής γλώσσας σε μια ομάδα εγγλέζων μηχανικών, γυρνώντας όλη την Ελλάδα και γλυτώνοντας έτσι την εξορία. Το 1951 προσελήφθη στη νεοϊδρυθείσα ΔΕΗ από όπου και συνταξιοδοτήθηκε ως προϊστάμενος του Τμήματος Ανατυπώσεων. Παντρεύτηκε σε ηλικία 38 ετών την Ευαγγελία Μαργαρίτου και απέκτησε μαζί της δυό παιδιά τη Στέλλα και το Γιώργο.
«Δεν πούλησα ποτέ φωτογραφίες. Το ψωμί μου το βγάζω με τη σύνταξη της ΔΕΗ. Αν τις πουλήσω είναι σαν να εκπορνεύω τα συναισθήματά μου» θα πει αργότερα ο φωτογράφος του εικοστού αιώνα που ένιωθε ως συνθέτης που εκτελεί ο ίδιος τη μουσική του όταν εμφάνιζε μόνος του τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του στο σκοτεινό θάλαμο.

Πηγή: Το κουτί της Πανδώρας (koutipandoras.gr)


Σχόλιο από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ Β. ΚΩΒΑΙΟΣ στις 11 Οκτώβριος 2011 στις 23:56

Γιώργο μου, πολύ χαίρω για την κατάθεση ψυχής "εις μνημόσυνον αιώνιον" του κορυφαίου δημιουργού!

Η πορεία του Μπαλάφα, την οποία κάνεις γνωστή στους φίλους μας εδώ, ας αποτελέσει για όλους μας -και κυρίως τους εραστές της πατρίδας και της φωτογραφικής τέχνης- μνημείο Μεγαλείου! Διδαχή αγώνα και αθόρυβων κατακτήσεων...

Ευχαριστώ, φίλε, που κλείνεις τη μέρα του αφιερώματος! 

Σχόλιο από τον/την Giorgos Tsoumpas Photography στις 11 Οκτώβριος 2011 στις 23:25

Να δώσω και εγώ Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σου να τιμήσεις τον Αείμνηστο Κώστα Μπαλάφα με την φωτογραφία σου αυτή Φίλε Γιάννη!

Ο Κώστας Μπαλάφας για εμάς όλους θα μείνει αξέχαστος.Ήταν πράγματι ο Πατριώτης που αποτύπωσε με τον φακό του τόσες εικόνες που θα μείνουν στην ιστορία.Πώς ξεκίνησε ένα 11χρονο παιδί από το χωριό του στην Ήπειρο,να έρθει μονάχο του στην Αθήνα για να δουλέψει τα δύσκολα εκείνα χρόνια.Στα 13 του,ξεκινά αναπάντεχα με την φωτογραφία,τραβώντας συγγενείς του αφεντικού του εξ Αμερικής με την δική τους μηχανή.Και αυτό είναι το έναυσμα για τον Κώστα Μπαλάφα.Να πάρει δική του μηχανή,πουλώντας μάλιστα το ρολόι του,ώστε να συγκεντρώσει τα χρήματα.

Από εκεί και μετα,η ματιά,οι εικόνες του Κώστα Μπαλάφα θα μείνουν στην Ιστορία.

Για μένα,θα έλεγα ότι ο Κώστας Μπαλάφας ήταν ο Άνθρωπος που με επιρέασε εν πολύς φωτογραφικά και κύρια θεματολογικά.

 

Σχόλιο από τον/την Γιώργος Νικολαΐδης στις 11 Οκτώβριος 2011 στις 22:25
Ωραιότατη σκηνή!
Σχόλιο από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ Β. ΚΩΒΑΙΟΣ στις 11 Οκτώβριος 2011 στις 21:15

Φίλη και φίλοι, πολύ με τιμούν τα σημερινά λόγια σας! Σας ευχαριστώ θερμά!

Δημητρούλα μου, πολύ με συγκινεί αυτό που αφηγείσαι. Επικοινωνούμε και πνευματικά λοιπόν, εκτός από ψυχικά.

Σχόλιο από τον/την ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ στις 11 Οκτώβριος 2011 στις 20:49
μπραβο φιλε!!!!!!!!
Σχόλιο από τον/την ΒΑΣΙΛΗΣ . Λ στις 11 Οκτώβριος 2011 στις 19:14
Θαυμάσια λήψη Γιάννη Μπράβο !!!
Σχόλιο από τον/την ΔΗΜΗΤΡΗΣ στις 11 Οκτώβριος 2011 στις 18:13

παλι εγραψες ..................

 

Σχόλιο από τον/την Κώστας Κωστόπουλος στις 11 Οκτώβριος 2011 στις 16:47
ΑΠΙΘΑΝΗ.....ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΙΕΡΩΣΗ

Χορηγοί

ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΣΕ
ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τηλ. 2321085880
PhotoSTAR.gr


ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ

Γυναικεία - Ανδρικά Υποδήματα

tsoumpas.gr

Γενέθλια

Δεν υπάρχουν γενέθλια σήμερα

© 2024   Created by G.D.Christoloukas.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης