Ελληνική Λέσχη Φωτογραφίας
ΜΗΧΑΝΗ: CANON EOS 5D
ΦΑΚΟΣ: ANON EF 28-200mm f3.5-5.6 (200mm)
ΕΚΘΕΣΗ: f8 / 1/800sec
ISO: 400
ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΟΧΥΡΟ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΑΓΗΜΑ.
ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ.
Όμως, παρά τις τιμές που λαμβάνουν οι Έλληνες στρατιώτες του οχυρού Ρούπελ, στο Πολυβολείο 8 (Π.8) τα πράγματα εξελίχτηκαν πολύ διαφορετικά.
Διοικητής του Πολυβολείου 8 (Π.8) στο οροπέδιο της Ομορφοπλαγιάς του όρους Κερκίνη (Μπέλες), πάνω από τo χωριό Άνω Πορρόϊα Σερρών ήταν ο λοχίας Δημήτριος Ίτσιος. Το Π.8 ήταν ένα μεμονωμένο εξωτερικό αμυντικό έργο, που μαζί με το Π.9 αποτελούσαν τα σημαντικότερα σημεία στήριξης των Ελλήνων στην ευρύτερη περιοχή της Ροδόπολης. Τα πολυβολεία αυτά δεν ήταν συνδεδεμένα με τα οχυρά.
Την πρώτη ημέρα της γερμανικής εισβολής (6 Απριλίου του 1941), ένα σύνταγμα γερμανών καταδρομέων της 6ης Ορεινής Μεραρχίας με επικεφαλής τον ίδιο τον διοικητή της μεραρχίας, στρατηγό Ferdinand Shorner, επιτέθηκε στο ελληνικό τάγμα που υπερασπιζόταν την Ομορφοπλαγιά. Για πέντε ώρες οι Έλληνες αντιστάθηκαν λυσσαλέα στη γερμανική υπεροπλία, υποχρεώνοντας τον Shorner να διατάξει τις βαριές πυροβολαρχίες του στο έδαφος της Βουλγαρίας, καθώς και τους πιλότους των στούκας να επικεντρώσουν τη δράση τους πάνω στις θέσεις του συγκεκριμένου τάγματος. Το αποτέλεσμα ήταν οι γερμανικοί βομβαρδισμοί να μετατρέψουν σε κόλαση την Ομορφοπλαγιά, και να υποχρεώσουν τους επιζώντες Έλληνες στρατιώτες να πραγματοποιήσουν τακτική υποχώρηση προς τα Κρούσσια.
Στο πλαίσιο αυτό οι άνδρες του Π.8 και Π.9 ανέλαβαν να καθυστερήσουν την προέλαση των γερμανών καταδρομέων, ώστε να δοθεί χρόνος να εκκενώσουν οι Έλληνες την Ομορφοπλαγιά. Το Π.9 καταλήφθηκε μέσα σε λίγη ώρα από τους Γερμανούς, αλλά το Π.8 με τον λοχία Δημήτριο Ίτσιο και δύο στρατιώτες του αντιστάθηκε για πάνω από τέσσερις ώρες. Στο διάστημα αυτό οι Γερμανοί δεν μπορούσαν να προωθηθούν προς τα Άνω Πορρόια, για να ανακόψουν την υποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων προς τα Κρούσσια.
Ο Δημήτριος Ίτσιος ήταν ο χειριστής του πολυβόλου και ξόδεψε και τις 33.000 σφαίρες που υπήρχαν στο πολυβολείο, προτού παραδοθεί στους Γερμανούς. Σύμφωνα με έρευνα, οι άνδρες του Π.8 ευθύνονται για τον θάνατο 232 γερμανών στρατιωτών, δηλαδή όσους σκότωσε ολόκληρος ο στρατός της Γιουγκοσλαβίας στη διάρκεια της γερμανικής εισβολής τον Απρίλιο 1941!
Στη διάρκεια της μάχης της Ομορφοπλαγιάς σκοτώθηκε και ο αντισυνταγματάρχης Ebeling, διοικητής του 138ου Συντάγματος Ορεινών Καταδρομών, ο πιο υψηλόβαθμος γερμανός αξιωματικός που έχασε τη ζωή του στη διάρκεια της Μάχης των Οχυρών. Η αντίσταση του Π.8 εξόργισε τον στρατηγό Shorner, καθώς εκτός από τις μεγάλες απώλειες που προκάλεσε στους άνδρες του, ανέτρεψε τον σχεδιασμό του για την πρώτη ημέρα του πολέμου.
Όταν ο στρατηγός Shorner πληροφορήθηκε το γεγονός ότι ο διοικητής του πολυβολείου ήταν ένας απλός έφεδρος λοχίας, θίχτηκε ο εγωισμός του και αφού συναντήθηκε με τον αιχμάλωτο Ίτσιο τον ρώτησε:
– Ποιος είναι ο Διοικητής σου στο πυροβολείο?
– Εγώ είμαι, απάντησε ο Ίτσιος
– Δεν υπάρχει αξιωματικός?
– Οχι!
– Ξέρεις ότι για χάρη σου έχασα έναν αντισυνταγματάρχη και 232 στρατιώτες?
- Λυπάμαι στρατηγέ, έκανα το καθήκον μου.
- Τώρα, είναι η σειρά μου να εκτελέσω και εγώ το δικό μου καθήκον.
Μετά από αυτά τα λόγια ο Shorner έδωσε εντολή παρουσίασης όπλων σε μια διμοιρία Γερμανών στρατιωτών προς τιμήν του Ίτσιου, και ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ με το πιστόλι του τον πυροβόλησε στον κρόταφο κατά παράβαση της συνθήκης της Γενεύης. Επρόκειτο για το πρώτο έγκλημα πολέμου των Γερμανών στην Ελλάδα.
Οι δύο στρατιώτες που ήταν μαζί του δεν πειράχτηκαν, τους οποίους ο Shorner απελευθέρωσε στα Άνω Πορρόϊα.
Οι φωτογραφίες της Βέρμαχτ επιβεβαιώνουν τις μαρτυρίες των στρατιωτών του λοχία Ίτσιου που ήταν αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας του, ότι πυροβολήθηκε εξ επαφής στο κεφάλι με πιστόλι, ενώ είχε ήδη παραδοθεί.
Ο σημερινός επισκέπτης του Π.8 μπορεί να εντοπίσει ακόμη και τον βράχο όπου ο λοχίας έπεσε και ξεψύχησε όταν πυροβολήθηκε.
Ετικέτες;
Άλµπουµ: ΔΙΑΦΟΡΑ 2
Σχόλιο
Σας ευχαριστώ πολύ.
Κατερίνα, είχα την τύχη να υπηρετήσω ένα μικρό μέρος της στρατιωτικής μου θητείας στο Ρούπελ και μερικές φορές ξενάγησα επισκέπτες στις στοές, στο μουσείο κλπ.
Πολύ τις χάρηκα τις αναρτήσεις σου, Διονύση!
Πιθανόν επειδή περασα από το μέρος και έχω εικόνες οι οποίες μεγιστοποιούνται από τις φωτογραφίες σου και τα σχόλια!
Θαυμάσια και αυτή η αναπαράστασή σου, αν και λυπηρή!
Πολύ καλή λήψη και εξαιρετική ανάρτηση Διονύση!!
Δημήτρη,
έγιναν 2 αναπαραστάσεις.
Στο οχυρ'ο Ιστίμπεη (14/5/2016) και στο οχυρό Ρούπελ (15/5/2016).
Κοίτα στον παρακάτω σύνδεσμο:
Πολύ καλή η σειρά!
Που και πως έγινε η αναπαράσταση;
Εξαιρετική η αναφορά σου Διονύση!
Πολύ καλή λήψη αλλά και σχόλιο Διονύση !!!
ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΣΕ
ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Τηλ. 2321085880
PhotoSTAR.gr
Δεν υπάρχουν γενέθλια σήμερα
© 2024 Created by G.D.Christoloukas. Με την υποστήριξη του
Πρέπει να είστε μέλος του "Φωτογραφικό Ταξίδι" για να προσθέσετε σχόλια!
Γίνετε μέλος του "Φωτογραφικό Ταξίδι"