To First Studio Portrait Kit
Μία παραγωγή τουWeb Photo School
Η παραδοσιακή τεχνική της φωτογράφησης πορτρέτου περιλάμβανε για δεκαετίες ως πηγή φωτισμού τις ομπρέλες. Αυτοί οι απλοί, αποτελεσματικοί ανταυγαστήρες βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα και το μέγεθος του φωτισμού που προέρχεται από έναν ανταυγαστήρα 8΄΄.
Σ’ αυτό το μάθημα θα παρουσιάσουμε το Photoflex First Studio Portrait Kit, το οποίο χρησιμοποιεί δύο ασημένιες ομπρέλες υψηλής ποιότητας που αιχμαλωτίζουν και διανέμουν το φως για το πορτρέτο μας
Θα επιδείξουμε επίσης τον τρόπο που ενεργούν οι ομπρέλες, και πώς να τις τοποθετήσετε σωστά ώστε να έχετε τη μέγιστη αποτελεσματικότητα.
Θέματα που καλύπτονται:
1.Μικρά Μυστικά στη Χρήση Ομπρελών
2.Ρύθμιση της ομπρέλας κυρίως φωτισμού
3.Παρουσίαση της Ομπρέλας Συμπληρωματικού Φωτισμού
Εξοπλισμός Φωτισμού
#
Photoflex First Studio Portrait Kit
Πριν πολλά χρόνια, οι φωτογράφοι διαπίστωσαν ότι προσθέτοντας μία ομπρέλα σε μία φωτιστική πηγή θα μεγάλωνε το μέγεθος του αντανακλώμενου φωτισμού που προερχόταν από τη φωτιστική πηγή τους, βελτιώνοντας κατά πολύ την ποιότητα του φωτός για φωτογράφηση πορτρέτου. Το αυξημένο μέγεθος τους προσέφερε ένα ευρύτερο, χαμηλού κοντράστ φωτισμό για φωτογράφηση πορτρέτου. Θυμηθείτε, «όσο μεγαλύτερος ο φωτισμός, τόσο απαλότερο θα είναι το φως». Και μία μεγαλύτερη φωτιστική πηγή φωτίζει μεγαλύτερο τμήμα του θέματος, αποδίδοντας ένα φυσικό αποτέλεσμα με μικρότερο κοντράστ.
Η Photoflex σχεδίασε το First Studio Portrait Kit για να σας δώσει τη δυνατότητα, σε μία εξαιρετικά λογική τιμή, να πετύχετε εντυπωσιακά αποτελέσματα στη φωτογράφηση πορτρέτου με γρήγορο και εύκολο στήσιμο (εικόνα 1).
Εικόνα 1
Τα φωτιστικά Photoflex FirstStar που περιλαμβάνονται στο σετ πορτρέτου διαθέτουν ανταυγαστήρες 20,3 εκατοστών οι οποίοι είναι πολύ πιο κατάλληλοι για χρήση με ομπρέλες, από ό,τι οι ανταυγαστήρες 30,5 εκατοστών που περιλαμβάνονται στα σετ των άλλων κατασκευαστών.
Το FirstStar διαθέτει λάμπα αλογόνου 250 watt. Αυτή είναι η πιο ισχυρή λάμπα φωτισμού που διατίθεται σ’ αυτούς τους τύπους των φωτιστικών στη φωτογραφική αγορά. Επιπλέον το FirstStar περιλαμβάνει την πολύ ανθεκτική λαβή εύκολης ρύθμισης που προσφέρεται μαζί και με το ακριβότερο μοντέλο, ανώτερης κατηγορίας Starlite (εικόνα 2).
Εικόνα 2
Η λευκή εσωτερικά ομπρέλα στο First Studio Portrait Kit είναι η πλέον ποιοτική ασημί φωτογραφική ομπρέλα που υπάρχει στον κόσμο, συνεπώς αντανακλάει τη μεγαλύτερη ποσότητα φωτισμού πάνω στο αντικείμενό σας. Δεν υπάρχει λόγος ανάπτυξης της ισχυρότερης φωτιστικής πηγής και ακολούθως να υποβιβάσετε την απόδοση της συνδυάζοντας την με μία ομπρέλα που επιτρέπει σε ένα μέρος του φωτός να διαπεράσει την επιφάνεια της ανάκλασης.
Όλα αυτά τα στοιχεία συνδυάζονται για να κατασκευασθεί μία απαράμιλλη, προσιτή φωτιστική πηγή πορτρέτου η οποία είναι κατά 200% με 300% ισχυρότερη από τις φωτιστικές πηγές που κατασκευάζονται από τους ανταγωνιστές. Εν ολίγοις, ακόμα κι αν το Photoflex First Studio Portrait Kit είναι ανταγωνιστικό σε τιμή σε σύγκριση με τα σετ πορτρέτου άλλων κατασκευαστών, είναι πολύ καλύτερου επιπέδου απόδοσης!
Μικρά Μυστικά στη Χρήση Ομπρελών
Οι ομπρέλες, παρ’ όλα αυτά, χρειάζονται τον κατάλληλο χειρισμό ώστε να σκοπεύσουν σωστά στο αντικείμενο.
Πρώτα πρέπει να προσαρμόσετε σωστά την ομπρέλα στον ανταυγαστήρα Photoflex FirstStar.
Ο ανταυγαστήρας δεν πρέπει να τοποθετηθεί πολύ βαθιά στο εσωτερικό στην ομπρέλα. Εάν γίνει αυτό, δεν θα χρησιμοποιηθεί ολόκληρη η επιφάνεια ανάκλασης της ομπρέλας, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα, στην πράξη, να κάνει τον ανταυγαστήρα πιο μικρό στο μέγεθος (εικόνα 3).
Εικόνα 3
Εάν το φωτιστικό με τον ανταυγαστήρα τοποθετηθεί πολύ μακριά από την ομπρέλα, το φως θα «ξεχυθεί» γύρω από τις άκρες (εικόνα 4). Έτσι θα χαθεί ένα μέρος από το φως, και θα μειώσει την αποτελεσματική ισχύ της φωτιστικής σας πηγής.
Εικόνα 4
Τοποθετήστε την ομπρέλα στον ανταυγαστήρα έτσι ώστε το φως από τον ανταυγαστήρα να παραμένει ακριβώς μέσα στο περίγραμμα της ομπρέλας και να μπορείτε να δείτε τις άκρες του φωτισμού σε όλη την περίμετρο της ομπρέλας (εικόνα 5).
Εικόνα 5
Τώρα θα θέλαμε να σας δείξουμε πώς να κατευθύνετε την ομπρέλα έτσι ώστε το αντικείμενό σας να βρεθεί στο κέντρο της περιοχής του φωτός που έχει δημιουργηθεί από την ομπρέλα. Η δέσμη του φωτός της ομπρέλας γίνεται ο οδηγός σας. Εφόσον είναι στο κέντρο, θα πρέπει να την χρησιμοποιήσετε σαν δείκτη για να τοποθετήσετε τον ανταυγαστήρα της ομπρέλας στο μέσο του αντικειμένου που προσπαθείτε να φωτίσετε.
Οι εικόνες 6 και 7 δείχνουν τη δέσμη φωτισμού της ομπρέλας να στοχεύει πάνω από το κεφάλι του μοντέλου, πολύ ψηλά για το πορτρέτο που προσπαθούμε να αποτυπώσουμε.
Εικόνα 6
Εικόνα 7
Η εικόνα 8 δείχνει το αποτέλεσμα της φωτογραφίας. Παρατηρήστε πώς η σκιά κάτω από τη μύτη είναι μακριά και πέφτει πάνω από την πλευρά του στόματος.
Εικόνα 8
Σ’ αυτό το παράδειγμα έχουμε ρυθμίσει την ομπρέλα ώστε να σκοπεύει πολύ χαμηλά στο μοντέλο. Οι εικόνες 9, 10 και 11 δείχνουν το στήσιμο και τα αποτελέσματα
Εικόνα 9
Εικόνα 10
Εικόνα 11
Δεν λέμε ότι τα παραπάνω πορτρέτα είναι κακά, στην πραγματικότητα ορισμένοι φωτογράφοι το κάνουν αυτό εσκεμμένα για να πετύχουν αυτό που ονομάζουν «φτέρωμα του φωτός» από την ομπρέλα.
Θέλουμε μόνο να σας δείξουμε τη βασική θέση από την οποία θα πρέπει να αρχίσετε και να εξασκηθείτε, ούτως ώστε να καταλάβετε τη βασική λειτουργία ενός στησίματος φωτισμού ομπρέλας για πορτρέτο πριν επιχειρήσετε άλλες τεχνικές τροποποίησης του φωτισμού.
Σ’ αυτό το παράδειγμα, η φωτεινή δέσμη της ομπρέλας έχει ρυθμιστεί ώστε να σκοπεύει περίπου στη μύτη του μοντέλου ούτως ώστε να βρεθεί στο κέντρο του ανταυγαστήρα, και το φως από το φωτιστικό θα καλύψει από το πάνω μέρος του κεφαλιού του μοντέλου ως και το σώμα του.
Οι εικόνες 12, 13 και 14 σας δείχνουν το στήσιμο και τα αποτελέσματα.
Εικόνα 12
Εικόνα 13
Εικόνα 14
Μπορείτε να κατανοήσετε πιο εύκολα αυτήν την πρόοδο στο φωτισμό, συγκρίνοντας το τελικό αποτέλεσμα. Στο αριστερό μέρος της παρακάτω σύγκρισης η ομπρέλα έχει τοποθετηθεί πολύ ψηλά, στο κεντρικό αντίστοιχα πολύ χαμηλά και στο δεξί η ομπρέλα έχει τοποθετηθεί στη μέση, εκεί που το επιθυμούσαμε για το συγκεκριμένο μάθημα (εικόνα 15).
Εικόνα 15
Εδώ προκύπτει το ερώτημα, «Πόσο ψηλά πρέπει να τοποθετήσω την ομπρέλα για να σκοπεύσει πάνω στο αντικείμενό μου;»br />
Στην τέχνη της φωτογραφίας, δεν υπάρχουν σταθεροί κανόνες. Οι κανόνες του φωτισμού λειτουργούν περισσότερο σαν κατευθυντήριες γραμμές για το φωτισμό. Ο σωστός φωτισμός καθορίζεται από τις προτιμήσεις του φωτογράφου ή τις απαιτήσεις του θέματος.
Ρύθμιση του Κυρίως Φωτισμού
Επιλέξαμε μία κλίση περίπου 30° προς τα κάτω επειδή θέλουμε να χτυπήσει λίγο φως τα μαλλιά του μοντέλου, και η σκιά της μύτης και του πιγουνιού να φαίνεται ότι προήλθε από ένα παράθυρο λίγο πιο πάνω από το μοντέλο.
Μπορείτε να επιλέξετε να ανασηκώσετε λίγο ψηλότερα την ομπρέλα και να την στρέψετε σε μία γωνία 45°, ή μπορείτε να την κατεβάσετε χαμηλότερα έτσι ώστε η ομπρέλα να κατευθύνεται απ’ ευθείας στο μοντέλο από τα πλάγια.
Όταν φωτογραφίζετε, μπορείτε και πρέπει να δοκιμάσετε αυτές τις διαφορετικές φωτιστικές παραλλαγές για να δείτε το φάσμα των αποτελεσμάτων. Αυτό είναι που κάνει το φωτισμό διασκεδαστικό και συναρπαστικό. Ανεπαίσθητες αλλαγές μπορούν να φέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στο πορτρέτο και να σας οδηγήσουν σε καινούργιες αναζητήσεις. (Εικόνα 16)
Εικόνα 16
Άλλη μία συχνή ερώτηση είναι, «Πόσο μακριά από το θέμα πρέπει να τοποθετηθεί η ομπρέλα;»
Για άλλη μία φορά, δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη απάντηση σ’ αυτήν την ερώτηση. Ωστόσο, τοποθετώντας τον «κύριο» φωτισμό μακρύτερα από το μοντέλο θα μειώσει το μέγεθος της φωτιστικής πηγής, παρέχοντας μία λιγότερο φωτισμένη περιοχή, και μεγαλύτερη αντίθεση μεταξύ φωτισμένων και σκιερών τμημάτων.
Τοποθετώντας τον «κύριο» φωτισμό πιο κοντά θα αυξήσει τα «καυτά σημεία» (περιοχές με εντονότερο φωτισμό που προκαλείται από φωτισμό που δεν έχει υποστεί διάχυση) πάνω στο μοντέλο τα οποία συνήθως εμφανίζονται στην άκρη της μύτης, πάνω ακριβώς από το φρύδι και στο μάγουλο που βρίσκονται πιο κοντά στο φως.
Σ’ αυτό το μάθημα, τοποθετήσαμε την ομπρέλα ως «κύριο» φως περίπου ένα μέτρο μακριά από το μοντέλο έτσι ώστε η περιοχή που φωτίζεται να είναι από τη μέση του μοντέλου και πάνω.
Οι εικόνες 17 και 18 σας δείχνουν το στήσιμο και τα αποτελέσματα μόνο από το «κυρίως» φωτισμού.
Εικόνα 17
Εικόνα 18
Παρουσίαση της Ομπρέλας Συμπληρωματικού Φωτισμού
Ακολούθως, στήσαμε τη δεύτερη ομπρέλα του Portrait Kit και την τοποθετήσαμε στα αριστερά του μοντέλου μας κατά τον ίδιο τρόπο που τοποθετήσαμε το «κυρίως φωτισμό» ή την πρώτη μας ομπρέλα. Το πόσο κοντά στο αντικείμενό σας θα τοποθετήσετε το «συμπληρωματικό» είναι στη κρίση σας, ανάλογα με το καλλιτεχνικό σας γούστο. Εάν τοποθετήσετε το συμπληρωματικό στην ίδια απόσταση από το μοντέλο όπως και το κυρίως φωτιστικό, θα έχετε πολύ λιγότερη φωτοσκίαση και μία αναλογία φωτισμού η οποία ονομάζεται 1 έως 1 (εικόνες 19 και 20). Όσο μακρύτερα από το μοντέλο μετακινήσετε το «συμπληρωματικό», τόσο πιο σκούρες γίνονται οι σκιές στο πρόσωπο.
Γι αυτό το μάθημα τοποθετήσαμε το “συμπληρωματικό” περίπου ένα μέτρο και είκοσι εκατοστά μακριά από το μοντέλο έτσι ώστε να φωτιστεί λιγότερο η αριστερή πλευρά του προσώπου του μοντέλου και να έχουμε απαλές φωτοσκιάσεις κατά μήκος της μύτης και στο μάγουλο.
Σημείωση:
Για τις ανάγκες αυτού του μαθήματος κατεβάσαμε το «κυρίως» φωτιστικό κάτω. Κατά τη λήψη ενός πορτρέτου αυτό δεν θα το κάναμε ποτέ, απλά θα το απενεργοποιήσουμε έτσι ώστε να μπορέσουμε να «δούμε» πώς φαίνεται ο συμπληρωματικός φωτισμός πάνω στο μοντέλο μας.(Εικόνες 19 & 20)
Εικόνα 19
Εικόνα 20
Στα αποτελέσματα μπορείτε να δείτε που χτυπάει ο “συμπληρωματικός” φωτισμός το μοντέλο και να εξακριβώσετε εάν τα αποτελέσματα είναι αυτά που θέλετε (εικόνα 21). Είναι σημαντικό να σβήσετε το κεντρικό φωτιστικό, ιδιαίτερα όταν μόλις έχετε ξεκινήσει να τραβάτε πορτρέτα, καθώς είναι πιο εύκολο να δείτε τα αποτελέσματα από ένα μόνο φωτιστικό κάθε φορά.
Εικόνα 21
Η παρακάτω εικόνα σας δείχνει το μοντέλο μόνο με τον κυρίως φωτισμό (εικόνα 22) και τα αποτελέσματα όταν προσθέσαμε στη λήψη το συμπληρωματικό φωτιστικό (εικόνα 23)
Εικόνα 22
Εικόνα 23
Τώρα που έχετε στήσει το Photoflex First Studio Portrait Kit έτσι ώστε να σας αρέσουν τα αποτελέσματα, αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο αλλάζοντας τις πόζες του μοντέλου, και τραβήξτε διαφορετικές φωτογραφίες από τις οποίες θα επιλέξετε. Τα ακόλουθα παραδείγματα δείχνουν ότι είτε μπορείτε να μετακινήσετε τον τρίποδα πιο κοντά στο μοντέλο για να εστιάσετε περισσότερο πάνω στο πρόσωπό της ή να ζουμάρετε το φακό της μηχανής σας (εικόνες 24 - 27).
Η εκτεταμένη φωτιστική πηγή που έχει δημιουργηθεί από τις ομπρέλες σας δίνουν τη δυνατότητα με το στήσιμο αυτό να τραβήξετε πορτρέτα από τη μέση και πάνω. Εκμεταλλευτείτε το λοιπόν και δοκιμάστε να κροπάρετε με διαφορετικούς τρόπους πάνω στο θέμα σας.
Εικόνα 24
Εικόνα 25
Εικόνα 26
Εικόνα 27
Αφού τελειώσετε μία φωτογράφηση, είναι καλή ιδέα να τραβήξετε μία φωτογραφία του στησίματος των φωτιστικών όπως καταλήξατε ως σωστότερη επιλογή (εικόνα 28). Ακολούθως, κάντε μία μικρή εκτύπωση του στησίματος και τοποθετήστε την σε ένα αρχείο δίπλα από μία φωτογραφία του τελικού αποτελέσματος που έχετε τραβήξει, έτσι ώστε στο μέλλον να μπορείτε να ανατρέξετε στο στήσιμο με τα αποτελέσματά του. Μ’ αυτόν τον τρόπο όταν θα θελήσετε να επαναλάβετε ένα συγκεκριμένο πορτρέτο, θα έχετε μία φωτογραφία με το πώς θα στήσετε το φωτισμό για να αρχίσετε τη λήψη σας. Έτσι, μπορείτε να στήσετε τα φώτα πριν έλθει ο πελάτης σας, το αντικείμενο, ή το μοντέλο.
Όταν έλθει το θέμα του πορτρέτου, μπορείτε να ρυθμίσετε με ακρίβεια το φωτισμό ανάβοντας πρώτα το «κεντρικό» φως, ακολούθως να το σβήσετε και μετά να ανάψετε το "συμπληρωματικό" φωτισμό, ώστε να είστε έτοιμος για την πρώτη σας λήψη.
Με αυτόν τον τρόπο, το μοντέλο σας δεν θα χρειάζεται να κάθεται περιμένοντας να ρυθμίσετε τον φωτισμό, και θα είναι ολόφρεσκο όταν θ’ αρχίσετε τη λήψη.
Εικόνα 28
Εξοπλισμός Φωτισμού
Photoflex First Studio Portrait Kit
Συνιστώμενες Συνδέσεις
#Για να μάθετε περισσότερα για τον εξοπλισμό Photoflex, πηγαίνετε στο
www.photoflex.com
# Για περισσότερες συμβουλές και τεχνικές για το φωτισμό και τις κάμερες, επισκεφθείτε
www.webphotoschool.comκαι εγγραφείτε για την πρόσβαση στο κράτος Μαθήματα.
Copyright © 2008 Photoflex Inc