"Φωτογραφικό Ταξίδι"

Ελληνική Λέσχη Φωτογραφίας

Αρχικά σας δείχνω το περιβάλλον του Photoshop για να έχετε μια εικόνα από τα εργαλεία και τις εντολές του. Το ανεβάζω στην ελληνική έκδοση, αλλά σίγουρα θα μπορέσετε να βρείτε εύκολα τις εντολές και στην αγγλική.


1 - Στην επάνω γραμμή βρίσκονται οι γενικές εντολές του προγράμματος.
Αρχείο - Επεξεργασία - Εικόνα - .... - Παράθυρο - Βοήθεια
2 - Αριστερά η κάθετη στήλη περιέχει τα διαθέσιμα εργαλεία δουλειάς
3 - Η δεύτερη επάνω οριζόντια σειρά έχει τις επιλογές ρυθμίσεων του εκάστοτε επιλεγμένου εργαλείου από την αριστερή κάθετη στήλη.
4. Η δεξιά στήλη περιέχει τις πληροφορίες και πεδία ελέγχου που θα χρειαστούμε στη δουλειά μας, η οποία ελέγχεται από την εντολή Παράθυρο (1)

Προβολές: 339

Απαντήσεις σε αυτή τη συζήτηση

Αφού ανοίξουμε (Αρχείο > άνοιγμα) το αρχείο - φωτογραφία που θέλουμε, ξεκινάμε την επεξεργασία.
Οι βασικές επεμβάσεις που συνήθως κάνουμε είναι:

Crop - κόψιμο (περιορισμός του κάδρου)

Το εργαλείο που χρειαζόμαστε είναι το 5ο από πάνω στην στήλη εργαλείων (1) Πατάμε αριστερό κλικ επάνω του για να το ενεργοποιήσουμε.
Στην γραμμή 2 βλέπετε τα πεδία ελέγχου του συγκεκριμένου εργαλείου. Βάζουμε το μέγεθος που θέλουμε να έχει η φωτογραφία μας π.χ. 40 Χ 30 (για wallpaper) και ανάλυση 72 dpi (ανάλυση αρκετή για το Internet αλλά και για εκτύπωση σε φωτογραφείο - μεγαλύτερη ανάλυση είναι απαραίτητη για επαγγελματική χρήση).
Αφού διαλέξουμε το μέγεθος πιάνουμε με το ποντίκι από την αριστερή επάνω γωνία της φωτογραφίας μας, κρατάμε το αριστερό κλικ πατημένο και σέρνουμε προς την δεξιά κάτω γωνία, ορίζοντας το κάδρο μας. Το κάδρο μπορεί φυσικά να είναι μικρότερο από την αρχική φωτογραφία, μια και αυτό είναι το ζητούμενο με το εργαλείο crop.
Το ποσοστό που βλέπετε πάνω στην γραμμή επιλογών και το σκούρο τετραγωνάκι είναι για να ρυθμίζει την φωτεινότητα του κομματιού της φωτογραφίας που θα αφαιρέσουμε. Είναι απαραίτητο μόνο για να ελέγξουμε το κάδρο μας και μπορούμε να το ρυθμίσουμε όπως μας αρέσει.

Σ' αυτή τη φάση καλό είναι να μάθουμε για τον κανόνα των τρίτων.
Για να είναι αρμονικό ένα κάδρο, καλό είναι να ακολουθούμε τον κανόνα της χρυσής τομής των αρχαίων Ελλήνων. Στην φωτογραφία ένας απλός τρόπος είναι να χωρίσουμε νοερά το κάδρο μας σε 3 οριζόντια και 3 κάθετα τμήματα. Το σημαντικότερο σημείο της φωτογραφίας μας, αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι καλύτερα να βρίσκεται πάνω σε μια από τις κάθετες γραμμές (κίτρινες) και ο ορίζοντάς μας σε μία από τις οριζόντιες.

Ίσως κάποιος θα μπορούσε να τα περιγράψει καλύτερα και με πιο σωστή διατύπωση, αλλά ελπίζω έτσι όπως τα περιγράφω ότι είναι τουλάχιστον κατανοητά και χωρίς πολλές λεπτομέρειες για να μην σας κουράσω και να μην σας αποθαρρύνω, ώστε να συνεχίσετε με διάθεση την μελέτη του photoshop.
Πολυ καλή κίνηση Μάγδα, ευχαριστούμε για τις πληροφορίες που μοιράζεσαι.

Επίσης μια πρόσθεση αν μου επιτρέπεις στον κανόνα των τρίτων που πολυ σωστα περιγράφεις.

Τα πιο δυνατά σημεία μέσα στο κάδρο ειναι τα τεμνόμενα. Εαν τοποθετήσουμε το θέμα μας σε ενα απο αυτά σε μια λιτή σχετικά σύνθεση, το μάτι του θεατή πηγαίνει καρφί στο θέμα, με το περιβάλλοντα χώρο ή φόντο να συμπληρώνει τη σύνθεση στο κάδρο.

Το πόσο αρμονικά εξαρτάται απο το βάθος πεδίου αλλα πρωταγωνιστικά απο το θέμα και το φόντο.

Καλημέρα φίλη μου Μαγδαληνή. Μπήκα και γω στη διαδικασία εκμάθησης βασικών πραγμάτων στο PS. Προσπάθησα να ακολουθήσω τα βήματα για περικοπή (crop ), αλλά διαθέτω στον υπολογιστή μου PHOTOSHOP CS5 στα Ελληνικά.

Το σύμβολο που λές να επιλέξουμε δεν υπάρχει στη δική μου έκδοση (δηλαδή εκείνο που μας περιγράφεις ως 5ο απο πάνω στη στήλη εργαλείων). Μπορείς σε παρακαλώ να με βοηθήσεις να περικόψω μία φωτογραφία;

Ευχαριστώ πολύ!

RSS

Χορηγοί

ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΣΕ
ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τηλ. 2321085880
PhotoSTAR.gr


ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ

Γυναικεία - Ανδρικά Υποδήματα

tsoumpas.gr

Γενέθλια

Δεν υπάρχουν γενέθλια σήμερα

© 2019   Created by Giorgos Tsoumpas Photography.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης