"Φωτογραφικό Ταξίδι"

Ελληνική Λέσχη Φωτογραφίας

Ένα σημαντικό έργο στον τομέα της μεταλλοτεχνίας είναι οι σφυρήλατες σιδεριές και τα κάγκελα των μπαλκονιών.
Τόσο στην αρχιτεκτονική της κρητικής υπαίθρου, όσο και στα κτίσματα των πόλεων, συναντάται η σιδεριά ως αρχιτεκτονικό στοιχείο προστασίας των ανοιγμάτων.

Στο σπίτι της υπαίθρου η σιδεριά καλύπτει τα ανοίγματα των παραθύρων του ισογείου και του οντά.

Στις πόλεις όμως, εκτός απ’ τις σιδεριές των παραθύρων υπάρχουν και εκείνες που καλύπτουν το πάνω μέρος του ανοίγματος της πόρτας εισόδου.
Το είδος της σιδεριάς που βρίσκεται παντού στην Κρήτη είναι η απλή, αποτελούμενη από κάθετες και οριζόντιες σιδερένιες ράβδους. Οι οριζόντιες ράβδοι εισέρχονται σε ανοίγματα αντίστοιχα της διατομής τους που έχουν ανοιχτεί στις κάθετες κατόπιν πυράκτωσης στο καμίνι με τη βοήθεια κυλινδρικών σιδερένιων εργαλείων (περαστές).
Η σιδεριά σαν αρχιτεκτονικό μέλος ενός κτίσματος συμβαδίζει και δέχεται επιρροές από τις αρχιτεκτονικές τάσεις που επικρατούν. Έτσι εντάσσεται στο κτίσμα για λόγους μορφολογικής και λειτουργικής ανάγκης, παίρνει σχήμα και μορφή και εξελίσσεται τέλος σαν σύνθεση.

Όταν, δηλαδή, κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας, η Αναγεννησιακή τεχνοτροπία κυριαρχεί στην αρχιτεκτονική των πόλεων, τα ανοίγματα των κτισμάτων γίνονται πολύ μεγάλα οπότε προκύπτει η ανάγκη προστασίας τους. Οι ψηλοτάβανοι χώροι πρέπει να αερίζονται και να φωτίζονται και η σιδεριά τους προστατεύει όταν τα παντζούρια είναι ανοικτά. Εκτός αυτού πρόκειται για μια πρόσθετη ασφάλεια.
Χαρακτηριστικό και σημαντικό δείγμα σιδεριάς αποτελούν εκείνες που καλύπτουν το πάνω μέρος του ανοίγματος της πόρτας εισόδου, το επιστέγασμα της κύριας εισόδου. Εκτός του ότι προστατεύουν και λόγω της διαφάνειας φωτίζουν και εξαερίζουν τους ψηλούς και χωρίς άλλα ανοίγματα ισόγειους χώρους, προσφέρουν μια αρχιτεκτονική λύση της διαμόρφωσης του ανοίγματος και της όψης γενικότερα.

 Στο άνοιγμα της κυρίας εισόδου το ύψος είναι σχεδόν τριπλάσιο του πλάτους και μια πόρτα τέτοιων διαστάσεων από όποιο υλικό και αν κατασκευαζόταν δεν θα ήταν ούτε εύχρηστη, ούτε καλαίσθητη.

Η σιδεριά σαν στέψη της πόρτας έχει κάθε φορά μια ξεχωριστή σύνθεση, ένα ξεχωριστό τόνο με σημείο αναφοράς το συγκεκριμένο σπίτι.

Προβολές: 1507

Απαντήσεις σε αυτή τη συζήτηση

Σιδεριά από παράθυρο εκκλησίας στήν Πάνω Χερσόνησο...

Η χαρακτηριστική σιδεριά από παραθύρι ισογείου σε χωριό στην Μεσσαρα .

 

παραθυρο απ την Τυλισο !

 

απο την Μονή Βροντησίου που βρίσκεται 49km νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, κοντά στο Βοριζιανό φαράγγι, ανάμεσα στα χωριά Ζαρός και Βορίζια σε μια περιοχή με πανορανική θέα στα Βορίζια και στον κάμπο της Μεσαράς. Η μονή είναι αφιερωμένη στον Άγιο Αντώνιο και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια στη Κρήτη.

 

Παλιό παραθύρι στό κέντρο τού Ηρακλείου.Λειτουργεί σάν ART GALLERY CAFE.

απο την Επισκοπη Ρεθυμνου

 

  

 Φεγγίτης στα Χανιά, παλιά πόλη.Στρατης Ζανταλης είπε:Μια πολύ όμορφη χειροποιητη σφυρήλατη   παλια δουλεια που είναι  το  πάνω μέρος   μιας   πόρτας  στη παλια  πόλη του Ρεθυμνου  ..

απο Επισκοπη - Ρεθυμνο

Aργυρουπολη

Μαργαριτες

Μαργαριτες

RSS

Χορηγοί

ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΣΕ
ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τηλ. 2321085880
PhotoSTAR.gr


ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ

Γυναικεία - Ανδρικά Υποδήματα

tsoumpas.gr

© 2024   Created by G.D.Christoloukas.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης