Καλησπερα για αλλη μια φορα φιλοι της φωτογραφίας και συναδελφοι.
Αυτή τη φορά το θέμα μου έχει να κάνει με την λειτουργία εστίασης των μηχανών μας ανεξαρτήτως μαρκας. Θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις σας καθώς και τις προτιμήσεις σας πάνω στο ζήτημα.
Τι θεωρείτε πιο χρήσιμο, ή τι χρησιμοποιείτε περισσότερο? Το κεντρικό σημείο εστίασης, πολλαπλά σημεία εστίασης αφήνοντας τη μηχανή να αποφασίσει που να κανει lock focus, ή ανάλογα με το θέμα, την θέση της μηχανης (οριζοντια ή κάθετη) επιλέγετε μεμονομένα σημεια εστίασης η ομάδες σημείων εστίασης όπως βλέπουμε στις τελευταίες Canon (για Nikon δεν ξερω τι παίζει με την απομόνωση σημείων εστίασης-πολλαπλών και μη)?
Εγώ κατα κύριο λόγο επέλεγα το κεντρικό σημείο εστίασης γιατί ειναι το πιο "δυνατό" απο όλα, ωστόσο έχει το αρνητικό οτι μου τρώει μερικά κλασματα δευτερολέπτου εως 1 το πολύ δευτερόλεπτο μέχρι να εστιάσω εκεί που θέλω και να καδράρω μετά έχοντας πατημένο το κουμπί λήψης μέχρι τη μέση για να διατηρήσω κλειδωμένη την εστίαση. Στο τελευταίο μου live αποφάσισα να χρησιμοποιήσω όλα τα σημεία εστίασης για να μη χάσω ουτε δευτερόλεπτο απ΄την focus & recompose τακτική αλλά παρατήρησα οτι εστίαζε ελαχιστά πιο αργά η μηχανή μέχρι να βρεί σημεία για να κλειδώσει την εστίαση. Επίσης σε κάποιες εικόνες ειχε νεταρει στο φόντο και οχι στο κυρίως θέμα μου που ήταν σε αποσταση 1.5 μετρο απο εμενα!
Βρήκα ένα site όπου αναφέρει οτι οταν εστιάζουμε αλλού και γυρίζουμε τη μηχανή για να κανουμε το καδράρισμα που θέλουμε υπάρχει απόκληση στο focusing.
http://www.bobatkins.com/photography/technical/focus_recompose.htmlΕχετε παρατηρήσει κατι τέτοιο μέχρι τωρα?
Επίσης μια απορία που έχω είναι η εξής: Παίζει ρόλο η μηχανή για το πόσο γρήγορα εστιάζει ο φακός μας και αν ναι ποιό εξαρτημα της μηχανής ευθύνεται για την ταχύτητα εστίασης? Παίζει ρόλο τι διαφραγμα είναι ο φακός μας στο θεμα της εστίασης και ποσο ανοιχτό το έχουμε? Τέλος παίζουν ρόλο τα πολλά σημεία εστίασης? Αν ναι τότε η Nikon πρεπει να έχει το πάνω χέρι με 51 σημεία εστίασης! Oι Canon έχουν μόλις 9 σημεία εστίασης στις σειρές xxD και xxxD, 9+6 βοηθητικά έχει η 5D Mark II και η μόνη που εχει 19 είναι η 7D, αλλά παρ'όλα αυτά είμαστε μακριά απ'τα 51 της Nikon!
Τέλος έχω ακούσει για τα cross-type σημεία εστίασης. Τι σημαίνει αυτό και γιατί θεωρείται κατι καλο?
Όποιος γνωρίζει και εχει χρόνο και όρεξη ας μου πει την αποψη του!
Ευχαριστω!