"Φωτογραφικό Ταξίδι"

Ελληνική Λέσχη Φωτογραφίας

Μεχρι τωρα είχα διαβάσει οτι καποιοι φακοί αποδίδουν τα μέγιστά τους σε οξύτητα όταν τους έχουμε σε συγκεκριμένο διαφραγμα. Αν κλείσουμε παραπάνω το διάφραγμα αρχιζει να εμφανίζεται το πρόβλημα του diffraction. Διαθλαση είναι η ελληνική αποδωση αν δεν κανω λαθος. Το diffraction λοιπον, κάνει τις φωτογραφίες πιο soft.

Προσφατα παρατήρησα σε ενα site τον ορο DLA=Diffraction Limited Apperture τον οποιο εκλαμβανα ως αριθμό μικρότερου "επιτρεπτου" διαφραγματος στο οποιο ο φακός μας αποδίδει τα μεγιστα.

Διαβάζοντας καλύτερα ομως παρατήρησα οτι αυτο αναφέρεται στη μηχανη και ΟΧΙ στον φακο! Εκανα λίγη παραπάνω ερευνα και ειδα οτι όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος των pixels τόσο πιο μικρα διαφραγματα μπορούμε να βάλουμε για να πετύχουμε την καλύτερη εικόνα χωρις τις επιπτώσεις του diffraction.

Tελικά το diffraction απο που προέρχεται? Απ'τον φακό ή τον αισθητήρα???!! Μηπως προέρχεται απο καποια εξίσωση που συμπεριλαμβάνει ιδιοτητες του φακου  και μεγεθος αισθητήρα καθως και αναλυση αυτου (αρα και αναλογο μεγεθος pixels) ?

Παρακαλώ οποιος γνωρίζει ας με βοηθήσει λιγο, καθώς αυτο πιστεύω οτι θα είναι ακρως χρήσιμο για πολλους συναδελφους απο εδω μεσα (πέρα απο εμενα) για να μπορούν να βρίσκουν ποιο είναι το καλύτερο διαφραγμα με το οποίο θα μπορούν να βγαλουν τις καθαρότερες φωτογραφίες με τη μηχανή που εχουν.

Ευχαριστω

Προβολές: 379

Απάντηση σε αυτό

Απαντήσεις σε αυτή τη συζήτηση

Διάθλαση η περίθλαση δεν είμαι σίγουρος και εγώ ως diffraction το ξέρω.

Τέλος πάντων με απλά λόγια

Το φως είναι μήκος κύματος και πέφτει πάνω στον αισθητήρα υπο διάφορες γωνίες. εαν το διάφραγμα είναι ανοιχτό δηλαδή έχει μικρή τιμή τότε τα κύματα που περνάνε μέσα από τον φακό πέφτουν πάνω στον αισθητήρα κάθετα καλύπτοντας την επιφάνεια του. Αν όμως το διάφραγμα είναι πολύ μικρό το φως που θα περάσει μέσα από την μικρή οπή τείνει να ανοίγει σαν βεντάλια και αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε απώλεια οξύτητας.

Όπως ένα λάστιχο που τρέχει νερό, αν ο σωλήνας έχει μεγάλη διάμετρο τότε το νερό βγαίνει με την ίδια διάμετρο αν όμως πιέσουμε την άκρη από το λάστιχο τότε το νερό δημιουργεί μια υδάτινη βεντάλια. Το ίδιο πράγμα ακριβώς.

Γι αυτό και τα πολύ κλειστά διαφράγματα ναι μεν δίνουν το μέγιστό βάθος πεδίου αλλά μειώνουν την οξύτητα του φακού. Γενικά η τιμή διαφράγματος που δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα από άποψη οξύτητας είναι f/8 και f/11. Είναι αποκλειστικά θέμα φακού και ο αισθητήρας απλά αποτυπώνει τα αποτελέσματα.

Αυτά πολύ γενικά. Ελπίζω να βοήθησα λίγο.

Απάντηση σε συζήτηση

RSS

Χορηγοί

ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΣΕ
ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τηλ. 2321085880
PhotoSTAR.gr


ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ

Γυναικεία - Ανδρικά Υποδήματα

tsoumpas.gr

Γενέθλια

Δεν υπάρχουν γενέθλια σήμερα

© 2024   Created by G.D.Christoloukas.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης