"Φωτογραφικό Ταξίδι"

Ελληνική Λέσχη Φωτογραφίας

Και μπαίνω σε ενα θέμα λίγο περίεργο. Τι είναι καλύτερα λοιπόν να φωτογραφίζω σε adobe Rgb ή σε srgb και γιατί;

Προβολές: 253

Απάντηση σε αυτό

Απαντήσεις σε αυτή τη συζήτηση

Σε μία συνάντηση φωτογράφων, κάποτε κάποιο μέλος μου είπε ότι κοιτάζοντας τα εξίφ των φωτογραφιών μου, ότι τραβώ με Rgb ενώ μου πρότεινε να χρησιμοποιώ καλύτερα την άλλη λύση.

Να πω την αλήθεια δεν ασχολήθηκα και δεν ξέρω ποια η διαφορά και ποιες ρυθμίσεις πρέπει να κάνω στην μηχανή μου, οπότε περιμένω κι εγώ απάντηση να κατατοπιστώ !

αν θέλετε οι εικόνες σας να δείχνουν σωστά σε οποιοδήποτε monitor, κινητό, τηλεόραση, και να τυπώνονται περίπου όπως φαίνονται στην οθόνη, sRGB

Το adobe RGB ναι μεν περιέχει μεγαλύτερο array χρωμάτων αλλά τυπώνεται όμορφα σε καλούς εκτυπωτές και plotter.

Οι διαφορές ειναι μικρές. Το κακό με το Adobe RGB ειναι οτι δεν θα δείχνει σωστά στην οθόνη εκτός αν έχεις κάνει calibration οπου θα δείχνει σωστά μονο στην δική σου οθόνη, και αν αντέχει η οθόνη να βγάλει περισσότερο χρώμα.

Για αποθήκευση και δημοσίευση φωτογραφιών στο internet, θα πρέπει πάλι να γυρίζεις σε sRGB καθώς ειναι το generic profile όλων των συσκευών. Αν δεν γίνει μετατροπή τα χρώματα θα φαίνονται λάθος. Άτονα, τα μπλέ πιο μώβ.

Αν κάνεις ακριβές εκτυπώσεις και συνεργάζεσαι με κάποιο φωτογραφείο που υποστηρίζει adobe RGB καλώς.. αν όχι το βρίσκω ψιλο άστοχο..

Περισσότερο ενδιαφέρον έχει ενα σωστα exposed και καλά καδραρισμένο καρέ, παρα ενα 10-15% πιο πιστό χρώμα σε ακριβή εκτύπωση.

εξάλλου η μαγεία κρύβεται και στο sRGB :)

sRGB = συμβατότητα

adobeRGB / pro photo RGB = περισσότερη χρωματική διαβάθμιση για εκτυπώσεις κυρίως, καθώς όπως είπα αν μοντάρεις για οθόνες μόνο το sRGB ειναι μονόδρομος.

Απάντηση σε συζήτηση

RSS

Χορηγοί

ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΣΕ
ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τηλ. 2321085880
PhotoSTAR.gr


ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ

Γυναικεία - Ανδρικά Υποδήματα

tsoumpas.gr

Γενέθλια

Δεν υπάρχουν γενέθλια σήμερα

© 2024   Created by G.D.Christoloukas.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης