"Φωτογραφικό Ταξίδι"

Ελληνική Λέσχη Φωτογραφίας

Ο Πλάτων Ριβέλλης, φωτογράφος, συγγραφέας και καθηγητής φωτογραφίας, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Όπως λέει ο ίδιος, η τέχνη δεν τον πολυ-απασχόλησε κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας. Ήταν όμως συνέχεια παρούσα. Αποφάσισε να ασχοληθεί με τη Νομική και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πολιτικές επιστήμες στο Παρίσι. Αφού γύρισε στην Αθήνα και ως επαγγελματίας δικηγόρος, μετά από κάποια χρόνια ενασχόλησης όμως, άρχισε να αμφιβάλει ο ίδιος για την ορθότητα των αποφάσεών του στο επαγγελματικό επίπεδο.Ήθελε να ασχοληθεί με κάτι το καλλιτεχνικό. Η επιθυμία αυτή προϋπήρξε της ιδέας της φωτογραφίας, την οποία αντιμετώπισε αρχικά ως η πιο προσιτή μορφή τέχνης, πέρα του ότι ο Ριβέλλης αγαπούσε ήδη τη φωτογραφία.Έμαθε φωτογραφία διαβάζοντας πολλά βιβλία, τεχνικά και θεωρητικά, και με ατελείωτα φιλμ προσωπικής πρακτικής εξάσκησης. Το 1983 βρέθηκε στην Αμερική όπου γνώρισε και μαθήτευσε δίπλα στον Garry Winogrand. Η επιρροή του Winogrand είναι εμφανής στις φωτογραφίες δρόμου του Ριβέλλη. Ο ίδιος όμως καταφέρνει να προσθέσει και μια εντελώς προσωπική πινελιά, όντας πιο σκοτεινός και ατμοσφαιρικός από το δασκαλό του:

Είναι σίγουρα όμως και πιο εσωστρεφής ως φωτογράφος, με τους ανθρώπους κυρίαρχο στοιχείο στο μεγάλο του θεματολόγιο:Άλλες φορές αστείος......και άλλες τρυφερός:Δεν είναι όμως μόνο οι άνθρωποι που κυριαρχούν ως θέμα. Τα τοπία είναι επίσης ένα σημαντικό μέρος του portfolio του Ριβέλλη. Όχι όμως σαν τα τοπία του Ansel Adams. Ο Ριβέλλης διαλέγει ένα πιο λιτό και απλό τρόπο καταγραφής. Πολύ αφαιρετικός, άψογος τεχνικά και πάντα καταφέρνει να σου τραβήξει την προσοχή:Το ανθρώπινο όμως στοιχείο είναι και το πιο δυνατό του:Σήμερα, ο Πλάτων Ριβέλλης περνά τον περισσότερο καιρό του στη Σύρο, όπου και έχει μεταφερθεί το κυριότερο μέρος του "Φωτογραφικού Κύκλου", ο οποίος συνεχίζει να λειτουργεί και στην Αθήνα.

Όλες οι φωτογραφίες είναι σκαναρισμένες από το βιβλίο του Π. Ριβέλλη "Άνω Τελεία", των εκδόσεων "Φωτοχώρος".

Για ένα πιο αναλυτικό και "λογοτεχνικού ύφους" βιογραφικό δείτε εδώ : http://www.photocircle.gr/Ekdoseis/ekdoseis%20arthra/ekdoseis_anwte...

πηγή : DPGR

Προβολές: 265

Χορηγοί

ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΣΕ
ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τηλ. 2321085880
PhotoSTAR.gr


ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ

Γυναικεία - Ανδρικά Υποδήματα

tsoumpas.gr

Γενέθλια

Σημερινά γενέθλια

© 2020   Created by Giorgos Tsoumpas Photography.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης