"Φωτογραφικό Ταξίδι"

Ελληνική Λέσχη Φωτογραφίας

Καλησπέρα σε όλους. Κατόπιν καταγγελιών μελών του PhotoGR διαπιστώσαμε πως οι διαχειρστές της σελίδας του facebook "ΟΙ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΑΣ" (http://www.facebook.com/photo.php?fbid=501983845715&set=a.44554...!/pages/OI-OMORPHIES-TES-ELLADAS-MAS/445418720715) συστηματικά κλέβουν φωτογραφίες από διάφορα sites και τις προσθέτουν στη σελίδα τους χωρίς καμία αναφορά στο φωτογράφο και την πηγή προέλευσης. Όχι μόνο δέχονται τα συγχαρητήρια (καθώς και τα likes και την επισκεψιμότητα) αλλά συχνά αλλάζουν τους τίτλους των φωτογραφιών και κάνουν και αφιερώσεις!
Από την έρευνα που κάναμε στισ πάνω απο 14.000 φωτογραφίες (!!!) διαπιστώσαμε πως έχει κλαπεί σημαντικός αριθμός φωτογραφιών από το Φωτογραφικό Ταξίδι και θεωρήσαμε πρέπον αν ενημερώσουμε.
Πέραν τριών δικών μου φωτό (Ελεφήνορας) εντόπισα αρκετες φωτό του ίδιου το Γ.Τσούμπα, καθώς και των Δ.Φιλελέ, Manos Spyridakis, Stelios Kritikakis, Elena Dimitraki, ifanik, Giorgos Natsis, Geps, P Chris, Chris Mathioudakis, Costas Anastopoulos, pantelis, N.Zanni, makithaca κ.α.

Ως PhotoGR κάναμε ήδη κάποιες κινήσεις (http://photogr.gr/forum/topic?id=220&p=3) αλλά πιστεύω πως πρέπει να έχουμε ένα κοινό μέτωπο απέναντι σε τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές.

                                                                                                      Χ.Παπαδόπουλος

Προβολές: 768

Απάντηση σε αυτό

Απαντήσεις σε αυτή τη συζήτηση

Δεν κριτικάρω τους δημιουργούς Χάρη, κάθε άλλο. Είναι λάθος να χρησιμοποιείς δουλειά κάποιου χωρίς καν να αναφέρεις το όνομά του, αυτό είναι σίγουρο. Είναι λάθος να χρησιμοποιείς δουλειά κάποιου χωρίς να τον ρωτήσεις. Όμως στην ψηφιακή εποχή υπάρχει ένα πρόβλημα. Ανεβάζω εγώ μια φωτογραφία κάπου... Της κάνω κι ένα tag και γράφω "ο φάρος της Πάτρας". Πας εσύ μετά και ψάχνεις στο google τη λέξη "Φάρος" στις εικόνες. Και σπάει ο διάβολος το ποδάρι του και η δική μου βγαίνει στις πρώτες 50 φωτογραφίες. Σου αρέσει, και λες, ωπ αυτή θα την βάλω εκεί. Δεν έχω εγώ φροντίσει να κατοχυρώσω δικαίωμα χρήσης, δεν αναφέρω το όνομά μου πουθενά, "εσύ" βαριέσαι ή δεν θες να ψάξεις και παραπάνω να βρεις ποιανού είναι η φωτογραφία, και την μοστράρεις φόρα παρτίδα στο site σου (το εσυ καταλαβαίνεις που απευθύνεται). Πες μου μετά εσύ, πώς θα έρθω εγώ να σου απαγορέψω να χρησιμοποιείς τη φωτογραφία που μόνος μου εκθέτω στο αχανές του διαδικτύου. Και που προφανώς δεν έχω από πριν φροντίσει να κατοχυρώσω (ως οφείλω) τα δικαιώματα χρήσης της. Εγώ αυτό λέω. Καλώς ή κακώς, το διαδίκτυο είναι ένας πολύ καλός -και δωρεάν κυρίως- χώρος προβολής του πνευματικού έργου, του λόγου κλπ κλπ κλπ. Μόνο που τελικά δεν είναι και τόσο δωρεάν. Γιατί αυτόματα, χάνεις τον έλεγχο του έργου σου. Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις που θα πέσει και ποιος θα το εκμεταλλευτεί. Κυνηγάμε ουσιαστικά φαντάσματα με το να προσπαθούμε να βρούμε κλέφτες των πνευματικών μας έργων από τη στιγμή που μόνοι μας τα εκθέτουμε στο "άντρο" της "μαύρης" αγοράς και της κλεπταποδοχής. Είναι το τίμημα που πληρώνουμε για να διαφημίσουμε τους εαυτούς μας. Δεν θες να μπεις σ' αυτό τον κίνδυνο; Είναι απλό. Κάνεις μια έκθεση με τυπωμένες φωτογραφίες και τελείωσε η υπόθεση. Μόνο που η έκθεση διαρκεί λίγο και κοστίζει πολύ. Ενώ στο internet μπορεί να υπάρχει για πάντα.
Κατ' εμέ, πολύ κακώς κάνατε που κυνηγήσατε αυτή την ομάδα, από τη στιγμή κυρίως που δεν φαίνεται να έβγαζαν και χρήματα από αυτή τη δουλειά. Συμφωνώ ότι έπρεπε να βάζουν τα ονόματα των δημιουργών (χωρίς όμως να είναι υποχρεωμένοι, έτσι τουλάχιστον φαίνεται από τα καταστατικά FB και λοιπών τέτοιων ιστοχώρων), αλλά σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορούσε κανείς ν' αξιώσει αποζημιώσεις από αυτούς τους τύπους γιατί είμαι σίγουρος ότι κανείς δεν έχει κάνει κατοχύρωση των δικαιωμάτων χρήσης του έργου του. Και πάλι όμως, όταν δέχεσαι τους όρους ανάρτησης φωτογραφιών σε έναν ιστοχώρο και παραχωρείς δικαίωμα χρήσης, το παιχνίδι τελειώνει εκεί.
Συνοψίζοντας να επαναλάβω πως αν πραγματικά μας νοιάζει η αποκλειστικότητα των έργων μας τότε το internet δεν είναι χώρος προβολής των.
Και κάτι τελευταίο για να χρησιμοποιήσω και μια έκφρασή σου. Δυστυχώς, δεν είναι σα να μπαίνουν στο σπίτι σου. Τουναντίον. Είναι σα να έχεις βγάλει τα πράγματά σου στο δρόμο και μάλιστα ούτε καν μπροστά στο σπίτι σου και να περιμένεις την άλλη μέρα να τα βρεις εκεί... Έλα όμως που η κοινωνία μας δεν είναι αγγελικά πλασμένη. Και είμαι σίγουρος ότι αν είχες κάτι πολύ ωραίο όλο και κάποιος περαστικός θα το έπαιρνε ;-)
Ok, καταλαβαίνω το σκεπτικό. Πάντως, αφενός υπάρχουν τρόποι κατοχύρωσεις και στο internet (εμείς π.χ. συνεργαζόμαστε με την Copyrightsworld) αφετέρου, σύμφωνα με το νόμο "Ο δημιουργός αποκτά τις εξουσίες πάνω στο έργο του πρωτογενώς, με τη δημιουργία του έργου και χωρίς άλλες διατυπώσεις, η δε προστασία είναι ανεξάρτητη από την αξία του έργου." Οπότε το δικαίωμα κατοχυρώνεται με τη δημιουργία, απλώς πρέπει να φροντίζουμε να είμαστε σε θέση να αποδείξουμε την πατρότητα όπως λες κι εσύ.
Κιεμένα μ'αρέσει νά βλέπω,αλλά δέν θά μέ χάλαγε καθόλου αν έβλεπα καί τ'όνομα τού δημιουργού....


Γιάννης Μητρόπουλος είπε:
Συμφονώ μαζί σου!
Από την άλλη όμως, μου αρέσει πολύ να βλέπω ανάλογες φώτο, στο FB αλλά και διάφορες άλλες ωραίες, αλλά, αν είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα, έχουν απόλυτο δίκιο οι φωτογράφοι!
Αγαπητοί μου φίλοι! Νομίζω ότι το θέμα πρέπει να θεωρηθεί προσωρινά λήξαν, διότι η σχετική σελίδα απ' ότι είδα έχει αποσυρθεί. Προσωρινή; ανακωχή λοιπόν! Πάντως το δικό μου όνομα δεν το είχαν σβήσει από την φωτογραφία...
Η σελίδα λειτουργεί κανονικά και συνεχίζει την ίδια απαράδεκτη πρακτική! Απλώς διεγράφησαν μερικές εκατοντάδες φωτογραφιών για τις οποίες έγινε αναφορά. Αρκετές χιλιάδες είναι ακόμα εκεί...
http://www.facebook.com/pages/OI-OMORPHIES-TES-ELLADAS-MAS/44541872...


ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΤΣΑΚΗΣ Η"ΑΓΡΙΜΙ είπε:
Να πάρουν θέση για αυτό η διαχειριστές μας. Αυτή που έδωσαν το ok για να κατεβουν η φωτογραφίες μας

Γιώργο δε νομίζω πως έδωσε κανένας άδεια για κάτι τέτοιο.
Είσαι πολύ φουριόζος στα σχόλια σου Γιώργο Σατσάκη.Πρίν γράψεις αυτό ή πρίν στείλεις σε εμένα ΙΜ μήνυμα στό Facebook,επιρίχνοντας μου σε εμένα προσωπικά την ευθύνη και μόνο,θα έπρεπε να είχες διαβάσει όλα τα σχόλια πού έχουν γραφεί,στην συγκεκριμένη συζήτηση.Δεν το έπραξες όμως και προτίμησες να λειτουργήσεις φουριόζικα επάνω στόν θυμό σου.Σε ενημερώνω λοιπόν,ότι έχω τοποθετηθεί,καθώς και οι διαχειριστές σε προηγούμενα σχόλια μας και σωστό θα είναι εκ μέρους σου,να ανατρέξεις να ενημερωθείς,διαβάζοντας τα.
Σε ενημερώνω ακόμη,ότι στό δίκτυο μας,και εσύ και οποιαδήποτε άλλο μέλος,δύναστε να αναρτάτε φωτογραφία,πού θα είναι ορατή μόνον σε εσάς ή στούς φίλους σας ή μόνον στα μέλη και κανείς άλλος(επισκέπτης).

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΤΣΑΚΗΣ Η"ΑΓΡΙΜΙ είπε:
Να πάρουν θέση για αυτό η διαχειριστές μας. Αυτή που έδωσαν το ok για να κατεβουν η φωτογραφίες μας
ΛΥΠΟΥΜΑΙ-ΛΥΠΟΥΜΑΙ-ΛΥΠΟΥΜΑΙ!
ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟ ΚΩΔΙΚΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
Στην Κρήτη,λέμε....μιά παροιμία "Και βρεγμένος και Δαρμένος".
Ε,όχι,Κύριοι,εγώ μπορεί να είμαι βρεγμένος αλλά δαρμένος ποτέ!

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΕΔΩ.
Από εκεί και μετά,σε όποιον θέλει μένει στό site,όποιος θέλει φεύγει τώρα.
Εγώ κατηγορούμενος δεν θα είμαι,ύβρεις και συκοφαντίες δεν δέχομαι,χωροφύλακας πού υπάρχουν φωτογραφίες μελών ή ποιός τίς έκλεψε,δεν δύναμαι να είμαι.

ΤΕΛΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ
Ε,τώρα,διαβάστε και την απάντηση τού δημιουργού της συγκεκριμένης σελίδας στόν Χάρη Παπαδόπουλο τού PhotoGR

Εδώ η απάντηση στην επιστολή μας:

ΚALHMERA SAS EIMAI O DIMIOURGOS THS SELIDAS (OI OMORFIES THS ELLADAS MAS ) ARGHSA NA SAS APANTISW GIATI EIXA PROSOPIKA PROBLHMATA ME THN YGEIA TOY PATERA MOU KAI DEN ANOIXA KATHOLOU TO EMAIL. H WRA EINAI 4 .15 XHMEROMATA TIS PROIGOUMENES WRES KATHISA KAI DIABASA TIS ANAFORES SAS STOU KURIOU TZOUMPA TO SITE KAI STO FOTO .GR
KANAME LATH TO XERW EPREPE NA ZHTHSW THN ADEIA SAS KAI THN ADEIA TWN FWTOGRAFWN OTAN KATALABA OTI KANAME LATHOS EIPA STO KURIO TSOUMPA OTI THA BAZOUME TA ONOMATA TWN FWTOGRAFWN . H SELIDA MAS EXEI 5 DIAXEIRISTES APO DIAFORA MERH THS ELLADOS PRAGMA POU SYMAINEI DEN MPORW NA TOUS KOUMANTARW TI BAZOUNE STH SELIDA TOUS EXW PEI NA BAZOUNE ONOMATA KAMIA FORA TO XENANE BAZW KAI TON EAUTO MOY MESA KAI BLEPOUME AMESWS STH SELIDA NA MAS EPITITHONTE KAI ME TO DIKIO TOUS KAI GW AUTO THA EKANA !!!
ZHTW THN ADEIA SAS FISIKA AMA APOFASISETE NA BAZOUME TIS AXIOLOGES FWTOGRAFIES SAS ME TO ONOMA TO FWTOGRAFOU FISIKA . THN SELIDA THN EKLEISA SHMERA TO BRADU GIA NA MILISW STIS DIAXEIRISTRIES GIA TO THEMA SAS
TELOS THELW NA PW OTI MAS APOKALESATE KLEFTES DE PEIRAZEI KAKIES DE KRATAME EXETE DIKIO . KLEFTHS DEN EIMAI .(MILAW GIA MENA ) EIMAI EKPAIDEUTIKOS STO EPAGGELMA KAI MALISTA TA 10 XRONIA DIDAKSA STH SELETE STO MAROUSI MAZI ME TON EKLEKTO SYNADELFO BASILH PRWTOPAPA POU EINAI KAI SUNADELFOS SAS FOTOGRAFOS SAS . KAI TELOS SUXARITIRIA SE OLOUS SAS GIA TH KALH DOULEIA POU KANETE . PERIMENW APANTHSH SAS GIA THN ADEIA SAS NA BAZOUME TIS FWTOGRAFIES SAS STH SELIDA MAS MAZI ME TA ONOMATA TWN FWTOGRAFWN .

EK MEROUS THS OMADAS SAS ZHTAME 13.000 FORES SUGGNWMH WSES FWTOGRAFIES EXOYME ANEBASEI STH SELIDA GIA NA THAUMAZOUME AUTH TH LAVOMENH XWRA POU LEGETAI ELLADA KAI THN AGAPAME OLOI MAS


O DHMIOURGOS APO TIS OMORFIES THS ELLADAS
Γιώργο μιας κι επιτίθεσαι στους διαχειριστές θα απαντήσω κι εγώ από μεριάς μου επαναλαμβάνοντας αυτό που έχω γράψει νωρίτερα και που προφανώς δεν έχεις διαβάσει: Εκθέτεις μόνος σου, ιδία βουλήσει τις φωτογραφίες σου στο internet. Έχεις κατοχυρώσει τα δικαιώματα χρήσης των φωτογραφιών σου; Έχεις εξασφαλίσει ότι κανείς άλλος δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τις φωτογραφίες σου; Έχεις "κλείσει" τις φωτογραφίες σου εδώ μέσα ώστε κανείς να μην μπορεί να τις δει;
Εάν οι απαντήσεις και στις τρεις ερωτήσεις είναι "όχι" πώς απαιτείς να λογοδοτήσει η διαχείριση για το γεγονός ότι ο οποιοσδήποτε χ,ψ πήρε τις φωτογραφίες από εδώ και τις έβαλε κάπου αλλού;
Εάν δεν θες να σου "κλέβουν" τις φωτογραφίες από το διαδίκτυο, συγνώμη που θα είμαι σκληρός, μην τις εκθέτεις στο διαδίκτυο. Δεν είναι δυνατόν να βγάζουμε όπως είπα και στον Χάρη τα πράγματά μας στην πλατεία και να περιμένουμε την άλλη μέρα να τα δούμε εκεί, χωρίς μάλιστα να έχουμε φροντίσει για την αστυνόμευσή τους. Θέλεις να εκθέσεις τη δουλειά σου με ασφάλεια; Τύπωσε 200 φωτογραφίες σου και κάνε μια ωραιότατη έκθεση σε gallery για να πουλήσεις κιόλας τη δουλειά σου. Σίγουρα θα κοστίσει πολύ παραπάνω αλλά από την άλλη θα είσαι σίγουρος.
Να πω δε πως με κανενός διαχειριστή τη συναίνεση δεν ελήφθησαν φωτογραφίες από εδώ μέσα.
Να επαναλάβω δε πως αν εκθέτεις τις φωτογραφίες σου και αλλού, φρόντισε να μάθεις τους όρους με τους οποίους αναρτάς κι εκθέτεις τις φωτογραφίες σου. Τα forums που δίνουν τσάμπα υπηρεσίες σε "κλέβουν" από αλλού, αυτό είναι δεδομένο.
Εγώ προσωπικά, έχω απαλλαγεί από το άγχος της "κλοπής" της δουλειάς μου. Βγάζω φωτογραφίες γιατί γουστάρω, όχι για να βγάλω χρήματα. Στο εν λόγω group του fb έχουν ανέβει 8 φωτογραφίες μου, όλες εκ των οποίων φέρουν το όνομά μου. Να είναι καλά οι άνθρωποι που διαφημίζουν τη δουλειά μου, που έκριναν ότι οι φωτογραφίες μου ήσαν όμορφες. Ούτε που ασχολήθηκα μαζί τους. Γνωρίζω ότι από τη στιγμή που εκθέτω τη δουλειά μου στο internet αυτά θα γίνονται. Ούτε μπορώ να αναλώσω τη μέρα μου στο να ψάχνω ποιος ή πού βρίσκεται μια φωτογραφία μου, ούτε και θέλω στο κάτω κάτω της γραφής. Έχω πολύ πιο σπουδαία πράγματα να ασχοληθώ στη μέρα μου.
Υ.γ.: Το "εσυ" δεν αναφέρεται μόνο σε σένα Γιώργο (Σατσάκη). Δεν σου "επιτίθεμαι" προσωπικά, μην παρεξηγηθώ...
Να συμπληρώσω, αν και είναι γνωστό τοις πάσι, πως ο Γ.Τσούμπας ουδέποτε έδωσε καμία άδεια και πως ενεργούμε με πλήρη σύμπνοια μιας και δεν είναι πρόβλημα ενός ή δύο site.

Η πρώτη απάντηση του δημιουργού ήταν αυτή που ανέφερε ο Γ.Τσούμπας, αλλά όχι μόνο δεν κατέβασε όλες τις κλεμμένες φωτό αλλά συνεχίζουν την ίδια απαράδεκτη τακτική και ακολούθησαν άλλες επιστολές με πολύ περισσότερο επιθετικό παρά απολογητικό ύφος, του τύπου "διαφήμιση σας κάνουμε και να μή μιλάτε κιόλας" ή "θα δώσω το όνομά σου σε 30.000 μέλη αν συνεχίσεις τις αναφορές".

Επειδή και τα δικαιώματα των φωτογραφιών μου θεωρώ ότι είναι κατοχυρωμένα και επειδή δεν θέλω την "τσάμπα διαφήμιση" που μου προσφέρει μία σελίδα χαμηλής αισθητικής που συστηματικά και εν γνώση τις κλέβει φωτογραφίες πολλών δημιουργών, ερασιτεχνών και επαγγελματιών, προσωπικά δεν προτίθεμαι να σταματήσω τις ενέργειές μου έως ότου σταματήσουν. Δεν σκοπεύω να κάνω σταυροφορία αλλά θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα έως ότου πάψει η κοροϊδία.
καλημερα και απο εμενα ερχομαι να πω οτι απο χθες που το εμαθα καθησα και ειδα πολλες φωτο μου εκει μεσα και σε μια απο αυτες μια 'κυρια' λεει οτι την τραβηξε αυτη τι να πει κανεις??? το μονο που καταφερα ηταν να με πιασουν τα νευρα μου και οσο τις κοιταζα να βλεπω και αλλες φωτο δικο μου ανθρωπων κριμα !!!

Απάντηση σε συζήτηση

RSS

Χορηγοί

ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΣΕ
ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τηλ. 2321085880
PhotoSTAR.gr


ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ

Γυναικεία - Ανδρικά Υποδήματα

tsoumpas.gr

Γενέθλια

Δεν υπάρχουν γενέθλια σήμερα

© 2020   Created by Giorgos Tsoumpas Photography.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης