"Φωτογραφικό Ταξίδι"

Ελληνική Λέσχη Φωτογραφίας

Έλλειψη ευκρίνειας φωτογραφιών σε Ning πλατφόρμες / Λύση με έξυπνο Resize / Σμίκρυνση.

Μετά από παράκληση αρκετών νέων φίλων της φωτογραφίας σας παρουσιάζουμε έναν απλό τρόπο για να μειώνετε τα μεγέθη των φωτογραφιών σας.

Πριν από αυτό ας αναφέρουμε λίγα λόγια για τη σμίκρινση/συμπίεση.

Για ποίο λόγο είναι απαραίτητη η σμίκρυνση;
Οι φωτογραφίες που αντιγράφετε από τη κάρτα μνήμης στον υπολογιστή έχουν συνήθως μεγάλο μέγεθος σε διαστάσεις αλλά και σε χωρητικότητα, με αποτέλεσμα να είναι χρήσιμες για εκτυπώσεις αλλά όχι τόσο για θεάσεις στο internet.

Γιατί το internet μας "περιορίζει";
Ο λόγος είναι απλός. Το internet για να είναι ευκίνητο, χρειάζεται δεδομένα με μικρό όγκο, θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει ιστοσελίδες με αρκετά γραφικά και διαφημίσεις να εμφανίζονται πιο αργά στην οθόνη σας σε σύγκριση με εκείνες που έχουν λιγότερα γραφικά.

Με τη λογική ότι μέσα από τη σύνδεση σας στο internet, περνάει περιορισμένος αριθμός πληροφοριών (bits), συνεπάγεται ότι ο μεγάλος όγκος είναι και ο μεγαλύτερος εχθρός της ταχύτητας.

Εν κατακλείδι: μια μικρή φωτογραφία σε μέγεθος εξυπηρετεί:
- Πιο γρήγορες θεάσεις στους θεατές αυτής.
- Αποφυγή διενέξεων ή και απαγορεύσεων από τον ιστοχώρο που τις φιλοξενεί καθώς αρκετοί χώροι (ιστοσελίδες) έχουν περιορισμούς στα μεγέθη των φωτογραφιών για λόγους που προαναφέρθηκαν.
- Σεβασμό στους χώρους φιλοξενίας φωτογραφιών αλλά και στους θεατές καθώς όσο μικρότερη η εικόνα σε μέγεθος τόσο γρηγορότερη η εμφάνιση αυτής στον θεατή όπως προαναφέραμε.

Αλλοιώνονται οι φωτογραφίες ως προς την ευκρίνεια τους με τη σμίκρυνση;
Ως γνωστόν οι φωτογραφίες περιέχουν pixels, (κουκίδες) που γεμίζουν το 100% στους 2 άξονες X και Υ.

Εδώ υπάρχουν 2 παράμετροι που μπορούν να μειώσουν το μέγεθος μιας εικόνας σε διαστάσεις αλλά και σε όγκο (mb/kb) χωρίς να αλλοιωθεί στο παραμικρό η ευκρίνεια της.

1ον: το resize (αλλαγή διαστάσεων) φωτογραφίας, έχει να κάνει με την αναπαράσταση της εικόνας μας σε μικρότερο αριθμό pixels.

2ον: η συμπίεση της εικόνας ή αλλιώς η συμπίεση των pixels που περιέχει η εικόνα μας.

Οι περισσότερες πλατφόρμες / ιστοσελίδες, που παρουσιάζουν φωτοτογραφίες, τις παρουσιάζουν σε συγκεκριμένες διαστάσεις pixels.

Το facebook για παράδειγμα θέλει την μέγιστη πλευρά (οριζόντια ή κάθετη) να είναι 604px, άρα μια φωτογραφία των 1000 pixels, θα γίνει resize στα 604px αναγκαστικά.

Οι πλατφόρμες Ning όπως το Φωτογραφικό Ταξίδι κάνουν resize στις φωτογραφίες σας σε 737px το μέγιστο στις οριζόντιες φωτογραφίες και 600px στις κάθετες.

Σημαντικό!!!
θα έχετε παρατηρήσει πάρα πολλές φορές οι φωτογραφίες σας να είναι θαμπές όταν παρουσιάζονται με αποτέλεσμα να χρειάζεται οι χρήστες να πατούν επάνω τους για να δουν το αρχικό (καθαρό) μέγεθος.
κάνοντας resize λοιπόν σε 737px ή σε 600px λύνεται αυτό το πρόβλημα αυτόματα!


Η συμπίεση jpeg που είναι η πιο γνωστή και φιλική για το internet, έχει να κάνει με την ταύτιση των γειτονικών pixels μιας φωτογραφίας μειώνοντας την ποιότητα της ανάλογα με το ποσοστό συμπίεσης.
Εικόνες που έχουν μαλακές υφές, (πχ ήρεμη θάλασσα ή ουρανό) και λίγες γραμμές στο θέμα τους συμπιέζονται περισσότερο σε σημείο η συμπίεση να μην είναι καν ορατή.

Εικόνες που περιέχουν πάρα πολύ λεπτομέρεια, όπως ένα ψηφιδωτό ή ένα ύφασμα με ραφές, συμπιέζονται δύσκολα καθώς τα γειτονικά pixels δεν είναι ίδια, με αποτέλεσμα να συμπιέζονται δυσκολότερα και να απαιτούν περισσότερο μέγεθος ώστε η ποιότητα τους να είναι υψηλή στο μάτι του θεατή.

Τα όρια που θέτει το Φωτογραφικό Ταξίδι είναι 600kb μέγιστο μέγεθος ανεξαρτήτου διαστάσεων σε pixels και 1000kb μέγεθος σε πανοραμικές φωτογραφίες πάλι ανεξαρτήτου διαστάσεως.

Τα όρια αυτά είναι υπεραρκετά στο πλήθος των περιπτώσεων για την πιστή απόδοση της φωτογραφίας σας ανεξαρτήτου θέματος.

Με λίγα λόγια μια φωτογραφία διαστάσεων 737px σπάνια να ξεπερνά τα 600kb σε μέγεθος και αν τα ξεπερνά, με λίγη συμπίεση παραπάνω κατά 10-15% δεν αλλοιώνει την ποιότητα της ούτε κατά 5-10% πράγμα που στις περισσότερες φορές δεν είναι καν ορατό!


Πως όμως μπορούμε να μικρύνουμε μια φωτογραφία σε διαστάσεις pixels αλλά και σε μέγεθος (συμπίεση)
Είναι εύκολο;

Υπάρχει πληθώρα προγραμμάτων στο internet, καθώς και sites που αναλαμβάνουν αυτή τη διαδικασία online με μοναδικό πρόβλημα αν η φωτογραφία σας είναι αρκετά μεγάλη σε όγκο, να καθυστερεί να σταλθεί για συμπίεση.

Μετά από λίγη ερεύνα στο internet, κατέληξα ότι ο πιο εύκολος τρόπος για να κάνει resize + compress είναι με το πρόγραμμα VSO Image Resizer που μπορεί να το κατεβάσει από εδώ.

Και φυσικά το πώς δουλεύει θα το δείτε πανεύκολα εδώ.

Καλές συμπιέσεις ;)

Προβολές: 380

Απάντηση σε αυτό

Απαντήσεις σε αυτή τη συζήτηση

Α μπραβο! Και μολις τωρα κοιταζα να βρω στο site τις διαστασεις που πρεπει να ανεβαζω τις φωτο για να δειχνουν σωστα.
Ευχαριστω Στελιο.
Μόνο που χάνονται τελείως τα exif των φωτογραφιών.
Μήπως υπάρχει τρόπος να σώζονται;
υπάρχει.

οταν βαζεις προφίλ 800χ600 πχ. πατα απο κάτω που λεει >> more... ή >> περισσότερα...
μετά πήγαινε στην 3η καρτέλα (διάφορα) misc
και τσέκαρε την 2η επιλογή για τα EXIF
μετά πάτα τη δισκέτα στο πανω μέρος δεξιά και εισαι οκ ωστε να μη χρειάζεται να κανεις αυτη τη διαδικασία κάθε φορά.

its working, i've tested it.
Σε ευχαριστώ, θα το δοκιμάσω.
Επίσης άριστο αλλά όχι δωρεάν είναι το Advanced JPEG Compressor. Κατάφερα να στείλω φωτογραφία 12 mpixels σε 300 kb χωρίς ευδιάκριτη απώλεια. Μείνανε κάγκελο όσοι την πηραν αλλά και εγώ που τους την έστειλα!
Eγώ τις κάνω επεξεργασία στον Υπολογιστή με το πρόγραμα που υπάρχει εγκατεστημένο. Και μετά τις ανεβάζω όπου θέλω. Βολεύει και εμένα στην αναζήτηση αν είναι μικρότερες η φώτο διότι αργούν να εμφανιστούν αν είναι μεγάλες.
VSO για mac υπαρχει?
Vso resizer για mac δεν υπάρχει :(

Ρίξε μια ματιά ομως εδώ

στη μεση της σελίδας εχει μερικά batch resizers για mac.
Τωρα ποσο ευχρηστα ειναι και πόσο αποτελεσματικά, δεν εχω mac να τα δοκιμάσω :(

Απάντηση σε συζήτηση

RSS

Χορηγοί

ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΣΕ
ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τηλ. 2321085880
PhotoSTAR.gr


ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ

Γυναικεία - Ανδρικά Υποδήματα

tsoumpas.gr

Γενέθλια

Δεν υπάρχουν γενέθλια σήμερα

© 2022   Created by Giorgos Tsoumpas Photography.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης