"Φωτογραφικό Ταξίδι"

Ελληνική Λέσχη Φωτογραφίας

Εδώ μπορούμε να καταχωρούμε,στοιχεία και τίτλους διαφόρων φωτογραφικών περιοδικών και βιβλίων πού γνωρίζουμε.ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

1. ΑντιΛήψεις www.antilipseis.gr/teyxi.html
2.Ήχος και Εικόνα www.hxos.gr/show_cat.php
3. Φωτογράφος www.photo.gr/main.php?main=yes
4. Foto @rt www.fotoartmagazine.gr/
5. photo-book www.photo-book.gr/
6. Φωτογραφικό Είδωλο www.photoeidolo.gr
7. Digital Camera (νέο περιοδικό και πολύ καλό!!!)

ΒΙΒΛΙΑ

1. Φωτογραφία. Ψηφιακή φωτογραφία. Ριβέλλης Πλάτων, Λυκάκης Μάνος.

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε όποιον θέλει να μάθει τη βασική τεχνική της φωτογραφίας, ή να συστηματοποιήσει όσα ξέρει γι' αυτήν. Καλύπτονται όλα τα βασικά κεφάλαια της αναλογικής και ψηφιακής τεχνολογίας. Αναλύονται όλα τα θέματα που αφορούν τη διαδικασία των φωτογραφικών λήψεων (μηχανές, φακοί, φιλμ, φωτόμετρα, έκθεση στο φως, τεχνητός φωτισμός, ηλεκτρονικά φλας, θεωρία χρωμάτων, φίλτρα). Περιγράφεται λεπτομερώς όλη η διαδικασία εμφάνισης και εκτύπωσης (οργάνωση και εξοπλισμός σκοτεινού θαλάμου, χημικά, εμφάνιση φιλμ, εμφάνιση και εκτύπωση χαρτιών, έγχρωμη εμφάνιση). Αναφέρονται όλες οι ιδιαιτερότητες της ψηφιακής φωτογραφίας και οι διαφορές της από την αναλογική, ενώ περιγράφονται όλες οι βασικές και απαραίτητες γνώσεις γύρω από το πρόγραμμα επεξεργασία Adobe Photoshop.

2. Mυστήρια και Θαύματα.- H Φωτογραφία πέρα από την αναπαράσταση
2005. Επιμέλεια: Θανάσης Mουτσόπουλος
(κατάλογος Φωτοσυγκυρία 2005, ελληνικά)

3. Εισαγωγή στην Καλλιτεχνική Φωτογραφία Πλάτων Ριβέλλης
Εκδόσεις: Φωτοχώρος

4. ΥΠΕΡΥΘΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ - ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
Εκδόσεις "ΙΩΝ"
Ο Αριστείδης Κοντογεώργης γεννήθηκε στην Τήνο το 1960. Σπούδασε ατην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Northen Illinois University στις ΗΠΑ όπου και απέκτησε πτυχία: Καλών Τεχνών, Ιστορίας της Τέχνης και Πολιτικών Επιστημών. Έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες ατομικές εκθέσεις καλλιτεχνικής φωτογραφίας και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας και γλυπτικής. Από το 1989 διδάσκει στην Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ.
Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος από το 1985 καθώς και της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρίας.
Τα περιέχομενα του βιβλίου αυτού είναι
ΕΙΣΑΓΩΓΗ.
ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ ΥΠΕΡΥΘΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ. Θεωρία. Είδη φιλμ. Αποθήκευση. Τοποθέτηση στη φωτογραφική μηχανή. Φωτογραφικές μηχανές. Φακοί. Εστίαση. Φίλτρα. Ευαισθησία του φιλμ. Έκθεση. Εμφάνιση. Εκτύπωση. Τονισμός.
ΕΓΧΡΩΜΗ ΥΠΕΡΥΘΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ.
Θεωρία. Είδη φιλμ. Αποθήκευση. Τοποθέτηση στη φωτογραφική μηχανή. Φωτογραφικές μηχανές. Φακοί-Εστίαση. Φίλτρα. Ευαισθησία φιλμ. Έκθεση. Εμφάνιση. Εκτύπωση.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗΣ ΜΕ ΥΠΕΡΥΘΡΑ ΦΙΛΜ.
Νυχτερινή φωτογραφία-Φωτιστικές πηγές. Αεροφωτογραφία. Υπέρυθρη φωτογραφία φθορισμού. Θερμική καταγραφή. Μακροφωτογραφία. Μικροφωτογραφία. Ψηφιακή υπέρυθρη φωτογραφία.
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΥΘΡΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Εφαρμογές στις καλές τέχνες. Αεροφωτογραφία. Εφαρμογές στις επιστήμες. Νυχτερινή φωτογραφία.

5. ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - MCCABE A. ROBERT
Κοιτάξτε τις φωτογραφίες του Παρισιού, και σκεφτείτε τον Cartier-Bresson ή τις μεγάλες καρτ ποστάλ του Υβόν. Κοιτάξτε όλες του τις φωτογραφίες της Ελλάδας. Διδάχτηκε μήπως από τον Κωνσταντίνο Μάνο; Όχι, αυτές οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν σχεδόν δέκα χρόνια πριν από το εξαιρετικό Greek Portfolio του Κωνσταντίνου Μάνου. Την Αμερική τη φωτογραφίζει πριν από τον Robert Frank. Και ούτω καθεξής. Ο Robert Mc Cabe, για λόγους που δεν καταλαβαίνω πλήρως, μας έχει δώσει ένα θησαυρό εικόνων, που η καθεμιά τους είναι μια βαθιά ανταμοιβή. (James L. Mairs, Μάιος 2007)

6. Λεωνίδας Παπάζογλου, Φωτογραφικά Πορτραίτα
Φωτογραφικά Πορτραίτα από την Kαστοριά και την περιοχή της κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Aγώνα
Συλλογή Γ. Γκολομπία
Kατάλογος Έκθεσης,Δίγλωσσος Eλληνικά-Aγγλικά

7. Mατιές στην Πόλη. Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης στον 20ο αιώνα
2005. Επιμέλεια: Στέργιος Kαράβατος
(κατάλογος έκθεσης, ελληνικά / αγγλικές λεζάντες)

8. Δημήτρης Λέτσιος. Oδοιπορία στο φως και τη σκιά της Ελλάδας
2005. Eπιμέλεια: Hρακλής Παπαϊωάννου
(Mονογραφία, ελληνικά)

9. Σ.Β. ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ - ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Κείμενα: Δημήτρης Μπίρης, Σ.Β. Σκοπελίτης, Γιάννης Τσαρούχης

Ο Στέλιος Σκοπελίτης με την έμψυχη φωτογραφία του καταγράφει, χωρίς να εξωραϊζει, την αρχιτεκτονική ιστορία της Αθήνας και του Πειραιά σ' έναν κόσμο σε άσπρο και μαύρο όπου το φως συνομιλεί με τη σκιά

10. Ο ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Τιμή στο GreekBooks: 31,50 ευρώ.
Συγγραφέας: ΦΡΗΜΑΝ ΜΑΙΚΛ
Εκδόσεις: ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ
Περιγραφή: Μάθετε τα πάντα για την ψηφιακή φωτογραφία και αξιοποιήστε στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρει! Το βιβλίο αυτό σάς εξασφαλίζει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του θέματος, που δεν αφήνει καμία πτυχή του ασχολίαστη. Είτε κάνετε τα πρώτα σας βήματα στο χώρο της ψηφιακής φωτογραφίας είτε θέλετε να εμπλουτίσετε τις γνώσεις που ήδη έχετε πάνω στο αντικείμενο, ο συγκεκριμένος οδηγός θα αποτελέσει πολύτιμο βοήθημα. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός πως το βιβλίο αναφέρεται τόσο στις ίδιες τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και τα χαρακτηριστικά τους, όσο και στις διάφορες τεχνικές λήψης φωτογραφιών, αλλά και στην επεξεργασία εικόνων με υπολογιστή.
Αναλυτικότερα, η θεματολογία του βιβλίου καλύπτει και τα εξής:
-Εξοπλισμός
-Φωτογραφικές μηχανές
-Υπολογιστές
-Περιφερειακά (σαρωτές και εκτυπωτές)
-Τεχνικές φωτογράφησης για επαγγελματικής ποιότητας λήψεις
-Χρήση προγραμμάτων, εργαλείων και τεχνικών επεξεργασίας εικόνας

Επίσης το βιβλίο περιλαμβάνει:
-600 και πλέον έγχρωμες φωτογραφίες και εικόνες
Ένα πολύ χρήσιμο γλωσσάρι
-Ένα πλήρες ευρετήριο για γρήγορη αναφορά

Χρονολογία Εκδοσης: 2006
Σελίδες: 224

11. Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Μια νέα έκδοση κυκλοφόρησε από το περιοδικό Φωτογραφικό Είδωλο.
Ένα σύγχρονο βιβλίο, που έχει σκοπό να καλύψει με την μεγαλύτερη δυνατή πληρότητα τις ανάγκες ενός ερασιτέχνη ή σπουδαστή ή επαγγελματία φωτογράφου. Η φωτογραφία αντιμετωπίζεται μικτά (ψηφιακή και αναλογική μαζί), όπως άλλωστε είναι η σημερινή μορφή της. Στην ύλη του περιλαμβάνονται: Οι οριοθετήσεις, για την καλύτερη κατανόηση του περιεχομένου, ο εξοπλισμός που χρειαζόμαστε, η λήψη, στην οποία δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην φωτομέτρηση, που αποτελεί και τον σημαντικότερο παράγοντά της, ο σκοτεινός θάλαμος (ασπρόμαυρος και έγχρωμος),που παραμένει μια βασική υποχρεωτική δραστηριότητα για όσους θέλουν «φωτογραφική ταυτότητα», ο φωτισμός, που οι περισσότεροι παραμελούν, παρά την σπουδαιότητά του και τέλος η ψηφιακή επεξεργασία, δοσμένη στα μέτρα της φωτογραφίας, με τέτοιο τρόπο, που να αφορά παράλληλα τον αρχάριο, αλλά και τον «ψαγμένο» φωτογράφο.

Το βιβλίο θα διατίθεται στα περίπτερα και στα πρακτορεία εφημερίδων και περιοδικών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, το διάστημα 11 Μαΐου ως 20 Αυγούστου και στην υπόλοιπη χώρα από 22 Αυγούστου ως 10 Δεκεμβρίου. Επίσης θα βρίσκεται σε βιβλιοπωλεία, σε φωτογραφικά καταστήματα και φυσικά στα γραφεία του περιοδικού:

Nαυμ. Έλλης 4, 54625 Λαδάδικα - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310 638447

12. Η ΦΥΣΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση
Τού Γιώργου Κατσαδωράκη

13. ΜΑΓΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ-MAGICAL GREECE
Του συντοπίτη μου Ηρακλειώτη φωτογράφου Ανδρέα Σμαραγδή
«Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει», έγραφε ο Νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης. Οι φωτογραφίες του Ανδρέα Σμαραγδή λειτουργούν ως βάλσαμο για την πληγή αυτή, διαφυλάσσοντας την εικόνα ενός αγαπημένου τοπίου και δίνοντας μια γεύση αυτού που ο φωτογράφος αποκαλεί «μαγεία ενός μέρους». Επομένως, το παρόν βιβλίο αποτελεί μια ερωτοτροπία που σκοπός της είναι να προσκαλέσει τον αναγνώστη σε μια περιήγηση στις σελίδες του, αλλά και σε ένα ριψοκίνδυνο ταξίδι σε χώματα θαυματουργά, καθώς και στην αναψηλάφηση των δικών του λαβωματιών από τον έρωτά του για την Ελλάδα

Εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ Α.Ε (Σας το συνιστώ.Εξαιρετικό!!!)

14. ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Του Κώστα Βιδάκη και Νίκου Πέτρου
Εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ

Προβολές: 1202

Απάντηση σε αυτό

Απαντήσεις σε αυτή τη συζήτηση

σχετικά με το νούμερο 11 έχει βγει νεότερη έκδοση που κατεβαίνει σε μορφή pdf

από εδώ
Σε ευχαριστούμε Φίλε μου Αχιλλέα!!!!

Αχιλλέας Γιαννόπουλος είπε:
Να προσθέσω μερικά πολύ αξιόλογα συγγράματα ξενόγλωσα:
1. Understanding Exposure, του Bryan Peterson
2. The Digital Photography Book vol1, vol2, vol3 του Scott Kelby
3. Το Βιβλίο του Φωτογράφου, του Hedgecoe, στα ελληνικά...

Τα τρία βιβλία του Kelby, απευθύνονται σε φωτογράφους ερασιτέχνες, που ασχολούνται με την ψηφιακή φωτογραφία και θέλουν ένα πρακτικό manual για να μάθουν να βγάζουν καλύτερες φωτογραφίες...

"Το Άγιο Όρος μέσα από το Φακό του Γιώργου Μουσικίδη

O Γιώργος Μουσικίδης άσκησε επί δεκαετίες το επάγγελμα του φωτογράφου έχοντας ως σχεδόν αποκλειστικό αντικείμενο τη δουλειά στο εργαστήριο και συγκεκριμένα τη λήψη και την επεξεργασία φωτογραφιών επιστημονικού χαρακτήρα. Θα μπορούσε να πει κανείς πως το μεγαλύτερο μέρος των φωτογραφιών που χρησιμοποιήθηκαν στα αρχεία, στις δημοσιεύσεις και στις ανακοινώσεις των γιατρών, των αρχαιολόγων και των αρχιτεκτόνων στις πανεπιστημιακές σχολές, στα μουσεία και στις εφορείες αρχαιοτήτων ολόκληρου του βορειοελλαδικού χώρου έχει περάσει από τα χέρια του. Αλλά και για όσους υπήρξαμε φοιτητές της αρχιτεκτονικής στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης ο Μουσικίδης αποτελούσε ένα μόνιμο και αξιόπιστο συνεργάτη σε όλη τη διάρκεια των σπουδών μας, μια εγγύηση ότι η φωτογραφική κάλυψη των εργασιών μας, από το πρώτο έτος ως τη διπλωματική, θα ήταν αυτή που έπρεπε, ανεξάρτητα από την ποιότητα των λήψεων που είχαμε κάνει. Θυμάμαι πως λέγαμε χαριτολογώντας ότι ήταν ικανός να τυπώσει από το φιλμ που του δίναμε το θέμα που θέλαμε, ακόμη και αν δεν το είχαμε φωτογραφίσει. Η ποιότητα της δουλειάς του παρέμενε πάντα υψηλή, η συνέπεια στον χρόνο παράδοσης της απόλυτη, η απουσία συμφεροντολογικών σκοπιμοτήτων δεδομένη, η επαγγελματική του ευσυνειδησία άψογη, ακόμη και όταν τον φορτώναμε την τελευταία στιγμή με όγκο εργασίας τελείως ασύμφορο γι' αυτόν από κάθε άποψη.

Όπως ήταν φυσικό, οι ιδιότητες αυτές εξασφάλισαν στον Μουσικίδη καλό όνομα, επαγγελματική καθιέρωση και σίγουρη πελατεία, είχαν όμως και ένα σημαντικό κόστος. Το κόστος ήταν ότι υποχρεώθηκε να εξαντλεί το χρόνο και τις δυνάμεις του κλεισμένος στο εργαστήριο της πλατείας Ιπποδρομίου, να διοχετεύει δηλαδή τη δημιουργικότητα του σε δουλειές άλλων, περιορίζοντας έτσι στο ελάχιστο τη δυνατότητα να δείξει το ταλέντο του σε θέματα που θα επέλεγε ο ίδιος για να εκφρασθεί. Μία από τις λίγες αυτές ευκαιρίες τού προσέφεραν οι επισκέψεις του στο Άγιον Όρος. Η πολύχρονη συνεργασία του με το προσωπικό της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων έγινε η αφορμή για ένα πρώτο ταξίδι γνωριμίας με ένα χώρο που κέντρισε αμέσως το καλλιτεχνικό του αισθητήριο. Οι επισκέψεις που ακολούθησαν δεν ήταν ούτε πολλές, ούτε πολυήμερες, ούτε συστηματικές και οργανωμένες. Μόλις οι ανάγκες της δουλειάς και η έγνοια να μην παραμελήσει κανένα πελάτη τού άφηναν κάποια μικρά περιθώρια, έπαιρνε τη μηχανή του, έκανε βιαστικά την επίσκεψη του σε κάποια μοναστήρια και γύριζε πίσω σε τρεις τέσσερις μέρες, φωτογραφίζοντας ευκαιριακά ό,τι προλάβαινε, χωρίς την πολυτέλεια να μπορεί να μελετήσει με άνεση το αντικείμενο, να πειραματισθεί, να επιλέξει ο ίδιος τις καταστάσεις, τις εποχές, τις ώρες και τους φωτισμούς που θα τον βοηθούσαν να αποτυπώσει καλύτερα αυτό που ήθελε. Παρόλα αυτά, το αποτέλεσμα είναι τέτοιο που να καταφέρνει αβίαστα να πείθει όποιον το βλέπει, ότι αξίζει πραγματικά τον κόπο οι λιτές αυτές εικόνες, οι τραβηγμένες χωρίς καμιά εκζήτηση ή εντυπωσιοθηρικά τεχνάσματα, να φτάσουν στο ενδιαφερόμενο κοινό, έστω και αν αφορούν έναν τόπο τόσο πολυφωτογραφημένο, όπως το Άγιον Όρος. Μακάρι να μας προσφέρει στο μέλλον και άλλα δείγματα της τέχνης του.

Μιλτιάδης Δ. Πολύβιος"

http://museumfk.blogspot.com/2010/01/blog-post_05.html


Σπύρος Σκιαδόπουλος
Ο Μαγικός κόσμος της Φωτογραφίας

Το βιβλίο προορίζεται να καλύψει το πρώτο επίπεδο κατάρτισης της φωτογραφικής σπουδής. Σκοπός του είναι να δώσει στον αρχάριο, με απλό και μεθοδικό τρόπο, μια γενική γνώση για να μπει στο μαγικό κόσμο της φωτογραφίας, ακολουθώντας τα παραδείγματα που αναπτύσσονται στις τεχνικές σύνθεσης και λήψης.
Η προσέγγιση βασίζεται σε τρία μέρη:
Α) Θεωρητική,
Β) Τεχνική και Τεχνικές και
Γ) Εφαρμογές.
Όλα τα κεφάλαια συνοδεύονται από επιλεγμένες φωτογραφίες των σπουδαστών μας, συναδέλφων καθηγητών και του συγγραφέα. Οι φωτογραφίες σ’ αυτό το βιβλίο αποσκοπούν να ενθαρρύνουν τον αναγνώστη να υλοποιήσει τις δικές του λήψεις.

ISBN: 978-960-88837-2-7

LEICA ACADEMY EDITIONS
The Photo Paperhttp://www.thephotopaper.com

Καινούριο περιοδικό, από την World Photographic Arts που διοργανώνει τους διαγωνισμούς "Photography Masters Cup" και "Black & White Spider Awards". Μέχρι τις 1 Μαρτίου έχουν προσφορά την (διεθνή) ετήσια συνδρομή στα $65 (περίπου 50 ευρώ), η οποία περιλαμβάνει 4 τεύχη.

Στο πρώτο τεύχος θα δημοσιευτούν και 2 δικές μου έγχρωμες φωτογραφίες και στο τέταρτο τεύχος 2 ασπρόμαυρες :)
Σας προτείνω ένα Εξαιρετικό βιβλίο, χωρίς ταμπού και δήθεν κουλτουρουποδείξεις! Αμερικανός συγγραφέας ονόματι Bryan Peterson. Το βιβλίο λέγεται Understanding Exposure και το βρήκα στο διαδίκτυο. Το πρότεινε και πρίν ο φίλος Αχιλλέας Γιαννόπουλος.
Πάρτε το, δε θα χάσετε!!

Απάντηση σε συζήτηση

RSS

Χορηγοί

ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΣΕ
ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τηλ. 2321085880
PhotoSTAR.gr


ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ

Γυναικεία - Ανδρικά Υποδήματα

tsoumpas.gr

Γενέθλια

© 2024   Created by G.D.Christoloukas.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης