"Φωτογραφικό Ταξίδι"

Ελληνική Λέσχη Φωτογραφίας

Ο δρόμος με τους φοίνικες!

Φοίνικας στην Φυτολογία

Ο φοίνικας είναι φυτό κυρίως της τροπικής ζώνης. Απαντάται σε διάφορα βασικά είδη: του ισημερινού δάσους, παραποτάμια και παραλίμνια είδη της σαβάνας (π.χ. Φοίνικας Ντουμ), είδη των ερήμων (κυρίως της Σαχάρας και της Μέσης Ανατολής). Υπάρχουν επίσης ο Phoenix dactylifera ή χουρμαδιά, δύο μεσογειακά είδη από τα οποία το ένα είναι ο φοίνικας του Θεοφράστου (Phoenix theophrasti) και το άλλο, ένα είδος νάνου φοίνικα, δηλαδή ο Χαμαίροπας της μεσογείου με βενταλόσχημα φύλλα, που φυτρώνει στην δυτική λεκάνη της μεσογείου. Τέλος ένα γνωστό είδος "χουρμαδιάς" στα Κανάρια Νησιά, ο Phoenix canariensis.

Φοίνικας στην Ιστορία και ετυμολογία της λέξης

Ο κάτοικος της Φοινίκης Η ονομασία αυτή, δανεισμένη κατά πάσα πιθανότητα από την Αρχαία αιγυπτιακή γλώσσα, σχετίζεται πιθανόν εξαρχής ή σίγουρα στη συνέχεια, με τις λέξεις φοῖνιξ και φοινός, που σημαίνουν πορφυρός και πορφύρα. Αυτές οι λέξεις χαρακτηρίζουν το χρώμα, τη χρωστική ουσία και το ύφασμα που βαφόταν με αυτή.
Κατά τον Αριστοτέλη..Ο Αριστοτέλης μας λέει ότι τους ονόμασαν φοίνικες επειδή όπου και αν πήγαιναν έκοβαν και φόνευαν. Αριστοτέλης…ἀλλὰ καὶ αὐτοὺς τοὺς Φοίνικας ὑπὸ τῶν Ἑλλήνων φασί τινες "φοίνικας" προσαγορευθῆναι διὰ τὸ πρώτους πλέοντας τὴν θάλασσαν, ᾗ ἂν ἀποβαίησαν, πάντας ἀποκτείνειν καὶ φονεύειν. καὶ κατὰ γλῶσσαν δ’ ἐστὶ τὴν Περραιβῶν τὸ αἱμάξαι φοινίξαι.
Κατά τον Μπαμπινιώτη ..ο μη λευκός , ο έγχρωμος
Επίσης..Φοίνιξ Παρὰ τὸ φόνος• φόνιοι γὰρ οἱ Φοίνικες, καὶ λῃστρικοὶ τὸν τρόπον. Δύναται δὲ καὶ ἐπὶ τοῦ φυτοῦ λαμβάνεσθαι, διὰ τὴν τῶν στελέχων ὀξύτητα• αἱμάσσουσι γὰρ καὶ φοινίσσουσι τοὺς ἁπτομένους αὐτῶν.
Κατά την μυθολογία..πρόκειται για την ονομασία μυθικού πτηνού των Ελλήνων και Έλληνα ηγεμόνα που αποίκησε τον σημερινό Λίβανο όπως και άλλα Ελληνικά φύλα την ευρύτερη περιοχή.
Το πουλί του Φοίνικα τιμούνταν στην αρχαία Ελλάδα και συνδεόταν με την λατρεία του Ήλιου και του Απόλλωνα.

Πέρα από την αρχαία Ελλάδα, ο Φοίνικας ήταν ένα πολύ ιερό σύμβολο και για άλλους πολιτισμούς.

Από την Βικιπαίδεια.

Όποια κι αν είναι η αλήθεια το βέβαιο είναι ότι οι Φοίνικες διάβηκαν αυτό τον δρόμο πολλά χρόνια πριν κτιστεί η Αρχαία Ακρόπολης της Ρόδου με Ναό αφιερωμένο στον Θεό Ήλιο και Απόλλωνα!

Προβολές: 49

Σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος του "Φωτογραφικό Ταξίδι" για να προσθέσετε σχόλια!

Γίνετε μέλος του "Φωτογραφικό Ταξίδι"

Σχόλιο από τον/την Αργυρίου Χρήστος στις 12 Ιανουάριος 2017 στις 13:39

Ο Βασίλης  πάντα θαυμαστής του ουρανού των εικόνων σου Μιχάλη,εδώ συμφωνώ και εγώ,ειναι συναρπαστικός......Ομορφη δουλειά,πολύ ωραία ανάρτηση!!!

Σχόλιο από τον/την ΒΑΣΙΛΗΣ . Λ στις 12 Ιανουάριος 2017 στις 13:30

Πολύ καλή λήψη,επεξεργασία και ένας θαυμάσιος ουρανός που σε καθηλώνει Μιχάλη !!!

Εξαιρετικές οι επισυναπτόμενες πληροφορίες φίλε

Σχόλιο από τον/την Τσακριλής Λάμπρος στις 12 Ιανουάριος 2017 στις 11:12

Υπέροχη λήψη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες σου Μιχαήλ!

Σχόλιο από τον/την Kαλογριδακης Παναγιώτης στις 12 Ιανουάριος 2017 στις 9:36

 Ομορφη ανάρτηση.

© 2018   Created by Giorgos Tsoumpas Photography.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης